Južni Cipar

Rezervacijska lozinka:
Odaberite termin:
Broj osoba:
       
Broj soba:

JUŽNI CIPAR

PUTOVANJE: 5 dana / 4 noćenja

Redovna linija Zagreb - Paphos s Ryanairom

Uključena 3 izleta: Paphos City Tour, samostan Chrysorroyatissa te Limassol i eko vrt Oikoglyko

Južno od obale Turske, u najistočnijem dijelu Sredozemnog mora, nalazi se otok okružen tirkiznim morem - Cipar. Poznat je po svojim nevjerojatnim plažama i iznimno čistom moru, ali ovdje ćete pronaći mnogo više - šarmantna sela, živahne gradove, drevne ruševine, nevjerojatnu hranu, ljubaznost. Ljubazni mještani i obilje prirodnih ljepota samo su neki od razloga zašto se putnici stalno vraćaju u ovaj mali mediteranski otok. Ako Cipar još nije na vašem popisu turističkih odredišta, vrijeme je da nam se obratite.

1. dan: Zagreb – Paphos 
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Slijedi prijava (check-in) na direktni let za Paphos. Po dolasku slijedi transfer do hotela te smještaj za sljedeće 4 noći. Noćenje.

2. dan:  Izleti „Paphos City Tour“ (uključeno u cijenu) I „Limassol i eko vrt Oikoglyko“ (uključeno u cijenu)
Doručak. Slijedi razgled Phaposa i okolice. Najprije idemo do poznate nekropole uz obalu. Grobnice kraljeva iz 4. st. pr. Kr. uvrštene na UNESCO listi svjetske baštine, monumentalna je mreža podzemnih grobnice isklesanih u čvrstoj stijeni. Nastavljamo do obalnog sela Yeroskipou, što u prijevodu znači Sveti vrt. Selo je mjesto gdje se nalaze Afroditini legendarni sveti vrtovi. Ovdje se nalazi i bizantska crkva s pet kupola, Agia Paraskevi, koja datira iz 9. stoljeća. Odlazimo do Paphosa, drevne prijestolnice otoka uvrštene također na UNESCO listu svjetske baštine. Vodeća atrakcija Paphosa je Dionizova kuća, gdje ćete se diviti mozaicima otkrivenim tijekom iskapanja ove vile iz 3. stoljeća. Izvanredni podni mozaici, koji prikazuju rimske legende i grčku mitologiju, smatraju se najboljima u regiji.  Pauza za ručak (nije uključen u cijenu), a zatim nastavljamo  prema Limassolu. Cipar – otok bogova koje je prema legendi rodno mjesto Afrodite. Kažu da je rođena iz morske pjene kod Petra tu Romio, naše prve stanke danas. Savršeno mjesto prirodne ljepote za fotografiranje. Nastavljamo do drevnog grada Kouriona, prekrasnog mjesta smještenog visoko na vrhu litice. Ovdje možete istražiti grčko-rimski teatar i zadivljujuće mozaike te uživati u fantastičnom pogledu. Slijedi vožnja do prekrasnog eko vrta s privatnom kućom, koji se nalazi u selu Episkopi. Dočekat će Vas vlasnik i s ponosom predstaviti svoje biljke i voće šetajući s vama kroz njegov ogromni vrt. Lokalno bilje poput majčine dušice, origana, fizalisa i limunske trave nalazi se u vrtu i ispunjava ga svojim prekrasnim mirisom. Osvježiti ćete se prirodnim biljnim ili voćnim čajem te kušati domaću eko marmeladu. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: Slobodno ili izlet „Nikozija – podijeljen grad“ (fakultativno)
Doručak. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti ili mogućnost odlaska na fakultativan izlet „Nikozija – podijeljen grad“. Nikozija je priča o dva grada. Kao glavni grad Cipra, posljednji je podijeljeni grad na svijetu. Užurbano središte starog i novog, Vaš će vam vodič ispričati njegovu povijest i sadržaje dok istražujete njegove najatraktivnije dijelove. Govorimo o znamenitostima poput crkve Ayias Sofia ili Market Square.. Prošetati ćemo poznatom ulicom Ledra do granice s turskim dijelom. Prelazimo granicu (obavezna putovnica) na sjevernu stranu i tamo obilazimo katedralu Agia Sophia i karavansaraj Büjük Han. Tijekom posjeta Nikoziji imat ćete slobodno vrijeme za razgledavanje grada, ručak ili kavu ili kupnja suvenira. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: Izlet “samostan Chrysorroyatissa” s degustacijom vina i Afroditine kupke” (uključeno u cijenu)
Doručak. Dok se vozimo prema samostanu Chrysorroyiatissa uživati ćemo u pogledu na vinograde i voćnjake. Sadašnja zgrada samostana potječe s kraja 18. stoljeća i sadrži jednobrodnu crkvu te zbirku važnih ikona i drugog blaga. Nakon razgleda kušati ćemo vina koje proizvode redovnici uz zalogaje svježeg kruha, maslina i sira. Zatim krećemo prema Afroditinim kupkama, prirodnoj špilji u kojoj se, prema grčkoj mitologiji, Afrodita, božica ljubavi i ljepote, okupala se i osvježila. Također se prenosi da je tu upoznala svog voljenog Adonisa. Saznajte sve zanimljive detalje ovog mjesta te uživajte u slobodnom vremenu za otkrivanje flore i faune nacionalnog rezervata Paphos. Nakon pauze za ručak (nije uključen) idemo do morske špilje Paphosa - iskoristite priliku i fotografirajte ovo prirodno čudo. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan: Povratak u Zagreb
Doručak. Slijedi transfer do zračne luke Paphos te prijava (check-in) na direktni let za Zagreb. Povratak u Zagreb.

Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.

Predviđena vremena letova*:

FR5866 ZAG-PFO 15:30 - 19:20 (let traje 2 sata i 45 minuta)

FR5867 PFO-ZAG 10:00 - 12:05 (let traje 3 sata i 5 minuta)

Avio-prijevoznik: Ryanair - Operated by Lauda Europe

*Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2023. godinu i podložna su promjenama.

Promjena imena na avio-karti moguća je uz doplatu od 150 € (1.130,18 kn) te osobni dolazak u agenciju radi utvrđivanja identiteta.

Dokumenti potrebni za putovanje:

Za putovanje u Republiku Cipar hrvatskim državljanima nije potrebna viza. Potrebna je važeća osobna iskaznica ili putovnica* koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju.

*Ukoliko ste ugovorili izlet u Nikoziju - podijeljeni grad, za ulazak na teritorij Sjevernog Cipra potrebna Vam je putovnica.  

Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak u Republiku Cipar.

Cijena uključuje:

  • Povratni direktni let sa zrakoplovnim pristojbama avioprijevoznika Ryanair na relaciji Zagreb – Paphos s uključenom prtljagom: 20 kg predane prtljage dimenzija 119x119x81 cm + ručna prtljaga dimenzija 40x25x20 cm
  • Četiri noćenja s doručkom u hotelu s 3* ili 4* na odručju Paphosa u dvokrevetnim sobama
  • 3 izleta: "Paphos UNESCO baština", "Samostan Chrysorroyatissa s degustacijom vina i Afroditine kupke" i "Limassol i eko vrt Oikoglyko"
  • Pratitelja grupe tijekom putovanja na hrvatskom ili slovenskom jeziku (ovisno o terminu) te lokalnog vodiča na izletima
  • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevno osiguranje prema propisima

Cijena ne uključuje:

  • Dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
  • Doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezno ako osoba putuje sama)
  • Napojnice za lokalne vodiče i vozače
  • Fakultativne izlete
  • Paket putnog osiguranja (preporuka)

Obavezna doplata po osobi: 

  • Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama): 99 € (745,92 kn)

Fakultativne usluge uplaćuju se u agenciji:

  • Fakultativne doplate i izleti:
  • Doplata za 4 večere u hotelu (bife ili služena): 50 € (376,73 kn) po osobi
  • Paket dva izleta** ("Nikozija - podijeljen grad" i "Čudesna planina Troodos"): 130 € (979,49 kn) po osobi
  • Izleti pojedinačno: "Nikozija - podijeljen grad": 70 € (527,42 kn) po osobi / "Čudesna planina Troodos": 70 (527,42 kn) po osobi

*Za realizaciju izleta potrebno je minimum 10 osoba. Cijene fakultativnih izleta su informativne. Organizacija fakultativnih izleta, njihova cijena, sadržaji i izvedba je u nadležnosti partnerske agencije.

**Zbog promjene u redu letenja u terminima 30.10.-3.11.2023., 06.-10.11. i 13.11.-17.11.2023. doći će do promjene programa te neće biti moguće ugovoriti paket izleta već jedino fakultativni izlet "Nikozija - podijeljen grad"

  • Paket putnog osiguranja:
    Zdravstveno osiguranje na destinaciji: 15.000 €
    Osiguranje prtljage: 250 €
    Osiguranje od opravdanog otkaza u vrijednosti do 1.000 € po osobi
  • Cijena osiguranja: od 15,53 € (117,01 kn) po osobi (za osobe 0-70 godina)
  • Cijena osiguranja Senior: od 23,29 € (175,48 kn) po osobi (za osobe 71-80 godina)
  • Cijena osiguranja Senior II: NA UPIT (za osobe 81-86 godina)

VAŽNO: Paket putnog osiguranja potrebno je ugovoriti u roku od 3 dana od uplate predujma. Za rezervacije uplaćene unutar 14 dana prije putovanja nije moguće ugovoriti cjelokupan paket putnog osiguranja, već jedino zdravstveno osiguranje na destinaciji te osiguranje prtljage.

Dokumenti potrebni za putovanje:

Za putovanje u Republiku Cipar hrvatskim državljanima nije potrebna viza. Potrebna je važeća osobna iskaznica ili putovnica* koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju.

*Ukoliko ste ugovorili izlet u Nikoziju - podijeljeni grad, za ulazak na teritorij Sjevernog Cipra potrebna Vam je putovnica.  

Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak u Republiku Cipar.

Napomene:
Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.

Vremena polazaka na redovnim linijama navedena su prema redu letenja objavljenom za 2023. godinu te su podložna promjenama. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.
Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja.
Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o preporukama za putovanja u Republiku Cipar informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta
U roku od 5 dana od prijave kupac uplaćuje 45% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.
Najmanji broj putnika po polasku: 25

Mogućnost plaćanja:
Bankovna doznaka
Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.
IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.

Načini plaćanja:
1. Internet bankarstvo, opće uplatnice
2. Debitne i kreditne kartice* u poslovnici:
-Jednokratno i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12
3. On-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr
-Visa Premium PBZ do 6 rata (m-token, aplikacija)
-Visa Inspire PBZ banke do 12 rata (m-token, aplikacija)
-Diners karticama do 12 rata (m-token, aplikacija)
-Mastercard ZABA do 12 rata (m-token, aplikacija)
-Ostalim karticama jednokratno (m-token)
*Prilikom plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5% (pri izradi rezervacije molimo napomenuti da se radi o plaćanju karticama).

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju ili uplatom akontacije suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Nikal d.o.o. HR-AB-01-080761107. Polica jamčevine br. P45-7002925883 i polica od odgovornosti br. P11-7002925882 uplaćene kod UNIQA osiguranje d.d. Planinska 13 A, 10000 Zagreb, OIB: 75665455333.

Opće uvjete i upute za turističke paket aranžmane možete pronaći ovdje.

KORISNE INFORMACIJE O CIPRU:

Cipar je otočna država smještena u istočnom Sredozemnom moru, južno od Anatolijskog poluotoka. Geografski je smješten u Aziji, ali s povijesnog i kulturnog stajališta može se smatrati europskom državom. Otprilike dvije trećine površine otoka zauzima Republika Cipar, koja je dio Europske unije od 2004. godine, dok preostali (sjeverni) dio čini Turska Republika Sjeverni Cipar, samoproglašena nakon vojne intervencije turske vojske 1974. godine. Sjevernim i južnim dijelom otoka pružaju se dva planinska lanca, na sjeveru Kyrenia, uređena paralelno s obalom do poluotoka Karpaso te južno planina Troodos, čiji je najviši vrh Olymbos visine 1.952 m.

Površina: 9.251 km²

Stanovništvo: 1.244.188

Gustoća naseljenosti: 123 stanovnika/km²

Glavni grad: Nikozija

Najveći gradovi: Nikozija, Paphos, Larnaca, Limassol, Kyrenia, Famagusta..

Službeni jezik: službeni jezici su grčki i turski. Turski se uglavnom govori na sjevernom dijelu otoka, a grčki se uglavnom govori u središnjem i južnom dijelu otoka.

Religija: pravoslavci (78%), muslimani (20%), ostali (2%)

Novac: euro (€). Plaćanje moguće svim karticama. Ukoliko se odlučite za fakultativni izlet "Nikozija - podijeljen grad" posjećujete sjeverni dio otoka gdje se koristi turska lira; euro se također prihvaća kao valuta plaćanja samo što će Vam tečaj biti jako slab.

Vremenska zona: istočnoeuropska vremenska zona - razlika u odnosu na Hrvatsku +1 sat

Telekomunikacija: pozivni broj za Cipar je +357. Pozivni broj za Hrvatsku iz je 00385, zatim otipkajte područni kod bez nule a potom telefonski broj. Svoju karticu možete normalno koristiti kao i Hrvatskoj, Cipar je u EU pa nema naplate roaminga. WiFi je dostupan u smještajima.

Struja: Električna struja je na 240 V 50 Hz. Na Cipru se utičnice razlikuju od Hrvatske te se koristi britanski tip utičnice te Vam je stoga potreban adapter.

Geografska obilježja:

Cipar ima vrlo povoljan geografski položaj u istočnome Sredozemlju; od Sueskoga kanala udaljen je 439 km, od turske obale 64 km, a od sirijske 97 km. Građen je pretežno od miocenskih i pliocenskih vapnenaca i dolomita. Reljef karakteriziraju dva paralelna gorska lanca, Kirenijsko gorje na sjeveru i Troodos (Tróodos) na jugozapadu, između kojih se pruža 130 km duga i do 50 km široka plodna nizina Mesaorija (Mesaoría). Obala je duga 782 km. Rijeke su kratka toka, ljeti najčešće presušuju; glavne su: Pedieos (grčki Pediaíos, turski Kanlıdere; duga 98 km), Kuris (Koúrēs). Viši su planinski dijelovi pod pašnjacima, a niži pod makijom te šumom hrasta i bora.

Klima:

Klima je sredozemna s vrućim i suhim ljetima te blagim i vlažnim zimama. Srednja je zimska (siječanj) temperatura između 8 °C u unutrašnjosti i 14 °C uz obalu, a ljetna (srpanj) između 31 °C i 36,5 °C; zimi temperatura padne i do ‒5,5 °C, a ljeti se popne i do 44,5 °C. Prosječna je godišnja količina oborina u nizini 360 do 500 mm, a u planinskim dijelovima do 1200 mm. Najviše oborina (60%) padne zimi; u planinskome području snijeg je zimi redovit.

Hrana:

Glavne kulinarske tradicije Cipra pod utjecajem su grčke kuhinje, kao i turske i arapske kulinarske tradicije. Otok veliku pažnju posvećuje ribljim jelima i plodovima mora kojih ovdje ima u izobilju. Tradicionalno ciparsko predjelo je šašlik u somunu, a Ciprani kao glavno jelo preferiraju pečenu ribu ili janjetinu na žaru. U salate se dodaje puno sira, a za slatkiše se poslužuju rižina kaša s orasima i cimetom, halva i voće s medom. Izvorno alkoholno piće - mjesečina od grožđa, Zivania, sadrži 80% alkohola, vrlo je popularna među turistima. Preporučuje se konzumirati isključivo flaširanu vodu.

Odjeća i obuća:

Preporučamo jednostavnu odjeću i udobnu obuću. Duge suknje i duge hlače bit će u skladu s očekivanjem lokalnog stanovništva u manjim gradovima i selima gdje inače nema puno turista. Također, ženama savjetujemo ponijeti lagani šal, koji može poslužiti i kao pokrivalo za glavu pri razgledavanju muslimanskih vjerskih objekata. Prilikom ulaska u muslimanske vjerske objekte, turisti se trebaju držati običaja vezanih za odjeću i obuću (pokrivene ruke i noge, žene-pokrivena kosa maramom, obuću izuti ispred džamije).

23 Južni Cipar 23 Južni Cipar 23 Južni Cipar 23 Južni Cipar 23 Južni Cipar 23 Južni Cipar 23 Južni Cipar 23 Južni Cipar 23 Južni Cipar 23 Južni Cipar 23 Južni Cipar 23 Južni Cipar 23 Južni Cipar 23 Južni Cipar