Makedonija i Albanija 5 dana avionom

SJEVERNA MAKEDONIJA – ALBANIJA 5 dana zrakoplovom iz Zagreb

SKOPLJE - TIRANA – DRAČ – BERAT – OHRID – NAUM – STOBI – VINARIJA TIKVEŠ

Dvije zemlje, uspavane u kutu jugoistočne Europe iznenadit će vas idiličnim krajolicima i bogatim, ali manje idiličnim povijesnim nasljeđem. Obje su doživjele mnoga osvajanja i ratova te se i danas može vidjeti na tim prostorima bogato grčko, rimsko i osmansko nasljeđe. Dijelom balkanske, dijelom mediteranske zemlje, obje su turističke zvijezde u usponu i sve više turista otkriva u njima nešto novo, nepoznato, a opet pristupačno i blisko. Posebno se ističe po važnosti Ohrid kao ishodište slavenske pismenosti i duhovnosti. Ukusna hrana, spoj mediteranske i turske kuhinje te kvalitetna vina upotpunit će vam ovo otkrivajuće putovanje. 

Termini putovanja: 2.10. - 6.10.2024. RC 695 € FM 675 €

Program putovanja:

1. dan     ZAGREB – SKOPJE 
Sastanak sudionika putovanja i susret s pratiteljem grupe u zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu u 12.00 sati kod šaltera središnjih informacija. Prijava na let OU 368 s polaskom u 14.00. Slijetanje u zračnu luku u Skoplju u 15.55 te transfer u grad. Skoplje je glavni i najveći grad Sjeverne Makedonije na rijeci Vardar, burne povijesti čiji počeci sežu još u antičko doba kada su rimski legionari na tom mjestu sagradili naselje Scupi. Kasnije je grad bio pod upravom Bizanta, Srpske i Bugarske države, potom dio Osmanskog carstva te kasnije glavni grad Republike Makedonije i naposljetku samostalne države od 1991. U velikom potresu koji je razorio Skoplje 1963. godine nestale su mnoge povijesne građevine, no još uvijek se može osjetiti duh starog orijentalnog dijela grada, krivudavih uličica s obrtničkim radionicama i trgovinama. Nakon kraćeg odmora u pratnji vodiča razgledavanje grada; Memorijalni centar i rodna kuća Majke Terezije, centralni gradski trg sa spomenikom Aleksandru Makedonskom, stari Dušanov most, crkva Sv. Spasa i crkva Sv. Demetrija, tvrđava Kale, džamija Mustafa paše, Bit Bazar, Sahat kula….. Slobodno vrijeme u gradu. Noćenje u hotelu.

2. dan     SKOPJE – TIRANA 
Doručak. Vožnja do Tirane, glavnog grada Albanije (286 km), živopisnog grada koji doživljava procvat zadnjih tridesetak godina i pretvara se u modernu metropolu nakon godina zatvorenosti. Brojni restorani i barovi, gradske atrakcije i ljubazni stanovnici privlače sve više turista koji vole otkrivati grad i danju i noću. Počeci Tirane sežu u 17. stoljeće, no tek nakon što je 1925. godine proglašena glavnim gradom počinje stalan rast. Talijanski arhitekti tridesetih godina 20. stoljeća oblikovali su središte grada, a nakon dugih godina stagnacije danas doživljava novi preporod. Nakon kraćeg odmora razgledavanje grada u pratnji lokalnog vodiča; Skenderbegov trg, Nacionalni muzej, Palača kulture i opera, Et'hem Bey džamija, toranj sa satom, pravoslavna crkva Kristova Uskrsnuća i katedrala Sv. Pavla, moderna skulptura Reja ispred Umjetničke galerije, šetnica Toptani, bivša rezidencija Envera Hodže, zgrada Tiranskog sveučilišta i parlamenta… Slobodno vrijeme za aktivnosti po želji. Noćenje u hotelu. 

3. dan     TIRANA – DURRES (DRAČ) – BERAT – OHRID 
Doručak. Odlazak u najpoznatije obalno turističko središte Albanije na Jadranskoj obali, u grad Durres (Drač) tridesetak kilometara od Tirane, ujedno i jedan od najstarijih gradova u Albaniji. Bio je značajna luka još u doba stare Grčke i kasnije Rima zbog svog položaja na ulazu u Jadransko more. Grad je često bio osvajan i pod različitim vladarima te se tako još i danas mogu vidjeti ostaci bizantske utvrde, amfiteatra i Venecijanske kule. Uz obale intenzivno se uređuju plaže, grade hoteli, a zadnjih godina razvijaju se i elitni turistički kompleksi.  Šetnja gradom i slobodno vrijeme. Slijedi vožnja do stotinjak kilometara udaljenog Berata, grada na popisu UNESCO-ove svjetske baštine, na rijeci Osum. Poznat je i pod nazivom“ Grad tisuću prozora“ jer većina starih kuća ima brojne prozore i jedinstvenu lokalnu arhitekturu te je stoga, da bi se sačuvala ta tradicija još 1961. proglašen albanskim gradom-muzejom. Interesantno je da je izvorno srednjovjekovno ime grada bilo slavensko, Belgrad (a po grčkom zapisu Bellegrada). Posebna znamenitost je citadela i zidine iz 13. stoljeća, iz bizantskog perioda, od kuda se pruža lijep panoramski pogled na grad i okolicu. Prostor je naseljen pa se može prošetati uskim uličicama s kućama koje su građene u otomanskom stilu. U bizantsko doba sagrađene su mnogobrojne crkve pa se još i danas mogu vidjeti zanimljive freske i ikone. U popodnevnim satima polazak prema Ohridu. Po dolasku smještaj i noćenje u hotelu.

4. dan     OHRID – NAUM - SKOPJE
Doručak. Ohrid je grad uz obale slikovitog jezera čija je stara gradska jezgra na visokoj vapnenačkoj hridi po kojoj je i dobio ime. Najveći značaj Ohrid je imao u 9. stoljeću kada je postao središte širenja kršćanstva među Slavenima. U njemu su tada djelovali učenici Ćirila i Metoda, Sv. Kliment Ohridski i Sv. Naum. Oni su utemeljili prvo slavensko učilište u kojem su pripremali svoje učenike za daljnju evangelizaciju Slavena, a njima se pripisuje i oblikovanje glagoljice i ćirilice iz grčkog pisma. Od 1980. godine Ohrid i Ohridsko jezero nalaze se na popisu UNESCO-ove svjetske baštine kao spomenik prirode i kao spomenik kulture što je rijetkost. Jezero je posebno zbog velike geološke starosti, nastalo je prije ledenog doba i u njemu su očuvane mnoge endemske vrste. Grad je imao burnu povijest, od grčkog naselja iz 3. stoljeća pr. Kr. do važnog rimskog središta u provinciji Iliriji, u kasnijim razdobljima bio je pod vlašću bugarskih, bizantskih i srpskih vladara, a 1394. zauzeli su ga Turci. U pratnji vodiča razgledavanje grada; ostaci grčkog kazališta, tvrđava iz razdoblja bugarske vladavine te crkve Sv. Sofije, crkva Preslavne Bogorodice (Perivleptos), manastir s crkvom Sv. Pantelejmona iz 9. stoljeća ( Sv. Kliment) , crkva Sv. Jovana Bogoslova (Kaneo)….Šetnja živopisnim ulicama starog grada uz zanatske radnje poznate po kvalitetnim rukotvorinama te nakitu od ohridskih bisera. Slobodno vrijeme. U ranim popodnevnim satima fakultativno vožnja turističkim brodom po Ohridskom jezeru do Nauma gdje se nalazi čuveni manastir koji je podigao Sv. Naum krajem 9. stoljeća na uzvisini iznad jugoistočnog dijela jezera. Ovdje je proveo i posljednje godine života te je tu i njegov grob. Manastir i crkva tijekom vremena su nekoliko puta preuređivani, današnji izgled je iz 16. stoljeća, a zadnja restauracija bila je u prošlom stoljeću kada je pretvoren u muzejsko turistički objekt. Samo se samostanska crkva koristi kao vjerski objekt. Nakon razgledavanja nastavak vožnje do Skoplja. Noćenje u hotelu.

5. dan     SKOPJE – STOBI – ZAGREB 
Doručak. Predlažemo fakultativno izlet do arheološkog lokaliteta Stobi i obilazak vinarije Tikveš. Za one koji se ne odluče na izlet slobodan dan u Skoplju i transfer na aerodrom. Oko sat vremena vožnje od grada nalazi se najznačajniji arheološki lokalitet u Makedoniji, Stobi kod ušća rijeke Crne u Vardar. Ostaci su to antičkog grada koji je bio značajan u razdoblju od oko 3. stoljeća pr. Kr. sve do 6. stoljeća nove ere. Istraživanja su započela u prošlom stoljeću i još i danas traju, a po nalazima vjeruje se da je bio važan i bogat grad u svom vremenu. Mogu se vidjeti ostaci amfiteatra iz 2. stoljeća, episkopska bazilika, krstionica, raskošni podni mozaici i dijelovi ulica. Nakon razgledavanja nalazišta odlazak u obližnju vinariju u Tikveškoj regiji, čuvenom vinogradarskom kraju gdje blage zime i preko 270 sunčanih dana u godini pogoduju uzgoju raznih sorti vinove loze. Vinarija Tikveš djeluje još od 1885. godine, a nedavnom modernizacijom podigla je kvalitetu svojih vina na vrhunsku razinu. Uz razgledavanje podruma i upoznavanje s procesom proizvodnje kušnja vina te ručak. Slijedi odlazak na aerodrom i prijava na let OU 369 s polaskom u 15.55 i dolaskom u Zagreb u 17 sati.

Cijena po osobi:   

First minute cijena: 675,00 €  

Redovna cijena: 695,00 €

Cijena uključuje: 

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi 
 • pristojbe zračnih luka
 • 4 noćenja s doručkom u hotelima 4* prema programu
 • razgledavanja Skoplja, Tirane i Ohrida u pratnji lokalnog vodiča 
 • uslugu pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • sve prijevoze u Makedoniji i Albaniji klimatiziranim turističkim autobusom
 • ulaznice: Nacionalni muzej Tirana, manastir Naum, crkva Sv. Klimenta i Sv. Sofije u Ohridu
 • troškove organizacije putovanja 

Cijena ne uključuje:

 • nadoplatu za jednokrevetnu  135 €
 • obavezno putno zdravstveno osiguranje

Fakultativno:

 • Ulaznica u arheološki lokalitet Stobi, obilazak vinarije Tikveš - kušnja 3 vrste vina,
  lokalna rakija  i ručak - 55 € 
 • Vožnja izletničkim brodom Ohrid – Manastir Naum (oko 1 sati 20 minuta) 30 €

Minimalni broj putnika u grupi: 20 

Informacije o letu:

Prijevoznik:  Croatia Airlines 
Let OU 368 iz Zagreba u 14.00 s dolaskom u Skoplje u 15.15
Let OU 369 iz Skoplja u 15.55 s dolaskom u Zagreb u 17,00

Prtljaga

Na let možete ponijeti 1 komad ručne prtljage težine do 7 kg i predati 1 komad prtljage do 23 kg besplatno. Višak prtljage dodatno se naplaćuje prema cjeniku zrakoplovne kompanije
Putne isprave
U Makedoniju i Albaniju može se putovati s putovnicom ili osobnom iskaznicom (samo ako je izdana nakon 2003.) 

Napomene:

Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Izraela te može biti različita u odnosu na europsku kategorizaciju.
Neispravni putni dokumenti koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora.
Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata ili tečaja do iznosa većeg od 1,5 % organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. 
Za navedeni aranžman vrijede opći uvjeti putovanja. Prilikom prijave potpisujete ugovor o putovanju čiji su sastavni dio Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane. Vašim potpisom iskazujete suglasnost s Općim uvjetima. 
Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Sjeverna Makedonija
Službeno ime: Republika Sjeverna Makedonija
Površina: 25 713 km2
Broj stanovnika: 2 075 300 
Glavni grad: Skoplje
Jezik: makedonski, albanski
Novčana jedinica: Makedonski denar
Klima: submediteranska  - topla u suha ljeta, hladne i vlažne zime

Albanija 
Službeno ime: Republika Albanija
Površina: 28 748 km2
Broj stanovnika: 2 821 900 
Glavni grad: Tirana
Jezik: albanski
Novčana jedinica: Albanski lek
Klima: mediteranska uz obalu, u planinskim dijelovima obile količine snijega zimi 

UPLATE I REZERVACIJE:

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti minimum 30 % ukupnog iznosa, a ostatak najkasnije do 45 dana prije putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo uplatu paketa osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju. 

Mogućnosti plaćanja:

Bankovna doznaka

Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.

IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.

Načini plaćanja:

1. internet bankarstvo, opće uplatnice

2. debitne i kreditne kartice* u poslovnici:

·       jednokratno  i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12 rata

3. on-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr

·       Visa Premium PBZ do 6 rata

·       Visa Inspire PBZ banke do 12 rata

·       Master Card Zagrebačke banke do 12 rata (potreban token ili m-token/aplikacija)

·       Diners karticama do 12 rata

·       ostalim karticama jednokratno

* kod plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5 %

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Uplatom akontacije za putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.