OLE Španjolska

Rezervacijska lozinka:
Odaberite termin:
Broj osoba:
       
Broj soba:

OLE ŠPANJOLSKA

PUTOVANJE: 8 dana / 7 noćenja

Barcelona - Madrid - Valencija - Toledo - Figueras - Girona - Zaragoza

1. dan: Zagreb – Costa Barcelona
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polaska zrakoplova. Podjela putne dokumentacije i prijava na let za Barcelonu. Po dolasku u Barcelonu, slijedi transfer te smještaj u hotel na području Costa Barcelone. Noćenje.

2. dan: Barcelona - fakultativni panoramski razgled grada
Nakon doručka slobodno vrijeme za vlastite sadržaje ili preporučujemo fakultativan (uz doplatu, uključen u paket izleta) razgled grada Barcelone. Panoramska vožnja glavnim avenijama s impresivnim Gaudijevim građevinama, simbolima katalonskog modernizma. Slijedi brdo Montjuic sa spektakularnim pogledom na grad i luku, olimpijski stadion, spomenik Kolumbu, stara gotička četvrt. Nastavak preko četvrti Eixample do Gaudijeve nedovršene katedrale Sagrada Familia, najpoznatije građevine Barcelone (ulaznica uključena u Paket izleta I i izlet Barcelona I). Slobodno poslijepodne u gradu - prošećite živahnom pješačkom zonom La Rambla i uživajte u izvedbama uličnih umjetnika ili sjednite u jedan od mnogobrojnih kafića. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Barcelona - fakultativni izlet Figueres & Girona
Slobodno vrijeme za vlastite sadržaje ili preporučamo cjelodnevni fakultativni izlet (uz doplatu, uključen u paketu izleta) u Figueres i Gironu sa razgledom katedrale. Najprije slijedi vožnja u Figueres, rodni grad Salvadora Dalija. Slijedi posjeta muzeju (ulaznica uključena u cijenu izleta) koji nije samo umjetničko djelo za sebe, već je dom mnogo poznatijih Dalijevih djela. Prepustite se fascinantnom, nadrealističnom svijetu Salvadora Dalija. Na povratku se zaustavljate u Gironi, zidinama okruženom gradu, gdje možete uživati u dvosatnom vođenom razgledu grada, katedrale te židovske četvrti. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: Barcelona - Zaragoza - Madrid

Nakon doručka slijedi vožnja u Zaragozu. Živahni i stalno rastući grad proteže se na obje strane rijeke Ebro. Tijekom panoramske vožnje vidjet ćete najvažnije znamenitosti Zaragoze. Posjetit ćete crkvene građevine Basilica del Pilar, Plaza de las Catedrales i La Seo del Salvador. Nakon slobodnog razgledavanja gradskog središta vožnju nastavljamo prema Madridu. Dolazak i smještaj u hotel. Noćenje.

5. dan: Madrid
Nakon doručka odlazite na organizirani panoramski razgled grada Madrida. Glavni grad Španjolske, grad je s mnogo lica. Proći ćete kroz staru Habsburšku četvrt, koja je poznata po mnogobrojnim raskošnim renesansnim i baroknim građevinama kao što su Puerta del Sol, Plaza Mayor i Plaza de la Villa. Vidjeti ćete i Madrid Burbonaca - kraljevsku palaču, fontane Neptuno i Cibeles i spomenik Puerta de Alcalá. Prepustite se arhitektonskim remek djelima Josea Bonapartea, koji je obilježio arhitekturu 19. stoljeća u Madridu - elegantna Plaza de Oriente i muzej Prado (vanjski razgled - ulaznice nisu uključene). Slijedi upoznavanje modernog i suvremenog Madrida i njegovih aleja kao što su Gran Via, Castellana, Plaza de Castilla, Las Ventas arena za borbe bikova (vanjski razgled) i Santiago Bernabeu (vanjski razgled – ulaznice nisu uključene), nogometni stadion kraljevskog kluba Real Madrid. Poslijepodne je predviđeno za slobodno razgledavanje. Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan: Madrid - Toledo - Valencija
Nakon doručka vozite se kroz slikovit krajolik prema Toledu, nekadašnjem glavnom gradu španjolske kraljevine. Ovdje ćete vidjeti osebujan spoj arapske, gotičke, renesansne i barokne arhitekture. Vidjet ćete brojne povijesne građevine diljem grada, uključujući i katedralu- tzv. “gotičko čudo”, izgrađenu u 13. stoljeću. Imati ćete priliku diviti se unutrašnjosti ove jedinstvene građevine (ulaznica uključena). Zatim ćete imati slobodno vrijeme za istraživanje malih ulica i jedinstvene arhitekture ovog srednjovjekovnog grada. Nastavljate vožnju prema Valenciji na čijem području se nalazi hotel. Smještaj u hotel i noćenje.

7. dan: Valencija – Barcelona
Nakon doručka odlazite do Valencije, grada poznatog pod nazivom "grad 1.000 tornjeva". Razgledati ćete središte starog grada sa našim vodičem. Imati ćete vremena i sami istražiti ovaj slikoviti stari grad. Nastavljate vožnju prema Costi Barcelona. Smještaj u hotel. Noćenje.

8. dan: Barcelona – Zagreb
Nakon doručka slobodno. U poslijepodnevnim satima transfer do zračne luke u Barceloni. Slijedi prijava za let na relaciji Zagreb-Barcelona.

Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.

Predviđena vremena letova*:

07.10.-14.10.2023. / 21.10.-28.10.2023.

VY1281  ZAG-BCN  22:20 - 00:40 (+1)

VY1280  BCN-ZAG  19:30 - 21:40 

Avio-prijevoznik: Vueling

*Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2023. godinu i podložna su promjenama.

Dokumenti potrebni za putovanje:
Za putovanje u Španjolsku (prijava na check-in) potrebna Vam je važeća osobna iskaznica ili putovnica. 
Ulaskom hrvatskog zračnog prostora u Schengen, od 26. ožujka 2023. godine svi putnici koji na hrvatske aerodrome dolaze iz prostora Schengena imaju status domaćeg putnika i ne prolaze kontrole po izlasku iz aviona (na povratku iz Španjolske).

Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost osobne iskaznice / putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak u Španjolsku.

Cijena uključuje:

  • Povratni direktni let u ekonomskoj klasi Zagreb - Barcelona sa uključenim zrakoplovnim pristojbama, avioprijevoznik Vueling
  • 7x noćenja u hotelima s 4* u dvokrevetnoj sobi
  • 7x doručak (samoposlužni bife)
  • Izlete prema programu u udobnim i klimatiziranim autobusima
  • 4 vođena razgleda: Zaragoza, Madrid, Toledo te Valencija
  • Pratitelja grupe na hrvatskom ili slovenskom jeziku (ovisno o terminu) te lokalnog vodiča
  • Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevno osiguranje prema propisima

Cijena ne uključuje:

  • Paket putnog osiguranja (preporuka)
  • Dodatne usluge, obroke i fakultativne izlete
  • Napojnice za lokalne vodiče i vozače
  • Troškove osobne prirode (dodatni obroci, piće, telefon, izleti, razgledi...    

Obavezna doplata po osobi:
Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama): 250 € (1.883,63 kn)
Obavezna turistička taksa u Barceloni 1,32€ po osobi/noći (doplata na destinaciji)

Dodatne usluge uplaćuju se u agenciji:
Paket "Flamenco i večere": 129 € (971,95 kn) po osobi: 5 večera u hotelu + 1 večera uz Flamenco show + 1 večera u lokalnom restoranu u Madridu
Paket izleta Španjolska I ( Barcelona cjelodnevni, uključena ulaznica za Sagrada Familia, Girona & Figueres uključena ulaznica za Dalijev muzej): 169 € (1.273,33 kn) po osobi
Paket izleta Španjolska II (Barcelona cjelodnevni, Girona & Figueres uključena ulaznicaza Dalijev muzej): 135 € (1.017,16) po osobi

 • Izleti pojedinačno:
• Fakultativni izlet Barcelona I
(cjelodnevni, uključena ulaznica za Sagrada Familiu): 100 € (753,45 kn) po osobi
• Fakultativni izlet Barcelona II
(cjelodnevni): 70 € (514,15 kn) po osobi
• Fakultativni izlet Girona & Figueres
(uključena ulaznica za Dalijev muzej): 75 € (656,09 kn) po osobi

Važna napomena: broj ulaznica za Sagrada Familiu je ograničen!!!

• Paket putnog osiguranja:
-zdravstveno osiguranje na putu do 10.000 € / 30.000 €
-osiguranje od opravdanog otkaza
-osiguranje prtljage do 500 €
VAŽNO: Paket putnog osiguranja potrebno je ugovoriti u roku od 3 dana od uplate predujma. Za rezervacije uplaćene unutar 14 dana prije putovanja nije moguće ugovoriti cjelokupan paket putnog osiguranja, već jedino zdravstveno osiguranje na destinaciji te osiguranje prtljage.

Napomene:
Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Letovi se organiziraju redovnim linijama / charter prijevozom. Vremena polazaka na redovnim linijama navedena su prema redu letenja objavljenom za 2023. godinu i podložna su promjenama. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima. Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja. 
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o preporukama za putovanja u Španjolsku informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta
U roku od 5 dana od prijave, kupac uplaćuje 45% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.

Minimalan broj putnika: 25

Mogućnost plaćanja:
Bankovna doznaka
Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.
IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.

Načini plaćanja:
1. Internet bankarstvo, opće uplatnice
2. Debitne i kreditne kartice* u poslovnici:
● Jednokratno i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12
3. On-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr
● Visa Premium PBZ do 6 rata (m-token, aplikacija)
● Visa Inspire PBZ banke do 12 rata (m-token, aplikacija)
● Diners karticama do 12 rata (m-token, aplikacija)
● Mastercard ZABA do 12 rata (m-token, aplikacija)
● Ostalim karticama jednokratno (m-token)
*Prilikom plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5% (prilikom rezervacije molimo napomenuti da se radi o plaćanju karticama).

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju ili uplatom akontacije suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Nikal d.o.o. HR-AB-01-080761107. Polica jamčevine br. P45-7002925883 i polica od odgovornosti br. P11-7002925882 uplaćene kod UNIQA osiguranje d.d. Planinska 13 A, 10000 Zagreb, OIB: 75665455333.

Opće uvjete i upute za turističke paket aranžmane možete pronaći ovdje.

KORISNE INFORMACIJE O ŠPANJOLSKOJ:

Smještena na jugozapadu Europe, zauzima većinu Pirenejskoj poluotoka, Kraljevina Španjolska, kako glasi njezin službeni naziv, jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija svijeta. Ova titula je svakako s razlogom jer ona gotovo da ima sve što jedan putnik može poželjeti - od mora, prekrasnih plaža, fascinantne prirode, preko impresivne arhitekture i bogate povijesti do svjetski poznate kuhinje, modne industrije, vrhunskih vina te fantastične klime, koja omogućuje putovanja i aktivnosti u Španjolskoj tijekom cijele godine.

Španjolska je država u koju ćete se vraćati nekoliko puta jer osim prijestolnice Madrida te gradova poput Barcelone, Valencije, Seville, Španjolska krije bezbroj jedinstvenih festivala, arhitektonskih čuda poput Sagrada Familie i Alhambre, zadivljujućih zalazaka sunca i dojmljivih spojeva kršćanske i islamske kulture. Kada ste u Španjolskoj nikako nemojte propustiti uživo vidjeti flamenco show, kušati paellu i budite opušteno - baš kao i Španjolci.

P.S. Španjolska je osim po vinu, poznata i po proizvodnji maslinovog ulja. Preko 40% maslinovog ulja u svijetu proizvede se u Španjolskoj!

Površina: 509.990 km²
Stanovništvo: 47.325.360
Gustoća naseljenosti
: 94 stanovnika/km²
Glavni grad: Madrid
Najveći gradovi: Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Bilbao..
Službeni jezik: španjolski
Novac: euro (€)

Plaćanje moguće svim karticama.

Vremenska zona: srednoeuropska vremenska zona (UTC+1 zimi, UTC+2 ljeti) - nema razlike u odnosu na Hrvatsku

Telekomunikacija: pozivni broj za Španjolsku +34, pozivi iz Španjolske za Hrvatsku 00385 ( željeni broj bez 0). Svoju karticu možete normalno koristiti kao i u Hrvatskoj, Španjolska je u EU pa nema naplate roaminga.

Struja: električni napon je 220 V a u uporabi su iste utičnice kao i u Hrvatskoj, dakle, ne trebate adapter.

Geografska obilježja
Smještena na jugozapadu Europe, Španjolska je treća po veličini na europskom kontinentu. Vrlo je brdovita, s manje kiše od ostalih dijelova Europe. Krajolik varira od suhih brdskih predjela do plodnih livada i voćnjaka; od veličanstvenih obala do ruralnih ili gradskih centara u unutrašnjosti.

Na sjeveru je okružena Kantabrijskim gorjem i Pirenejima (Pico de Aneto, 3404 m), a na jugu Sierra Morenom i Andaluzijskim gorjem (najviši vrh Španjolske Mulhacén, 3479 m). Pod jačim su utjecajem Atlantskog oceana jugozapadni krajevi sa zimskim kišama (500 do 1000 mm).

Najmanje kiše dobiva primorje Sredozemnoga mora (400 do 500 mm), gdje su temperature visoke tijekom većega dijela godine. Najveći dio Španjolske pripada slijevu Atlantskog oceana u koji utječu Minho (španjolski Miño), Duero, Tajo, Guadiana i Guadalquivir, a u Sredozemno more Segura, Júcar, Ebro i Llobregat.

Šume pokrivaju 35,9% ukupne površine; najprostranije su na Pirenejima i u sjevernome primorju Atlantskog oceana. U suhim krajevima razvila se umjesto šume kserofitna vegetacija makije i gariga (vazdazeleni hrast, hrast plutnjak, alepski bor). Na planinama, koje primaju dosta oborina, prevladavaju pašnjaci.

Klima

Klima koja prevladava u Španjolskoj pretežno je sredozemna, sa mnogo sunčanih sati, blagim zimama te malo kiše. Ovo je dominantna vrsta klime u Španjolskoj koja se proteže duž cijele mediteranske obale, unutrašnjosti poluotoka i Balearskih otoka. Oceansku ili atlantsku klimu karakteriziraju obilne kiše, koje se redovito raspoređuju tijekom cijele godine. U Španjolskoj se ovo podneblje proteže na sjeveru i sjeverozapadu, od Pirineja do Galicije. Planinska klima odgovara velikom planinskom sustavu: Pirineji, Središnji sustav, Iberijski sustav, Penibetijski planinski lanac i Kantabrijski planinski lanac. Zimi je vrlo hladno, a ljeti hladno.

Državni praznici

1. siječnja      Nova godina

6. siječnja      Bogojavljanje (Sveta tri kralja)

9. travnja       Uskrs

1. svibnja       Praznik rada

15. kolovoza  Velika Gospa

12. listopada  Nacionalni dan Španjolske 

1. studenoga  Blagdan Svih svetih

6. prosinca     Dan ustava

25. prosinca   Božić

Hrana i piće

Lokalna hrana Španjolske je savršena, a sama španjolska kuhinja jedna je od najboljih na svijetu. Neki od najpoznatijih jela:

  • Paella je svjetski poznata hrana iz Španjolske, a riječ je o riži kratkog zrna sa šafranom, plodovima mora (dagnje, kozice), grahom, piletinom ili zečetinom.
  • Piso je jelo od paprike, rajčice, luka i tikvica. Ovo je prava vegeterijanska poslastica koju obožavaju madrižani.
  • Migas je izvorno pastirsko jelo od prženih komadića kruha, a servirano sa papričicama i slaninom.
  • Suquet je poznato katalonsko jelo koje se radi kao brudet od ribe i rakova, a priprema se sa šafranom i vinom.
  • Crema Catalana je delikatesa, ovo je delicija, krema od jaja sa slojem prženog šećera na vrhu. Može se dodati i razna krema na vrh.
  • Amanida Catalana - još jedno odlično jelo, zapravo vrsta salate koja se sastoji od povrća i sušenog mesa i sira.

Česti izrazi:

Dobro jutro! – iBuenos días! (do ručka)

Dobar dan! – iBuenas tardes! (nakon ručka)

Dobra večer! – iBuenas noches! (nakon večere)

Doviđenja! – iHasta luego!

Bok! – iHola!

Kako se ti zoveš?- ¿Cómo te llamas?

Zovem se…- Mi nombre es… / Me llamo

Drago mi je – Encantado / Mucho gusto

23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska 23 OLE Španjolska