Kuba- salsa, rum i revolucija!

Rezervacijska lozinka:
Odaberite termin:
Broj osoba:
       
Broj soba:

KUBA - SUNCE, GLAZBA I PLES

PUTOVANJE: 12 dana / 9 noćenja

Havana, Viñales, Cienfuegos, Trinidad, Santa Clara, Varadero...

Polazak: 10.09-21.09.2023 iz Zagreba

Polazak: 19.11.-30.11.2023 iz Ljubljane

1. dan: Let za Havanu
U kasnim popodnevnim satima sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb (10.9.-21.9.) / Ljubljana (19.11.-30.11) dva sata prije leta. Slijedi prijava na let iz Zagreba / Ljubljane za Havanu preko Istanbula. Noćni let.

2. dan: Havana
Dolazak u zračnu luku Havana u jutarnjim satima. Nakon obavljanja carinskih formalnosti sastanak s predstavnikom lokalne agencije. Slijedi transfer do hotela. Smještaj u hotel, nakon kraćeg odmora slijedi orijentacijska vožnja po Havani uz stanku u čuvenom Hotelu Nacional, ručak u lokalnom restoranu (uključeno u cijenu). Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Havana
Nakon doručka odlazimo u razgled Havane. Kroz ovaj razgled posjetit ćete Trg Revolucije, Malecon, Sveučilište u Havani, Hotel Nacional, sjedište vlade Capitol… Nastavak razgleda pješice u pratnji vodiča i otkrivanje starog dijela Havane - najbogatije zbirke kolonijalne arhitekture Latinske Amerike pod zaštitom UNESCO-a od 1982. godine. Proteže se između četiri slavna trga: Plaza San Francisco, Plaza Vieja (Starog trga), Plaza de Armas (Trga oružja) te Centralnog trga. Posjet barovima El Floridita – omiljenom baru Garyja Coopera i Jean Paul Sartrea te Bodeguita del Medio, u kojeg su zalazili Hemingway i Pablo Neruda. Obilazak utvrde El Morro s koje se pruža predivan pogled na staru Havanu. Nakon razgleda, slijedi povratak u hotel te noćenje.

4. dan: Slobodno ili izlet u dolinu Viñales (fakultativno)

Nakon doručka uživajte u samostalnom istraživanju Havane ili nam se pridružite na cjelodnevnom izletu u dolinu Viñales, provinciju duhana (uz doplatu, uključeno u paketu izleta). Posjetit ćemo Los Barrigonenes, gdje možete vidjeti kako izgleda život lokalnog stanovništva ovog ruralnog kraja. Napravit ćemo stanku za odmor i fotografiranje na vidikovcu Las Jazmines. Odlazimo u indijansku špilju La Cueva del Indio unutar koje teče rijeka gdje nas očekuje kraća vožnja čamcem kroz špilju. Slijedi odlazak do murala prahistorije naslikanog na stijeni. Slijedi povratak u Havanu te noćenje.

5. dan: Cienfuegos - Trinidad
Doručak. Napuštamo Havanu te krećemo prema Cienfuegosu. Putem ćemo posjetiti imanje Fiesta Campesina. Po dolasku u Cienfuegos (poznat kao "Biser juga") slijedi obilazak znamenitosti grada. Šetnja gradskim ulicama, vanjski razgled Palacio del Valle, izgrađene 1917. godine. Smatra se kubanskim arhitektonskim draguljem. Na palači se isprepliću značajke romanike, gotike i baroka. Slobodno vrijeme. Slijedi odlazak autobusom u hotel na području Trinidada. Večera i noćenje u Villi Yaguanabo ili Villi Guajimico.

6. dan: Slobodno ili izlet u Trinidad (fakultativno)
Doručak i slobodno vrijeme za samostalno istraživanje okolice ili nam se pridružite na cjelodnevnom izletu u Trinidad (uz doplatu, sadržano u paketu izleta). Polazak iz hotela u jutarnjim satima udobnim turističkim autobusom do lokalne agencije u Trinidadu. Ovdje se pridružujete vođenom grupnom razgledu. Posjetit ćete Manaca Iznagu, slavni lokalitet u predgrađu Trinidada poznatom po visokom tornju podignutom 1750. godine. Služio je kao osmatračnica za nadgledanje robova tijekom rada na plantažama šećerne trske. Najviši je takav toranj ikada izgrađen na karipskim plantažama. Zaustavit ćemo se na vidikovcu Valle de San Luis i uživati u pogledu na planinu Escambray i Karipsko more. Ovdje možete snimiti sjajne fotografije. U nastavku posjećujemo lokalnu radionicu keramike i upoznajemo se s izradom i proizvodnjom uporabnih i ukrasnih predmeta. Izlet ćemo završiti šetnjom kroz stari dio Trinidada i njegovim popločenim ulicama, uključujući Plazu Mayor i Plazu Real del Jigüe. Posjetit ćemo slavni Canchanchara bar i kušati istoimeni osvježavajući koktel s medom i rumom. Ručak u lokalnom restoranu. Slijedi povratak u hotel. Noćenje i večera u hotelu.

7. dan: Santa Clara - Varadero
Doručak. Polazak prema Santa Clari, obilazak Trga revolucije i spomen-područja Che Guevari. Posjetit ćemo i blindirani vlak, memorijalni park i muzej na otvorenome, podignut u sjećanje na bitku za Santa Claru. Nakon obilaska slijedi transfer do Varadera. Smještaj u hotelu ROC Arenas Doradas u superior sobama na bazi Ultra All Inclusive usluge za sljedeća 4 noćenja.

8. - 10. dan: Varadero
Slobodan dan za uživanje na plaži uz uslugu Ultra All Inclusive

11. dan: Varadero – zračna luka Havana – let za Istanbul
Transfer do zračne luke Havana u ranim jutarnjim satima. Po dolasku slijedi prijava na let za Istanbul. 

12. dan: Istanbul - Zagreb / Ljubljana
Dolazak u Istanbul u jutarnjim satima. Slijedi prijava na let za Zagreb / Ljubljanu gdje slijećemo u kasnim popodnevnim satima.

Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.

Predviđena vremena letova*:

10.09.-21.09.2023. (iz Zagreba)

10.9.2023.   TK1056    ZAG-IST    20:30 - 23:40  (let traje 2 sata i 10 minuta)
11.9.2023.   TK183      IST-HAV    02:10 - 07:45  (let traje 12 sati i 35 minuta)
20.9.2023.   TK183      HAV-IST    09:10 - 08:30  (sutradan - let traje 16 sati i 25 minuta)
21.9.2023.   TK1055    IST-ZAG    18:35 - 19:40  (let traje 2 sata i 5 minuta)
Avio-prijevoznik: Turkish Airlines

19.11.-30.11.2023. (iz Ljubljane)

19.11.2023.  TK1064    LJU-IST     19:50 - 00:05  (sutradan - let traje 2 sata i 20 minuta)
20.11.2023.  TK183      IST-HAV     02:30 - 07:25  (let traje 13 sati i 35 minuta)
29.11.2023.  TK183      HAV-IST     09:00 - 09:30  (sutradan - let traje 16 sati i 20 minuta)
30.11.2023.  TK1063    IST-LJU      18:40 - 19:00  (let traje 2 sata i 20 minuta)
Avio-prijevoznik: Turkish Airlines
*Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2023. godinu i podložna su promjenama.

Dokumenti potrebni za putovanje:
Hrvatskim državljanima za ovo putovanje potrebna je putovnica koja vrijedi još 6 mjeseci nakon datuma ulaska u zemlju te viza (turistički karton) koji pribavlja agencija NIKAL (uz doplatu). Prilikom prijave (barem 45 dana prije polaska) agenciji je potrebno dostaviti čitljivu fotokopiju putovnice. Zdravstveno osiguranje u iznosu od 30.000 EUR obavezno je za dobivanje vize za Kubu.

Prije putovanja potrebno je ispuniti obrazac zdravstvenog nadzora Declaración de Sanidad del Viajero (https://dviajeros.mitrans.gob.cu/

 • Cijena uključuje:
  -Povratni let sa zrakoplovnim pristojbama Zagreb / Ljubljana - Havana preko Istanbula u ekonomskoj klasi, avioprijevoznika Turkish Airlines
  -1x ručak u lokalnom restoranu u Havani
  -3 noćenja s doručkom u hotelu s 3 ili 4 zvjezdice u Havani
  -2 noćenja s polupansionom u hotelu s 3 zvjezdice na području Cienfuegosa
  -4 noćenja s all inclusive uslugom u hotelu s 4 zvjezdice u Varaderu
  -Prijevoze prema programu u udobnim i klimatiziranim autobusima
  -3 razgleda: Havana, Cienfuegos, Santa Clara i Che Memorial
  -Pratitelja putovanja na hrvatskom ili slovenskom jeziku te lokalnog vodiča
  -Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevno osiguranje prema propisima
 • Cijena ne uključuje:
  -Vizu za Kubu - 40 € (301,38 kn) + 15 € (113,02 kn) usluga ishođenja vize po osobi
  -Paket putnog osiguranja (preporučujemo)
  -Dodatne usluge, obroke i fakultativne izlete
  -Napojnice za lokalne vodiče i vozače
  -Troškove osobne prirode (dodatni obroci, piće, telefon, izleti, razgledi...)
  -Parking u zračnoj luci Ljubljana u vlastitoj organizaciji putnika za termin 19.-30.11.2023. (cijena na upit u agenciji)

  -Transfer do zračne luke u Ljubljani u vlastitoj organizaciji putnika za termin 19.-30.11.2023.

 • Obavezna doplata po osobi:

       -Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezno ako osoba putuje sama): 249 € (1.876,09 kn)

   -Napojnice za lokane davatelje usluge (obavezna doplata na destinaciji): 30 € (226,04 kn)
 • Dodatne usluge uplaćuju se u agenciji:
 • Paket izleta - Dolina Viñales i indijanska spilja s uključenim ručkom te Trinidad s uključenim ručkom: 135 € (1.017,16 kn) po osobi
  Izleti pojedinačno:
  -Tropicana show: 120 € (904,14 kn) po osobi
 • Viza za Kubu: 40 € (301,38 kn)
 • Usluga ishođenja vize: 15 € (113,02 kn)
 • Paket putnog osiguranja (izračun cijene pri rezervaciji putovanja)
  -Zdravstveno osiguranje na putu do 30.000 €
  -Osiguranje od opravdanog otkaza
  -Osiguranje prtljage do 500 €

VAŽNO: Paket putnog osiguranja potrebno je ugovoriti u roku od 3 dana od uplate predujma. Za rezervacije uplaćene unutar 14 dana prije putovanja nije moguće ugovoriti cjelokupan paket putnog osiguranja, već jedino zdravstveno osiguranje na destinaciji te osiguranje prtljage.

Napomene:
Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Cijena zrakoplovnih pristojbi podložne su promjeni i važeće su na dan izdavanja zrakoplovne karte. Kalkulacija je rađena na dan 13.4.2023. te agencija zadržava pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5% ili značajnih promjena cijena goriva. Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2023. godinu te su podložna promjenama.
Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.
Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja
Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o preporukama za putovanja u Kubu informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta
U roku od 5 dana od prijave kupac uplaćuje 45% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.
Minimalan broj putnika: 20

Mogućnost plaćanja:
Bankovna doznaka
Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.
IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.
Načini plaćanja:

Načini plaćanja:
1. Internet bankarstvo, opće uplatnice
2. Debitne i kreditne kartice* u poslovnici:
● Jednokratno i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12
3. On-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr
● Visa Premium PBZ do 6 rata (m-token, aplikacija)
● Visa Inspire PBZ banke do 12 rata (m-token, aplikacija)
● Diners karticama do 12 rata (m-token, aplikacija)
● Mastercard ZABA do 12 rata (m-token, aplikacija)
● Ostalim karticama jednokratno (m-token)
*Prilikom plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5% (prilikom rezervacije molimo napomenuti da se radi o plaćanju karticama).

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju ili uplatom akontacije suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Nikal d.o.o. HR-AB-01-080761107. Polica jamčevine br. P45-7002925883 i polica od odgovornosti br. P11-7002925882 uplaćene kod UNIQA osiguranje d.d. Planinska 13 A, 10000 Zagreb, OIB: 75665455333.

Opće uvjete i upute za turističke paket aranžmane možete pronaći ovdje.

KORISNE INFORMACIJE O KUBI:

Malo je zemalja u svijetu s tolikim prirodnim i društvenim kontrastima, zemalja s tako uzbudljivom poviješću, zemalja u kojima su ples i pjesma dio svakodnevice ma kako ona surova bila, malo je zemalja koje putnika mogu oduševiti onako kako to baš svaki put uspijeva Kubi. Kuba je simbol za slobodu duha i volje, za borbu i revoluciju, za jednostavnost i uživanje u svakom trenutku života. Sve navedeno je i razlog njene magične privlačnosti zbog koje je turizam postao ono zbog i od čega Kuba živi.

Pa iako je sve u državnom vlasništvu, razgledavanje znamenitosti glavnog grada – Havane, ali i brojnih okolnih živopisnih naselja, ili kupanje na prekrasnim tropskim plažama, kao i uživanje u brojnim autohtonim delicijama, na sreću, nije nacionalizirano.

Kuba je dostupna svima pa i putnicima Nikal putničke agencije koji će provesti nezaboravan odmor i doživjeti autentičnu Kubu!

Površina: 109.884 km²

Stanovništvo: 11.113.215

Gustoća naseljenosti: 102 stanovnika/km²

Glavni grad: Havana

Najveći gradovi: Havana, Santiago de Cuba, Camaguey, Holguin...

Službeni jezik: španjolski

Religija: 60% katolici, 24% nereligiozni, 11% ostali, 5% ostali kršćani

Novac: kubanski peso (CUP/$MN / 100 centavo) 1 € = cca 26 CUP. Banka Kube izdaje kovanice od 1, 2, 5, 20, 40 centi te novčanice od 1, 3, 5, 10, 20, 50 i 100 pesosa. Moguće je i plaćanje karticama. Visa i Mastercard su prihvaćeni kao sredstvo plaćanja, no većina ustanova (ne uključujući hotele i restorane) većinski prihvaća samo gotovinu.

Vremenska zona: na Kubi se vrijeme daje prema UTC-5:00 cijele godine. Ovo vrijeme se također naziva Cuba Standard Time (CST). Razlika u odnosu na Hrvatsku je -6 sati (Hrvatska 12:00, Kuba 06:00)

Telekomunikacija: pozivni broj za Kubu je +53, pozivi iz Kube za Hrvatsku 00385 ( željeni broj bez 0). Nećete moći upotrebljavati vlastitu mobilnu mrežu kao što to radite u državama EU. WiFi Vam je dostupan u smještaju. Možete kupiti dodatnu SIM karticu. Najpoznatiji pružatelj mobilnih usluga je Cubacel by ETECSA.

Struja: električni napon je 220 V a u uporabi su iste utičnice kao i u Hrvatskoj, dakle, ne trebate adapter.

Geografska obilježja

Kuba je arhipelag od gotovo 4 200 otoka, uvala i otočića smještenih u sjevernom Karipskom moru na ušću u Meksički zaljev i Atlantski ocean. Sjedinjene Američke Države (Key West, Florida) udaljene su 150 km sjeverno i sjeverozapadno, Bahami su udaljeni 22 km sjeverno. Meksiko se nalazi 210 zapadno preko kanala Yucatán. Haiti je 77 km istočno, a Jamajka južno.

Kuba je glavni otok, okružen s četirima manjim skupinama otoka: arhipelagom Colorados na sjeverozapadnoj obali, arhipelagom Sabana-Camagüey na sjevernoj središnjoj obali Atlantika, Jardines de la Reina na južnoj središnjoj obali te arhipelagom Canarreos na jugozapadnoj obali.

Glavni otok, nazvan Kuba, dugačak je 1250 km te čini većinu kopnene površine zemlje. Najveći je otok na Karibima i 17. najveći otok na svijetu. Glavni otok sastoji se uglavnom od ravnih do valovitih nizina osim planina Sierra Maestra na jugoistoku, čija je najviša točka Pico Turquino (1974 m). Drugi po veličini otok je Isla de la Juventud (Otok mladosti) u arhipelagu Canarreos. 

Klima

Na Kubi prevladava tropska klima, s vrućim ljetima te suhim i nešto hladnijim razdobljem od kasnog studenog do sredine travnja. Općenito, postoji sušna sezona od studenog do travnja, a kišnija sezona od svibnja do listopada. Prosječna temperatura je 21 °C u siječnju i 27 °C u srpnju. Godišnja količina padalina je između 1 000mm i 1 500mm.

Kupovina

Popularni suveniri: slike i umjetnine uličnih umjetnika, cigare, rum, drvene umjetnine i rukotvorevine, magneti, privjesci za ključeve, kubanske registarske oznake. Trgovine rade uglavnom 10:00-18:00 sati radnim danom i subotom, a nedjeljom uglavnom 10:00-13:00 sati. Veći trgovački centri rade svaki dan 07:00-22:00 sati.

Državni praznici

1. siječnja        Nova godina

2. siječnja        Dan pobjede oružanih snaga

1. svibnja         Praznik rada

25.-27. srpnja  Nacionalni dan narodne pobjede

10. listopada    Obljetnica početka Domovinskog rata 1868.

25. prosinca     Božić

Hrana i piće

Kubanska kuhinja dijeli recepte i kulinarske tehnike s afričkom i španjolskom, a začinjena je egzotičnim karipskim okusima. Često je miješaju s meksičkom, no kubanski su recepti zapravo mnogo drugačiji te bogatiji mesnim jelima. Svinjetina i piletina najviše se pripremaju na “kreolski”, u čijim receptima nema paprike, inače vrlo popularne u karipskoj gastronomiji. Meso za grill prethodno se marinira u soku od naranče, a poslužuje se uz snažan umak od češnjaka.

Kruh na Kubi gotovo da i ne postoji, a uz gotovo svako jelo servira se riža s crnim grahom originalnog naziva “Moros y Cristianos“. Tropsko voće, kao što su papaja, mango i banana, poslužuje se kao predjelo, uz glavno jelo te kao osnova većine deserta.

Od ribljih jela, kubanska kuhinja prepuna je recepata s bakalarom ili jastogom. Šalica jake espresso kave s vrućim mlijekom i kruh namazan maslacem te zatim prepečen na električnom grillu tipičan je kubanski doručak. Jede se tako da “tostadu” izlomite i umočite u kavu. A omiljene su i pržene rolice šunke pod nazivom “croquetas”. Umak Mojito se poslužuje uz svinjetinu, a sastoji se od ulja, luka, češnjaka, začina i soka gorke naranče ili limete. Osnova jelima je sofrito, koji se sastoji od luka, češnjaka, zelenih paprika, papra i origana, popečenih na maslinovu ulju.

Neki od specijaliteta su: medianoche – kratko pečeni sendvič sa pečenom svinjetinom, šunkom, senfom, sirom i krastavcima; ropa vieja – sjeckana govedina servirana uz rižu, masline, čili papričice i kapare; elena ruz – sendvič od puretine, džema od jagode i svježeg sira; fricasé de pollo – pileći gulaš, prožet čili papričicama, maslinama, kaparama i grožđicama; pescao en escabeche – riblje jušno jelo, servirano u escabeche umaku od ulja, češnjaka, paprike i lovorovog lišća.

Česti izrazi:

Dobro jutro! – iBuenos días! (do ručka)

Dobar dan! – iBuenas tardes! (nakon ručka)

Dobra večer! – iBuenas noches! (nakon večere)

Doviđenja! – iHasta luego!

Bok! – iHola!

Kako se ti zoveš?- ¿Cómo te llamas?

Zovem se…- Mi nombre es… / Me llamo

Drago mi je – Encantado / Mucho gusto

23 Kuba- zemlja sunca, glazbe i plesa 23 Kuba- zemlja sunca, glazbe i plesa 23 Kuba- zemlja sunca, glazbe i plesa 23 Kuba- zemlja sunca, glazbe i plesa 23 Kuba- zemlja sunca, glazbe i plesa 23 Kuba- zemlja sunca, glazbe i plesa 23 Kuba- zemlja sunca, glazbe i plesa 23 Kuba- zemlja sunca, glazbe i plesa 23 Kuba- zemlja sunca, glazbe i plesa 23 Kuba- zemlja sunca, glazbe i plesa 23 Kuba- zemlja sunca, glazbe i plesa 23 Kuba- zemlja sunca, glazbe i plesa