Malta - biser Sredozemlja

Rezervacijska lozinka:
Odaberite termin:
Broj osoba:
       
Broj soba:

MALTA - biser Sredozemlja

PUTOVANJE: 5 dana / 4 noćenja

Redovna linija Zagreb - Malta s Ryanairom

Dobrodošli na Maltu, destinaciju okupanu suncem cijele godine. Ovo otočje nalazi se gotovo u središtu Mediterana, 93 km južno od Sicilije i 288 km sjeverno od Afrike. S poviješću dugom preko 7 000 godina, malteški otoci i Valletta izvrstan su primjer urbanog planiranja te se zbog svoje jedinstvenosti nalaze na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Kamo god krenuli, očekuju Vas jedinstvene povijesne znamenitosti. Hramovi, palače, katedrale i utvrde pružaju uvid u živopisnu povijest koju gotovo da možete osjetiti. Povijest Malte duga je i bogata te seže od početka civilizacije. Istraživanjem Malte naići ćete na misteriozne prapovijesne znamenitosti, srednjovjekovne kapelice i izolirane viteške palače. Oduševit će Vas jedinstveni prapovijesni hramovi, neke od najstarijih kamenih građevina na svijetu, rimske katakombe, srednjovjekovni gradovi, izvanredna arhitektura te umjetnička baština viteškog reda sv. Ivan (malteški vitezovi).

Malteški otoci pružaju prekrasne kombinacije različitih prizora: mediteransko plavetnilo, vapnenačka arhitektura boje meda i vedro nebo. Jednostavno ćete se zaljubiti u čarobne uske ulice Vallete. Malta je apsolutno nezaobilazno odredište za one koji vole kombinirati fascinantnu antičku povijest s arhitekturom i prekrasnom prirodom.

1. dan: Let na Maltu
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Prijava (check-in) na direktni let za Maltu. Po dolasku na Maltu, transfer do hotela te smještaj u hotel za sljedeće 4 noći. Noćenje.

2. dan: Valletta (cjelodnevni izlet) – uključeno u cijenu
Nakon doručka, vođeni razgled živahnim ulicama Vallette omogućit će Vam da otkrijete ljepotu i šarm utvrđenog grada koji su izgradili vitezovi 1566. godine. Uživat ćete u pogledu na Veliku luku iz Gornjih vrtova Barracca koji oduzima dah. Zatim ćete posjetiti katedralu sv. Ivana, uključujući Caravaggiova remek djela u oratoriju, flamanske tapiserije i crkveni muzej. Slijedi posjet palači Velikog majstora koja se počela graditi 1574. godine te posjet oružarnici, dijelu u kojem su izloženi ostaci oružja iz 16.-18.st. Posjetit ćete i Nacionalni muzej (MUZA), koji se naziva  i Arheološkim muzejom u sklopu kojeg su izloženi povijesni artefakti Malte uključujući feničko doba. Za kraj slijedi multimedijska prezentacija od 45 minuta koja vodi posjetitelje kroz bogatu povijest Malte počevši od samih početaka.

3. dan: Gozo (cjelodnevni izlet) – fakultativno
Doručak. Danas imate priliku pridružiti nam se na fakultativnom izletu na otok Gozo. Nakon kratkog dvadesetominutnog putovanja trajektom dolazimo do luke Mgarr, koja odmah daje uvid u jedinstvenu atmosferu Goza. Odlazimo do megalitskih hramova Ggantije, najstarijeg samostojećeg spomenika na svijetu, koji potječe iz vremena prije egipatskih piramida. Nakon toga slijedi posjet srednjovjekovnoj citadeli u Victoriji, zaljevu nalik fjordu u Xlendiju i Dwejri. Otok Gozo poznat je po svojim zanatima, posebno ručno izrađenoj čipki i pletenoj odjeći. Impresionirati će vas bujni krajolici otoka, njegova spokojna atmosfera i koliko se razlikuje od većeg otoka Malte. Uživajte u brojnim izvanrednim vidikovcima.

4. dan: Mdina – Rabat – Mosta – Ta’ Qala (cjelodnevni izlet) – uključeno u cijenu
Doručak. Današnji izlet vodi nas u središnji dio Malte u kojem dominira srednjovjekovni utvrđeni grad Mdina, drevna prijestolnica Malte. Uske, vijugave ulice, koje datiraju još iz srednjeg vijeka, vode do impozantnih utvrda s kojih se pružaju veličanstvene panorame otoka. Tijekom šetnje gradom, koji izgleda kao da je u njemu vrijeme stalo, otkrit ćete primjere različitih stilova arhitekture, uključujući Siculo-Norman palače kao i druge barokne građevine od velike povijesne važnosti. Nakon Mdine posjetit ćemo litice Dingli, koje se nalaze na zapadnoj obali Malte s panoramskim pogledom na obalu. Vrtove Buskett zasadili su vitezovi kako bi služili kao lovački rezervat, koji se nalaze u podnožju palače Verdala, ljetne rezidencije bivših velemajstora, a danas ljetne rezidencije predsjednika Malte. Posjetit ćemo botanički vrt San Anton koji se nalazi u blizini predsjedničke palače, a kojoj ćete se moći diviti izvana. Za kraj izleta razgledati ćemo izvana prekrasnu crkvu u gradiću Mosta koja je prepoznatljiva po jednoj od najvećih kupola u Europi.

5.dan: Tura tri grada (poludnevni izlet) – uključeno u cijenu – let za Zagreb
Doručak. Današnji izlet vodi nas na područje Grand Harbour koje se nalazi nasuprot Valletti, a poznato je po nazivu Tri grada - Vittoriosa, Cospicua i Senglea, gdje su se vitezovi sv. Ivana prvi put naselili 1530. godine. Vožnjom uz Cospicuau stižemo do Vittoriosa gdje ćemo prošetati kroz uske ulice u sjeni povijesnih zgrada te vidjeti prve utvrde raznih viteških redova. Iz vrta Senglea, smještenog na vrhu poluotoka, uživajte u zadivljujućem pogledu od 360 stupnjeva na Grand Harbor, uključujući i impresivan Fort Sant Angelo, odakle je Grand Master La Valette vodio obranu otoka tijekom Velike opsade 1565. godine. Nakon izleta slijedi transfer autobusom do zračne luke na Malti. Potom slijedi prijava (check-in) na direktni let za Zagreb. Povratak u Zagreb.

Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.

Predviđena vremena letova*:

​11.10.-15.10.2023. / 18.10.-22.10.2023.
FR2185 ZAG-MLA 12:10 - 14:05 (let traje 1 sat i 55 minuta)
FR2186 MLA-ZAG 22:45 - 00:35 (+1) (let traje 1 sat i 50 minuta)

30.10.-03.11. / 06.11.-10.11.2023. / 13.11.-17.11.2023.

FR2185  ZAG-MLA  08:15 - 10:15 (let traje 2 sata)

FR2186  MLA-ZAG  22:00 - 23:55 (let traje 1 sat i 55 minuta)

Avio-prijevoznik: Ryanair - Operated by Lauda Europe

*Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2023. godinu i podložna su promjenama.

Promjena imena na avio-karti moguća je uz doplatu od 150 € (1.130,18 kn) te osobni dolazak u agenciju radi utvrđivanja identiteta.

Dokumenti potrebni za putovanje:

Za putovanje na Maltu (prijava na check-in) potrebna Vam je važeća osobna iskaznica ili putovnica. Ulaskom hrvatskog zračnog prostora u Schengen, od 26. ožujka 2023. godine svi putnici koji na hrvatske aerodrome dolaze iz prostora Schengena imaju status domaćeg putnika i ne prolaze kontrole po izlasku iz aviona (na povratku s Malte).

Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost osobne iskaznice / putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak na Maltu.

Cijena uključuje:

  • Povratni direktni let sa zrakoplovnim pristojbama Zagreb – Malta prijevoznik Ryanair, uključena prtljaga: 20 kg predane prtljage + ručna prtljaga dimenzija: 40x25x20 cm
  • 4 noćenja s doručkom u hotelu s 3* u dvokrevetnoj sobi / dvokrevetnoj s dodatnim ležajem
  • Razglede prema programu: Valletta, Mdina, Rabat, Mosta, Tura tri grada
  • Prijevoze prema programu u klimatiziranom i udobnom turističkom autobusu
  • Pratitelja grupe na hrvatskom ili slovenskom jeziku te lokalnog vodiča na izletima
  • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevno osiguranje prema propisima

Cijena ne uključuje:

  • Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja a za koje u programu nije izričito navedeno da su uključene
  • Fakultativni izlet
  • Dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode
    (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
  • Paket putnog osiguranja (preporuka)
  • Napojnice za lokalne vodiče i vozače
  • Doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezno ako osoba putuje sama)
  • Doplata za ekološku naknadu (eco tax) – 0,50 € po osobi i danu (plaćanje direktno u hotelu)

Obavezna doplata po osobi: 

  • Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama): 140 € (1.054,83 kn)
  • Obavezna doplata za ekološku naknadu (eco tax) – 0,50 € po osobi i danu (plaćanje direktno u hotelu)

Fakultativne usluge uplaćuju se u agenciji:

  • Fakultativne doplate i izleti:
  • Doplata za 4 večere (neograničena konzumacija lokalnih vina, piva i bezalkoholnih pića): 99 € (745,92 kn) po osobi
  • Izlet na otok Gozo*: 65 € (489,74 kn) po osobi

*Za realizaciju izleta potrebno je minimum 10 osoba. Cijene fakultativnih izleta su informativne. Organizacija fakultativnih izleta, njihova cijena, sadržaji i izvedba je u nadležnosti partnerske agencije.

  • Paket putnog osiguranja:
    Zdravstveno osiguranje na destinaciji: 15.000 €
    Osiguranje prtljage: 250 €
    Osiguranje od opravdanog otkaza
  • Cijena osiguranja: od 15,53 € (117,01 kn) po osobi (za osobe 0-70 godina)
  • Cijena osiguranja Senior: od 23,29 € (175,48 kn) po osobi (za osobe 71-80 godina)
  • Cijena osiguranja Senior II: NA UPIT (za osobe 81-86 godina)

VAŽNO: Paket putnog osiguranja potrebno je ugovoriti u roku od 3 dana od uplate predujma. Za rezervacije uplaćene unutar 14 dana prije putovanja nije moguće ugovoriti cjelokupan paket putnog osiguranja, već jedino zdravstveno osiguranje na destinaciji te osiguranje prtljage.

Dokumenti potrebni za putovanje:

Za putovanje na Maltu hrvatskim državljanima potrebna je osobna iskaznica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju.

Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak na Maltu.

Napomene:
Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Vremena polazaka zrakoplova podložna su promjenama.
Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.
Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja.
Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o preporukama za putovanja na Maltu informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta
U roku od 5 dana od prijave kupac uplaćuje 45% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.
Najmanji broj putnika po polasku: 25.

Mogućnost plaćanja:
Bankovna doznaka
Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.
IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.

Načini plaćanja:
1. Internet bankarstvo, opće uplatnice
2. Debitne i kreditne kartice* u poslovnici:
-Jednokratno i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12
3. On-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr
-Visa Premium PBZ do 6 rata (m-token, aplikacija)
-Visa Inspire PBZ banke do 12 rata (m-token, aplikacija)
-Diners karticama do 12 rata (m-token, aplikacija)
-Mastercard ZABA do 12 rata (m-token, aplikacija)
-Ostalim karticama jednokratno (m-token)
*Prilikom plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5% (pri izradi rezervacije molimo napomenuti da se radi o plaćanju karticama).

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju ili uplatom akontacije suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Nikal d.o.o. HR-AB-01-080761107. Polica jamčevine br. P45-7002925883 i polica od odgovornosti br. P11-7002925882 uplaćene kod UNIQA osiguranje d.d. Planinska 13 A, 10000 Zagreb, OIB: 75665455333.

Opće uvjete i upute za turističke paket aranžmane možete pronaći ovdje.

KORISNE INFORMACIJE O MALTI:

Malta je otočna država u Sredozemnom moru, površine 316 km². Državu čini nekoliko otoka: Malta, Gozo i Comino, te nenaseljeni Cominotto i Filfla. Službeni jezik je malteški i engleski. Iz povijesti je bitno spomenuti da su se za Maltu borili mnogi narodi zbog strateškog položaja, a od 1530. bila je u posjedu viteškog reda ivanovaca koji se od tada nazivaju malteški vitezovi. Zapovjednik reda J. P. de la Valette utemeljio je 1566. glavni grad Valettu. Od 1800. godine Maltom su vladali britanci sve do 1964. kad je Malta proglasila neovisnost. 

Površina: 316 km²
Stanovništvo: 518.536
Gustoća naseljenosti: 1.672,08 stanovnika/km²
Glavni grad: Valletta
Država članica EU-a: od 1. svibnja 2004.
Schengensko područje: članica schengenskog područja od 21. prosinca 2007.
Najveći gradovi: Sliema, Rabat, Valletta, Marsaxlokk..
Službeni jezik: malteški i engleski
Novac: Euro (€), plaćanje moguće svim karticama.
Vremenska zona: srednoeuropska vremenska zona (UTC+1 zimi, UTC+2 ljeti) - nema razlike u odnosu na Hrvatsku
Telekomunikacija: pozivni broj za Maltu +356, pozivi s Malte za Hrvatsku 00385 + ( željeni broj bez 0). Svoju karticu možete normalno koristiti kao i kod kuće, Malta je u EU pa nema naplate roaminga.
Struja: na Malti se utičnice razlikuju od Hrvatske te se koristi britanski tip utičnice

Geografska obilježja:
Malteški arhipelag sastoji se od tri velika naseljena otoka i dvadesetak manjih otočića i hridi. Otok Malta najveći je otok, nakon čega slijedi otok Gozo i potom treći naseljeni otok Comino (na otoku Comino stalno živi samo troje ljudi). Kao deseta najmanja država na svijetu, Malta je u isto vrijeme i četvrta najgušće naseljena država. Posebno gusto naseljen je otok Malta. Unutrašnjost otoka je brdovita i terasasta, s veoma malo izvora vode zbog čega je vegetacija polupustinjska. Dominira tipična igličasta mediteranska makija koja se održava kroz duža razdoblja bez kiše i pod utjecajem snažnih vjetrova. Stalnih rijeka na otocima nema, tek povremeni potoci koji nastaju tijekom kiša. Obala je kamenita i teško pristupačna, uz brojne uvale i zaljeve koji čine sigurno mjesto za sidrište i luke, a također često imaju i lijepe plaže.

Klima:
Malta ima mediteransku klimu s izrazito vrućim ljetima i blagim ali često kišnim zimama. Temperatura je tijekom zime rijetko ispod 10 stupnjeva, što čini Maltu jednim od najtoplijih mjesta u Europi. Osim toga, relativno južni položaj Malte čini tijekom zime dane dužima nego u većem dijelu Europe pa uglavnom Malta uživa više sunca nego gotovo sva mjesta u Europi u zimskom razdoblju. Od svibnja do listopada gotovo uopće nema padalina na Malti, pri čemu su temperature uglavnom iznad 30 stupnjeva.
Temperature mora na Malti su u prosjeku najtoplije u Europi. More je ugodno za kupanje od svibnja do studenog.

Hrana:
Malteška kuhinja je kombinacija utjecaja različitih naroda koji su kroz povijest prošli kroz ovaj otok. Osjeća se utjecaj talijanske, španjolske, francuske, britanske kuhinje…

Neki od specijaliteta:

Stuffat tal-fenek – gulaš od zeca, često se spominje kao nacionalno jelo
Bragioli – punjene goveđe rolice pirjane u vinu
Bigilla – namaz od graha
Lampuki pie – riblja pita
Soppa tal-Armla – juha udovice, juha od različitog povrća, glavni sastojak je grašak ili grah
Ftira Għawdxija – Gozitan pizza, malo drugačije tijesto te umjesto šunke stavljaju ricottu, kozji sir i krumpir
Pastizzi – slano pecivo punjeno ricottom ili graškom
Cisk – lokalno pivo
Kinnie – bezalkoholno, gazirano piće od gorke naranče i ekstrakta pelina

Voda:
Malta nema pitku vodu. Iako je službeno prihvatljiva za piće, okus je izrazito loš, a osim toga često na putu do špina prolazi kroz krovne kanistere gdje se skuplja i grije. Prema tome, toplo preporučujemo izbjegavati tekuću vodu te koristiti flaširanu vodu.

23 Malta - biser Sredozemlja 23 Malta - biser Sredozemlja 23 Malta - biser Sredozemlja 23 Malta - biser Sredozemlja 23 Malta - biser Sredozemlja 23 Malta - biser Sredozemlja 23 Malta - biser Sredozemlja 23 Malta - biser Sredozemlja 23 Malta - biser Sredozemlja 23 Malta - biser Sredozemlja 23 Malta - biser Sredozemlja 23 Malta - biser Sredozemlja 23 Malta - biser Sredozemlja