ŠKOTSKA 2022.

7 DANA ZRAKOPLOVOM

23.07.-29.07.2022.

GARANTIRAN POLAZAK

 

Predviđeni hoteli:

Edinburgh: Brittania Edinburgh ili sl.

Glasgow: Premier Inn Glasgow Braehead ili sl.

Inverness: Travelodge Inverness ili sl.

 

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske na službenim stranicama MVEP-a vezano uz potrebe za PCR testiranja i mogućnostima ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

 

Uključene zrakoplovne pristojbe i naknade!

                                

1. dan: ZAGREB – LONDON/AMSTERDAM - EDINBURGH

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, najkasnije dva sata prije leta. Prijava na let za London/Amsterdam (redovi letenja ispod programa) u 14:40 sati. Nastavak leta prema Edinburghu u 16:25, planirani dolazak u Edinburgh u 17:50 sati. Transfer iz zračne luke, smještaj u hotel. Noćenje.

 

2. dan: EDINBURGH

Doručak. Odlazak u razgled Edinburgha, škotskog glavnog grada, “Sjeverne Atene” kako Edinburgh još nazivaju, panoramski i pješački u pratnji voditelja putovanja: Princess Street, žila kucavica i glavna prometnica Edinburgha – George Street – Royal Mile, glavna ulica Edinburgha u kojoj se nalazi većina pubova i gradskih atrakcija – katedrala St. Giles – Mercat Cross, mjesto održavanja srednjovjekovnih mučenja – Edinburški dvorac (ulaznica u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana) – Edinburško sveučilište – Carlton Hill – škotski Parlament – Palača Holyrood, službena rezidencija britanskih monarha za vrijeme boravka u Škotskoj. Nakon razgleda slobodno vrijeme za uživanje u gradu, njegovim pubovima, za posjete muzejima i slično. Povratak u hotel u večernjim satima s voditeljem putovanja ili u individualnom aranžmanu. Noćenje.

 

3. dan: EDINBURGH – STIRLING – BLAIR ATHOLL – PITLOCHRY – INVERNESS

Doručak. Odjava iz hotela i putovanje prema regiji Invernessa, prema škotskom gorju. Za početak dana posjetit ćemo dvorac Stirling (ulaznice za Stirling, Blair i destileriju u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana). Našu rutu na sjever prema Stirlingu koristile su tisućama godina brojne vojske koje su osvajale ili željele osvojiti Škotsku. To je bila krajnja sjeverna granica Rimskog carstva. Dvorac Stirling zvali su i „Ključ za Škotsku“, stoljećima je to bio najznačajniji dvorac u Škotskoj, a pogled s vrha dvorca daje obrazloženje toj tvrdnji. Osim toga, Stirling je bio kraljevska rezidencija kuće Stewart i u njemu je 1543.g. okrunjena škotska kraljica Mary, poznatija i kao „Bloody Mary“. U nastavku posjet jednoj od poznatih destilerija slavnog škotskog viskija gdje ćemo imati priliku kušati škotsko omiljeno piće. Nakon posjeta dvorcu nastavljamo putovanje prema prema dvorcu Blair, drevno sjedište vojvoda Earns i Athol, s jedinom privatnom vojskom u Europi, odakle je još kraljica Viktorija uzimala vojnike za tjelohranitelje. Smještaj u hotel na području Invernessa, glavnog grada škotskog Highlandsa. Noćenje.

 

4. dan: AVIEMORE/INVERNESS – EILEAN DONAN – LOCH NESS – INVERNESS

Doručak. Dan provodimo u prirodi „gorštačke“ Škotske. Za početak dana odlazimo prema jednom od najslikovitijih dvoraca Škotske, škotskoj ikoni - razgledat ćemo dvorac Eilean Donan. Riječ je svakako o jednom od najčešće fotografiranih motiva Škotske, kultni škotski spomenik. Već samim svojim smještajem na malenom otoku on privlači poglede, nedvojbeno je riječ o jednom od najpopularnijih dvoraca Škotske i najprepoznatljivijih njezinih simbola. Razgled lokaliteta (ulaznice za Eilean Donan i vožnju brodom po Loch Nessu u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana). Putovanje se nastavlja tragom škotske “Nessie”, omiljenog mitskog čudovišta iz jezera Loch Ness. Vožnja jednom od najljepših škotskih panoramskih cesta uz legendarno jezero Loch Ness. Dolaskom na jezero foto pauza kod dvorca Urquahart - ruševina dvorca iz 13.-16. st., koji je igrao značajnu ulogu u Ratovima za škotsku neovisnost u 14.st.. Jezero Loch Ness dugo je 38,5 kilometara i proslavila ga je tzv. neman koja boravi u njegovim dubinama, slavna Nessie. Tko zna,  možda nam se ukaže na vožnji brodom koju ćemo odraditi na licu mjesta! Nakon vožnje jezerom povratak prema Invernessu, slobodna večer. Noćenje.

 

5. dan: INVERNESS – FORT WILLIAM – GLENCOE – LOCH LOMOND – GLASGOW 

Doručak. Danas napuštamo područje škotskog gorja i odlazimo prema Glasgowu. Odjava iz hotela i vožnja prema Fort Williamu, gradiću koji stoji u podnožju najvišeg vrhunca Velike Britanije, Ben Nevisa i drugo je mjesto po veličini u regiji škotskog gorja. Nastavljamo prema slikovitom krajoliku Highlandsa i  Glencoe, vulkanskog prstena prekrivenog travom, jednog od naljepših krajolika ionako prelijepe Škotske. Dolazak na područje najvećeg jezera Škotske, jezera Lomond. Riječ je o zaštićenom području, vrlo omiljenom među Škotima koji ga rado posjećuju radi opuštanja. Loch Lomond najveće je škotsko jezero, a godine 2002. osnovan je NP Loch Lomond and the Trosachs, kraj je omiljen među planinarima i ljubiteljima prirode. Mali predah prije dolaska u Glasgow. Na dolasku u Glasgow panoramski obilazak najvećeg grada Škotske: George Square – spomenik Kraljici Viktoriji - Sveučilište  – katedrala St. Mungo – zgrada Gradske vijećnice  – Merchant Square - Glasgow Cross... Smještaj u hotel, slobodna večer. Noćenje.

 

6. dan: GLASGOW – izlet CULZEAN – GLASGOW

Doručak. Danas iz Glasgowa odlazimo do dvorca Culzean, Ayrshire obale i tzv. Burnsove zemlje. Na ovom izletu iskusit ćete kontrast između dvije Škotske, one ruralne, s malim selima kao zastalim u vremenu, te one veličanstvene, bajkovitih krajolika i moćne prirode. Obići ćemo poznati dvorac Culzean (ulaznica u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana), smješten na obali i okružen raskošnim vrtovima, otići do obale i posjetiti rodno mjesto slavnog pjesnika Roberta Burnsa, proći lokalitetima kojima su nekoć davno vladale vještice i čarobnjaci... Povratak s izleta u kasnim poslijepodnevnim satima, slobodna večer u Glasgowu. Noćenje.

 

7. dan: GLASGOW/EDINBURGH –  LONDON/AMSTERDAM - ZAGREB

Doručak i odjava iz hotela (napomena: na datumu polaska 23.07. transfer je organiziran u vrlo ranim jutarnjim satima i stoga će doručak biti u paketu). Transfer u zračnu luku u Edinburghu, prijava na let (redovi letenja u napomeni). Planirani dolazak u Zagreb u 15:25 sati po lokalnom vremenu, odnosno 19:30 sati, ovisno o datumu.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

Polazak: 23.07.: FM 8.090 kn / RC 8.390 kn

Uključene zrakoplovne pristojbe i naknade!

 

Rok za prijavu: 20 dana prije puta ili dok ima mjesta

Minimalan broj putnika: 20 / Maksimalan broj putnika: 25

 

Cijena uključuje:

prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na direktnoj liniji Zagreb – London/Amsterdam-Edinburgh-London/Amsterdam – Zagreb

zrakoplovne pristojbe i naknade

uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)

autobusni prijevoz prema programu

dva noćenja s doručkom u hotelu 3* na području Edinburgha u dvokrevetnim sobama

dva noćenja s doručkom u hotelu 3* na području Glasgowa u dvokrevetnim sobama

dva noćenja s doručkom u hotelu 3* na području Invernessa u dvokrevetnim sobama

vanjske razglede prema programu

voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku

pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

 

Cijena ne uključuje:

ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja

dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)

doplata za jednokrevetnu sobu: 2.490 kn na polasku u lipnju, 2.790 kn u srpnju (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi)

paket ulaznica: uključuje ulaznice u Edinburgh Castle, Stirling Castle, Glenn Ord destileriju, vožnju brodom po Loch Nessu, Eilean Donan i Culzean – 1.050 kn po osobi, za djecu do 12 godina 920 kn (plaćanje prilikom rezervacije aranžmana, min 20 putnika)

napojnicu za vodiča – po želji, nije obavezno, no ako ste zadovoljni uslugom, organizacijom i trudom naših vodiča lijepo ih je nagraditi (preporuka prosječnog iznosa napojnice 5-10 GBP po osobi; iznos napojnice ovisi o Vašoj procjeni i zadovoljstvu te može biti i viši i niži, a određujete ga sami u slučaju da istu želite ostaviti)

napojnicu za vozača – uobičajeni iznos je 5-10 GBP po osobi

putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

 

Informacije o letu:

Prijevoznik:

KLM, 23.-29.7.

KL1942  23JUL  ZAG-AMS   1710 1915  

KL1293  23JUL  AMS-EDI    2110 2135  

KL1276  29JUL  EDI-AMS    0600 0840  

KL1941  29JUL  AMS-ZAG   1335 1525  

 

Popusti i doplate:

trokrevetne sobe na ovom programu isključivo na upit!

 

VAŽNE INFORMACIJE

Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja kompanija British Airways/KLM objavljenima u 2021. godini i podložna su promjeni.

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).

Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda gradova ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.

Završno pismo vam dostavljamo mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom mjestu i vremenu sastanka putnika, vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja i sl.).

Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u funtama (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.

Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.

Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.

Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske je država u zapadnoj Europi, obično poznata kao Ujedinjeno Kraljevstvo, ili manje točno kao Velika Britanija ili Britanija. Ujedinjeno je Kraljevstvo nastalo nizom Zakona o uniji (Act of Union), koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Wales sa Sjevernom Irskom, regijom na otoku Irskoj (Ostali su se dijelovi Irske izdvojili iz UK 1922.). Ujedinjeno Kraljevstvo je smješteno na sjeverozapadnoj obali kontinentalne Europe, okruženo Sjevernim morem, Engleskim kanalom i Atlantskim oceanom. Pod suverenitetom Ujedinjenog Kraljevstva, iako nisu njegov dio, su zavisni teritoriji - Kanalski otoci, otok Man te niz prekomorskih teritorija. Velika Britanija, ili kako se ponekad naziva Britanija, je zemljopisni naziv za područje koje obuhvaća Englesku, Wales i Škotsku. Britansko otočje je zemljopisni naziv skupine otoka, kojem pripadaju Velika Britanija, Irska, otoci Man, Wight i Orkney, Hebridi, otočje Shetland, Kanalski otoci i drugi.

Škotska je jedna od 4 nacije koje tvore Veliko Kraljevstvo (druge 3 su Engleska, Wales i Sjeverna Irska). Škotska je smještena na sjeveru otoka Velike Britanije. Povijest ove zemlje seže do 1. stoljeća keda Rimljani osvajaju Veliku Britaniju. Konačno ime dobiva u 5. i 6. stolječu prema Skotima – plemenu Celtika. Škotska je politički uređena kao parlamentarna demokracija sa parlamentom u Edinburgu, dio je Europske Unije što znači da se mnoge odluke ipak donose u Europskom Parlamentu u Brusselsu.

Edinburgh

Glavni grad Škotske je poznat po svojoj bogatoj povijesti. Spomenimo također i nezaboravne velikane koje je proizveo: Sir Walter Scot, Sir Arthur Conan Doyle, Robert Louis Stevenson, Alexander Graham Bell. Stari dio grada satkan je od prošlosti Škotske kraljevske obitelji u stilu Romantike. Prolazeći Ulicom Princes do Novog grada imate dojam da je vrijeme stalo negdje oko 1700. godine.

Ipak, grad živi intenzivno i u našim vremenima. Posebna se atmosfera u svakom kutku grada osjeća ljeti kada se održava Edinburgh International Festival – najveći festival primjenjene umjetnosti na svijetu.

Glasgow

Glasgow je pravi predstavnik Škotskog veselog temperamenta. Dugogodišnjom tradicijom umjetničkih predstava ovaj grad (a ne Edinburgh) je centar glazbe i drame. To je razlog što je Glasgow dom Škotske Opere i Kraljevskog Škotskog Nacionalnog Orkestra. Također, poznat je kao biser Škotske arhitekture i dizajna, te kao poslovni centar zemlje. Pošto iskusite dubinu i različitosti koje ovaj grad pruža, sigurno ćete zapjevati jednu Škotsku sa veselim mještanima.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:   

Za  državljane RH viza za UK i Škotsku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske nalazi se u Londonu.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske se nalazi na adresi 21 Conway Street, London W1T 6BN, UK. Kontakt podaci: tel. 00 44 20 7387 1144 ili 0044 20 73872022, fax. 0044 20 73870310 ili 00 44 20 7387 0936, e-mail: mvrhlon@mvep.hr. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik: Igor Pokaz.

Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju, a zatim 72 sata prije putovanja završno pismo. Minimalan broj putnika za putovanje je 20, a maksimalan broj putnika je 25. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 20 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta.

Za izradu rezervacije potrebno je javiti sljedeće podatke od svih putnika: ime i prezime, datum rođenja, broj putovnice, adresu stanovanja i kontakt telefon, te OIB, (ako se uzima paket putnog osiguranja)

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Završno pismo šaljemo 72 sata prije putovanja na mail. Minimalan broj putnika za putovanje je 15, a maksimalan broj putnika je 40. Odgovorni organizator: IDEA PUTOVANJA d.o.o. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 7 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja.

Mogućnosti plaćanja:

Bankovna doznaka

Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.
IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.

Načini plaćanja:

1. internet bankarstvo, opće uplatnice

2. debitne i kreditne kartice* u poslovnici:

jednokratno  i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12 rata, Diners do 12 rata, , MasterCard ZABE do 12 rata (potreban token ili m-token) 

3. on-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr

Visa Premium PBZ do 6 rata

Visa Inspire PBZ banke do 12 rata

Master Card Zagrebačke banke do 12 rata ( potreban token ili m-token)

Diners karticama do 12 rata

ostalim karticama jednokratno

* kod plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5 %

Upute i opći uvjeti Idea putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Uplatom akontacije za putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.