Andaluzija

Rezervacijska lozinka:
Odaberite termin:
Broj osoba:
       
Broj soba:

ANDALUZIJA 

PUTOVANJE: 8 dana / 7 noćenja

Malaga - Nerja - Granada - Sevilla - Cordoba - Ronda - Marbella - Gibraltar

1. dan: Zagreb - Malaga - Nerja
Sastanak putnika dva sata prije leta u zračnoj luci Zagreb. Slijedi prijava za let na direktnoj liniji Zagreb - Malaga. Po dolasku u Malagu slijedi transfer te smještaj u hotel na području Nerje. Noćenje.

2. dan: Slobodno ili izlet špilje Nerja & bijelo selo Frigiliana (fakultativno)

Doručak. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti ili nam se možete pridružiti na fakultativnom izletu Nerja i Frigiliana. Špilje Nerja jedne su od najimpresivnijih u svijetu. Ovdje se nalazi najviši stalaktit. Frigiliana, jedno od najljepših bijelih sela u Andaluziji! Otkrit ćemo šarmantne male kutke ovog sela, a imate priliku kušati najtipičniji Moscatel, lokalno slatko vino ili kupiti domaće maslinovo ulje iz Axarquie (istočni dio Malage). Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: Nerja – Granada
Doručak. Odjava iz hotela i vožnja do Granade. Danas uživajte u Alhambri (uključena ulaznica) najposjećenijem spomeniku u Španjolskoj. Ova impresivna utvrda i palača izgrađena je za vrijeme vladavine dinastije Nasrid, posljednjih maurskih vladara. Nalazi se na UNESCO listi svjetske baštine. Potom idemo u slavnu četvrt Albaicín da istražite najstariju četvrt Granade. Smještaj u hotel na području Granade. Noćenje.

4. dan: Granada - Sevilla
Doručak. Polazak za Sevillu, glavni grad regije Andaluzije. U vođenom razgledu upoznati ćete ovaj fascinantni grad, gdje ćete vidjeti njegove najznačajnije znamenitosti kao npr. gotičku katedralu (ulaznica uključena), utvrđenu maursku palaču s bogatstvom ukrasa koji će Vas zapanjiti. Vidjet ćete i Zlatni toranj, koji je tako nazvan jer je služio za pohranu plijena iz Amerike i još mnogo više. Smještaj u hotel na području Seville. Noćenje.

5. dan: Sevilla – Cordoba (fakultativno)
Doručak. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti ili mogućnost odlaska na fakultativni izlet u Cordobu. To je drevni maurski grad i najpoznatiji je po jednoj svojoj građevini. The Mezquita – najveća je i najljepša džamija ikada izgrađenoj u maurskom svijetu. Još jedna znamenitost Cordobe je velik, dobro očuvan rimski most. Cordoba je divno mjesto, puno terasa obojanih tisućama cvjetova. Uživajte u šetnji fantastičnim četvrtima ovog grada. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan: Sevilla – Ronda – Costa del Sol Marbella

Doručak. Polazak do Ronde, jednog od najstarijih gradova u Španjolskoj koji je smješten iznad stijena na rubu kanjona. Razgled grada: vidikovci, novi most - spaja staru i novu četvrt Ronde s kojeg možete uživati u prekrasnom pogledu na kanjon Tajo de Ronda. Potom, razgled stare gradske jezgre s povijesnom arhitekturom. Nakon razgleda i slobodnog vremena nastavljamo svoj put prema rivijeri Costa del Sol Marbella. Smještaj u hotel te noćenje.

7. dan: Costa del Sol Marbella – Gibraltar (fakultativno)
Doručak. Danas imate mogućnost sudjelovati na fakultativnom izletu na britanski teritorij, najpoznatiji po stijeni Gibraltar. U panoramskoj vožnji vidjet ćete najvažnije znamenitosti Gibraltara: unutarnji grad u zidinama i špilju sv. Mihaela. Najimpresivnija je mogućnost fotografiranja s vrha stijene odakle se pruža prekrasan pogled na španjolsku i marokansku obalu. Posebno je zanimljiv i susret s ‘lokalcima’ - kolonijom poludivljih berberskih makaki majmuna. Povratak u hotel. Noćenje.

8. dan: Costa del Sol Marbella – Malaga
Doručak. Slobodno vrijeme do polaska u Malagu, rodno mjesto Pabla Picassa. Razgled grada šetnjom i slobodno vrijeme za istraživanje i uživanje. Slijedi transfer do zračne luke u Malagi te prijava na let na direktnoj liniji Malaga - Zagreb. Povratak u Zagreb.

Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.

Predviđena vremena letova*:

​01.10.-08.10.2023.
FR5870 ZAG-AGP 08:00 - 11:15 (let traje 3 sata i 15 minuta)
FR5871 AGP-ZAG 12:10 - 15:10 (let traje 3 sata)

11.10.-18.10.2023.
FR5870 ZAG-AGP 17:10 - 20:25 (let traje 3 sata i 15 minuta)
FR5871 AGP-ZAG 21:00 - 23:59 (let traje 3 sata)

30.10.-06.11.2023.
FR5870 ZAG-AGP 06:00 - 09:20 (let traje 3 sata i 20 minuta)
FR5871 AGP-ZAG 09:55 - 13:00 (let traje 3 sata i 5 minuta)

Avio-prijevoznik: Ryanair - Operated by Lauda Europe

*Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2023. godinu i podložna su promjenama.

Promjena imena na avio-karti moguća je uz doplatu od 150 € (1.130,18 kn) te osobni dolazak u agenciju radi utvrđivanja identiteta.

Dokumenti potrebni za putovanje:
Za putovanje u Španjolsku (prijava na check-in) potrebna Vam je važeća osobna iskaznica ili putovnica. 
Ulaskom hrvatskog zračnog prostora u Schengen, od 26. ožujka 2023. godine svi putnici koji na hrvatske aerodrome dolaze iz prostora Schengena imaju status domaćeg putnika i ne prolaze kontrole po izlasku iz aviona (na povratku iz Španjolske).

Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost osobne iskaznice / putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak u Španjolsku.

Cijena uključuje:

  • Povratni let u ekonomskoj klasi Zagreb - Malaga sa uključenim zrakoplovnim pristojbama, avioprijevoznik Ryanair
  • 7x noćenja s doručkom u hotelima s 3* (Nerja) i 4* (Granada, Sevilla, Marbella) u dvokrevetnoj sobi
  • 7x doručak (samoposlužni bife)
  • Razglede prema programu u udobnim i klimatiziranim autobusima
  • Ulaznice za Alahambru i katedralu u Sevilli
  • Pratitelja grupe na hrvatskom ili slovenskom jeziku (ovisno o terminu) te lokalnog vodiča
  • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevno osiguranje prema propisima

Cijena ne uključuje:

  • Paket putnog osiguranja (preporuka)
  • Dodatne usluge, obroke i fakultativne izlete
  • Napojnice za lokalne vodiče i vozače
  • Troškove osobne prirode (dodatni obroci, piće, telefon, izleti, razgledi...)

Obavezna doplata po osobi:

  • Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama): 270 € (2.034,32 kn)

Dodatne usluge uplaćuju se u agenciji:

       • Paket "Flamenco i večere" (6 večera u hotelu + 1 večera uz Flamenco show): 139 € (1.047,30  kn) po osobi

       • Paket izleta Andaluzija: 169 € (1.273,33 kn) po osobi

  • Uključuje izlet u špilju Nerja & bijelo selo Frigilianu, Cordobu te Gibraltar 

       • Izleti pojedinačno:

       • Fakultativni izlet špilja Nerja & bijelo selo Frigiliana: 60 € (452,07 kn) po osobi
       • Fakultativni izlet Cordoba: 40 € (301,38 kn) po osobi

       • Fakultativni izlet Gibraltar: 80 € (602,76 kn) po osobi

     • Paket putnog osiguranja:

  • Zdravstveno osiguranje na putu do 10.000 € / 30.000 €
  • Osiguranje od opravdanog otkaza
  • Osiguranje prtljage do 500 € 
  • VAŽNO: Paket putnog osiguranja potrebno je ugovoriti u roku od 3 dana od uplate predujma. Za rezervacije uplaćene unutar 14 dana prije putovanja nije moguće ugovoriti cjelokupan paket putnog osiguranja, već jedino zdravstveno osiguranje na destinaciji te osiguranje prtljage.

Napomene:
Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Cijena zrakoplovnih pristojbi podložna je promjenama te su važeće na dan izdavanja zrakoplovne karte. Agencija zadržava pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5%. Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2023. godinu te su podložna promjenama.
Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.
Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja.
Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o preporukama za putovanja u Španjolsku informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta
U roku od 5 dana od prijave, kupac uplaćuje 45% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.

Minimalan broj putnika: 25

Mogućnost plaćanja:
Bankovna doznaka
Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.
IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.

Načini plaćanja:
1. Internet bankarstvo, opće uplatnice
2. Debitne i kreditne kartice* u poslovnici:
● Jednokratno i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12
3. On-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr
● Visa Premium PBZ do 6 rata (m-token, aplikacija)
● Visa Inspire PBZ banke do 12 rata (m-token, aplikacija)
● Diners karticama do 12 rata (m-token, aplikacija)
● Mastercard ZABA do 12 rata (m-token, aplikacija)
● Ostalim karticama jednokratno (m-token)
*Prilikom plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5% (prilikom rezervacije molimo napomenuti da se radi o plaćanju karticama).

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju ili uplatom akontacije suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Nikal d.o.o. HR-AB-01-080761107. Polica jamčevine br. P45-7002925883 i polica od odgovornosti br. P11-7002925882 uplaćene kod UNIQA osiguranje d.d. Planinska 13 A, 10000 Zagreb, OIB: 75665455333.

Opće uvjete i upute za turističke paket aranžmane možete pronaći ovdje.

KORISNE INFORMACIJE O ŠPANJOLSKOJ:

Smještena na jugozapadu Europe, zauzima većinu Pirenejskoj poluotoka, Kraljevina Španjolska, kako glasi njezin službeni naziv, jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija svijeta. Ova titula je svakako s razlogom jer ona gotovo da ima sve što jedan putnik može poželjeti - od mora, prekrasnih plaža, fascinantne prirode, preko impresivne arhitekture i bogate povijesti do svjetski poznate kuhinje, modne industrije, vrhunskih vina te fantastične klime, koja omogućuje putovanja i aktivnosti u Španjolskoj tijekom cijele godine.

Španjolska je država u koju ćete se vraćati nekoliko puta jer osim prijestolnice Madrida te gradova poput Barcelone, Valencije, Seville, Španjolska krije bezbroj jedinstvenih festivala, arhitektonskih čuda poput Sagrada Familie i Alhambre, zadivljujućih zalazaka sunca i dojmljivih spojeva kršćanske i islamske kulture. Kada ste u Španjolskoj nikako nemojte propustiti uživo vidjeti flamenco show, kušati paellu i budite opušteno - baš kao i Španjolci.

P.S. Španjolska je osim po vinu, poznata i po proizvodnji maslinovog ulja. Preko 40% maslinovog ulja u svijetu proizvede se u Španjolskoj!

Površina: 509.990 km²
Stanovništvo: 47.325.360
Gustoća naseljenosti: 94 stanovnika/km²
Glavni grad: Madrid
Najveći gradovi: Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Bilbao..
Službeni jezik: španjolski
Novac: euro (€)
Plaćanje moguće svim karticama.
Vremenska zona: srednoeuropska vremenska zona (UTC+1 zimi, UTC+2 ljeti) - nema razlike u odnosu na Hrvatsku
Telekomunikacija: pozivni broj za Španjolsku +34, pozivi iz Španjolske za Hrvatsku 00385 ( željeni broj bez 0). Svoju karticu možete normalno koristiti kao i u Hrvatskoj, Španjolska je u EU pa nema naplate roaminga.
Struja: električni napon je 220 V a u uporabi su iste utičnice kao i u Hrvatskoj, dakle, ne trebate adapter.

Geografska obilježja
Smještena na jugozapadu Europe, Španjolska je treća po veličini na europskom kontinentu. Vrlo je brdovita, s manje kiše od ostalih dijelova Europe. Krajolik varira od suhih brdskih predjela do plodnih livada i voćnjaka; od veličanstvenih obala do ruralnih ili gradskih centara u unutrašnjosti.
Na sjeveru je okružena Kantabrijskim gorjem i Pirenejima (Pico de Aneto, 3404 m), a na jugu Sierra Morenom i Andaluzijskim gorjem (najviši vrh Španjolske Mulhacén, 3479 m). Pod jačim su utjecajem Atlantskog oceana jugozapadni krajevi sa zimskim kišama (500 do 1000 mm).
Najmanje kiše dobiva primorje Sredozemnoga mora (400 do 500 mm), gdje su temperature visoke tijekom većega dijela godine. Najveći dio Španjolske pripada slijevu Atlantskog oceana u koji utječu Minho (španjolski Miño), Duero, Tajo, Guadiana i Guadalquivir, a u Sredozemno more Segura, Júcar, Ebro i Llobregat.
Šume pokrivaju 35,9% ukupne površine; najprostranije su na Pirenejima i u sjevernome primorju Atlantskog oceana. U suhim krajevima razvila se umjesto šume kserofitna vegetacija makije i gariga (vazdazeleni hrast, hrast plutnjak, alepski bor). Na planinama, koje primaju dosta oborina, prevladavaju pašnjaci.

Klima
Klima koja prevladava u Španjolskoj pretežno je sredozemna, sa mnogo sunčanih sati, blagim zimama te malo kiše. Ovo je dominantna vrsta klime u Španjolskoj koja se proteže duž cijele mediteranske obale, unutrašnjosti poluotoka i Balearskih otoka. Oceansku ili atlantsku klimu karakteriziraju obilne kiše, koje se redovito raspoređuju tijekom cijele godine. U Španjolskoj se ovo podneblje proteže na sjeveru i sjeverozapadu, od Pirineja do Galicije. Planinska klima odgovara velikom planinskom sustavu: Pirineji, Središnji sustav, Iberijski sustav, Penibetijski planinski lanac i Kantabrijski planinski lanac. Zimi je vrlo hladno, a ljeti hladno.

Državni praznici:
1. siječnja Nova godina
6. siječnja Bogojavljanje (Sveta tri kralja)
9. travnja Uskrs
1. svibnja Praznik rada
15. kolovoza Velika Gospa
12. listopada Nacionalni dan Španjolske
1. studenoga Blagdan Svih svetih
6. prosinca Dan ustava
25. prosinca Božić

Hrana i piće
Lokalna hrana Španjolske je savršena, a sama španjolska kuhinja jedna je od najboljih na svijetu. Neka od najpoznatijih jela:

  • Paella je svjetski poznata hrana iz Španjolske, a riječ je o riži kratkog zrna sa šafranom, plodovima mora (dagnje, kozice), grahom, piletinom ili zečetinom.
  •  Piso je jelo od paprike, rajčice, luka i tikvica. Ovo je prava vegeterijanska poslastica koju obožavaju madrižani.
  • Migas je izvorno pastirsko jelo od prženih komadića kruha, a servirano sa papričicama i slaninom.
  • Suquet je poznato katalonsko jelo koje se radi kao brudet od ribe i rakova, a priprema se sa šafranom i vinom.
  • Crema Catalana je delikatesa, ovo je delicija, krema od jaja sa slojem prženog šećera na vrhu. Može se dodati i razna krema na vrh.
  • Amanida Catalana - još jedno odlično jelo, zapravo vrsta salate koja se sastoji od povrća i sušenog mesa i sira.

Česti izrazi:
Dobro jutro! – iBuenos días! (do ručka)
Dobar dan! – iBuenas tardes! (nakon ručka)
Dobra večer! – iBuenas noches! (nakon večere)
Doviđenja! – iHasta luego!
Bok! – iHola!
Kako se ti zoveš?- ¿Cómo te llamas?
Zovem se…- Mi nombre es… / Me llamo…
Drago mi je – Encantado / Mucho gusto

23 Andaluzija 23 Andaluzija 23 Andaluzija 23 Andaluzija 23 Andaluzija 23 Andaluzija 23 Andaluzija 23 Andaluzija 23 Andaluzija 23 Andaluzija 23 Andaluzija 23 Andaluzija 23 Andaluzija