Kapadokija

Rezervacijska lozinka:
Odaberite termin:
Broj osoba:
       
Broj soba:

KAPADOKIJA 

Kružno putovanje KAPADOKIJA: Antalija, Belek, Göreme, Nevsehir...

Kapadokija je ime za čudesno područje koje se nalazi u trokutu između gradova Nevsehira, Nigdea i Aksarayja. Jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta u Turskoj zbog svojih jedinstvenih geoloških, povijesnih i kulturnih atrakcija. To je zemlja bajki, tajanstvena i očaravajuća. Ovdje možete uživati u nevjerojatnim prirodnim čudima, otkrivati tajnovite podzemne gradove, upoznati bogatu kulturu i povijest ili u zoru poletjeti balonom iznad bajkovitog krajolika. Iskoristite našu izvanrednu ponudu i pođite s nama u nezaboravnu pustolovinu! 

1.dan: LET ZA ANTALIJU
Let posebnim zrakoplovom (charter let) iz Zagreba za Antaliju*. Na izlazu iz zračne luke Antalija Vaš vodič će Vam poželjeti dobrodošlicu. Slijedi transfer do hotela i smještaj u hotel na području Kemera ili Beleka. Večera i noćenje.

2.dan: ANTALIJA – KONYA – KAPADOKIJA
Nakon doručka krećemo prema prema Konyi, gradu koji je u ranom srednjem vijeku bio prijestolnica Turaka Seldžuka i njihovog sultanata. Razgledat ćete samostan Mevlana, sjedište religioznog reda derviša (ulaznica i razgled uz stručno vodstvo u paketu Kultura i večere). Ovdje je umro i pokopan čuveni mistik i pjesnik Mevlana Celaleddin Rumi. Danas je samostan muzej i riznica muslimanske umjetnosti. Nakon toga nastavit ćete put prema Kapadokiji.  Noćenje na području Kapadokije.

3.dan: MJESEČEVA POKRAJINA KAPADOKIJA
Pokrajina Kapadokija izgleda poput fantastičnog krajolika na Mjesecu, ukrašenog bizarnim kamenim oblicima s podzemnim crkvama i naseobinama. Tvorac ovako oblikovanog krajolika je vulkan, koji je svojim erupcijama izbacio velike količine materijala. Tijekom vremena, pod utjecajem prirodnih sila, neki su se slojevi materijala nakupili, dok su drugi jednostavno - isprani. Prvi stanovnici na ovom prostoru bili su izbjeglice u 7. st. Nakon njih ovamo dolaze redovnici koji su u mekim stijenama isklesali crkve, kapele i samostane. Nakon doručka, u jutarnjim satima vožnja i foto-stanke kroz scene ovog nestvarnog i bajkovitog okruženja. U drugoj polovici dana možete se pridružiti fakultativnom izletu. 

4.dan: GÖREME
Doručak. U gradu Göreme razgledat ćete jamske crkve ukrašene freskama, kulturni spomenik neprocjenjive vrijednosti pod zaštitom UNESCA (ulaznica i razgled uz stručno vodstvo u paketu Kultura i večere). Na ovom prostoru priroda se potpuno predala mašti; krajolik je ispunjen neobičnim vulkanskim stijenama čudesnih oblika, poroznima poput mravinjaka. Potom ćemo Vas provesti dolinom Simon ili prema lokalnoj predaji – Dolinom monaha ili Dolinom vilinskoga kamenja. Neobični kameni oblici koji sežu i do 10 metara u visinu stoje pojedinačno ili u grupama. Tako su jedinstveni da će vas ostaviti bez daha. Na Uchisarju ćete uživati u nezaboravnom pogledu na ovaj čudesan krajolik. U poslijepodnevnim satima naučit ćemo sve o izradi tepiha – cjelokupan proces od proizvodnje pamuka i svile do tkanja predivnih završnih proizvoda. Na kraju ćemo prošetati Avanosom, šarolikim mjestom poznatom po umijeću izrade keramike. Povratak u hotel, noćenje.

5.dan: KAPADOKIJA -SULTANHANI - ANTALIJA
Nakon doručka napuštamo Kapadokiju i krećemo u smjeru stanice za karavane Sultanhani iz vremena Seldžuka (razgled uz stručno vodstvo u paketu Kultura i večere). Put se nastavlja kroz čudesno gorje Taurus sve do Antalije, na čijem području ćete boraviti posljednja tri dana putovanja.

6. dan: ANTALIJA ˗ VODOPAD KARPUZKALDIRAN
Doručak. Danas imate priliku uživati u jednom od najljepših gradova turske rivijere. Između ostalog vidjet ćete simbol grada, Yivli Minare džamiju, s izrezbarenim minaretom. Na trgu Kalekapisi nalazi se toranj sa satom uz zidine stare gradske tvrđave i romantičnog dijela starog grada uz luku. Tradiciju proizvodnje nakita i modnih proizvoda od kože prezentirat će Vam uz modnu reviju prilikom posjeta trgovinama. Za kraj dana posjetit ćete čuveni vodopad Karpuzkaldiran.  Noćenje.

7.dan: SLOBODNO ILI FAKULTATIVNI IZLET
Doručak. Uživajte u ponudi svojeg hotela ili nam se pridružite na fakultativnom izletu. 

8.dan: POVRATNI LET
Doručak. U skladu s vremenom charter leta slijedi transfer do zračne luke i povratni let.

Dokumenti potrebni za putovanje:
Za putovanje u Republiku Tursku hrvatskim državljanima potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju. Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Turskoj.

Svi putnici koji putuju u Tursku (osim putnika koji su u tranzitu kroz Tursku i djece mlađe od 6 godina) dužni su ispuniti putni obrazac „Traveler Entry Form“(dostupan na poveznici https://register.health.gov.tr) kojeg je potrebno ispuniti u roku od 72 sati prije ulaska u zemlju
 

* Raspored izleta podložan promijeni, ovisno o slobodnim terminima za ulaz na pojedine atrakcije.

Mjesta koja ćete posjetiti:

Konya, taj bivši glavni grad seldžučkog carstva je danas sedmi najveći grad po veličini. Simbol grada je samostan Mevlana ujedno i muzej islamske umjetnosti i trezor turske umjetnosti i obrta.

Kapadokija je remek-djelo, rezultat stvaranja prirode i čovjeka. Jedan od najneobičnijih prirodnih krajolika na svijetu. Skriva podzemne naseobine i jamske crkve u kojima su generacije kršćana tražile utočište i koje su danas pod zaštitom UNESCA kao kulturno nasljeđe od neprocjenjive vrijednosti. Područje Kapadokije uključuje centre: Urgup, Goreme, Avanos, Üçhisar, Derinkuyu, Kaymaklı i Ihlara. Procjenjuje se da u stijenama ima 3000 crkava u ovoj regiji, od kojih sve nisu otvorene za javnost. U regiji postoje stotine podzemnih gradova. Najimpresivnijih su Kaymaklı, koji ima 8 razina, te Derinkuyu koji seže sve do 55 metara u dubinu. Područje Kapadokije je također poznato po svom tkanju tepiha, vinima i prepoznatljivoj crvenoj keramici Avanos područja.

Göreme, grad čini, zajedno sa kamenim spomenicima, središte nacionalnog parka Göreme te je dio UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Ovaj krajolik karakteriziraju neobični oblici stupova,obeliska i tornjeva koje su oblikovali pepeo i lava prije 2000 godina pri prvoj vulkanskoj erupciji. Ti oblici dosežu visine i do 40 metara.

Antalija, nalazi u podnožju planine Taurus i jedan je od najljepših gradova turske rivijere Ono što najviše privlači iz godine u godinu nove posjetitelje ovog mjesta jesu čudesne plaže, prirodne ljepote i brojni kulturni spomenici :Stara gradska jezgra Kaleici i jedan od najsačuvanijih kulturnih ostavština Hadrianova vrata, izgrađena još 130 pr. Kr.). Centar starog grada je rimsko pristanište, sada preuređen u marinu, oko koje se nalaze uske popločene uličice prepune kafića, suvenirnica i manjih hotela u kućama iz otomanskih vremena. Svojim položajem na mediteranskom moru turističko je i kulturno središte regije.



Cijena uključuje:

- Povratni charter let Zagreb - Antalya via Ljubljana* (tehnički stop, putnici ne napuštaju
zrakoplov) s uključenim pristojbama
- Asistencija u zračnim lukama Zagreb/Antalija
- 7x noćenje u hotelima s 4 ili 5* u dvokrevetnoj sobi
- 7x doručak iz bogate ponude švedskog stola
- Prijevozi prema programu u klimatiziranom i udobnom turističkom autobusu
- Voditelja putovanja i lokalnog vodiča
- Jamčevno osiguranje prema propisima

Cijena ne uključuje:

- Paket "Kultura i večere": večere, ulaznice i stručno vođenje za objekte koji se posjećuju
  tijekom razgledavanja (preporuka)
- putno osiguranje (preporuka)
- napojnice za lokalne vodiče i vozače
- fakultativne izlete
- dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode
  (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
- doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezno ako osoba putuje sama)


Dodatne usluge uplaćuju se u agenciji:

• Paket "Kultura i večere": 999,00 kn po osobi
- 7 x večera u hotelu iz ponude švedskog stola
- ulaznicu i stručno vođenje - Mevlana muzej u Konyi
- ulaznica i stručno vođenje - Göreme, muzej na otvorenom
- dolina Simon - panoramski razgled
- stručno vođenje - Sultanhani

• Paket putnog osiguranja
-
 zdravstveno osiguranje na destinaciji :15.000€
- osiguranje prtljage: 250€
- osiguranje od opravdanog otkaza
- pokriće Covid 19: uključuje pokriće liječenja bolesti i posljedica nezgode na putovanju u inozemstvu   nastalih kao posljedica epidemije (karantena nije u pokriću), vrijedi isključivo uz uplaćeno putno zdravstveno osiguranje i ne može se ugovoriti niti se odnosi na otkaz putovanja.

  • Cijena osiguranja: 117,00 kn po osobi (za osobe od 0-70 god)
  • Cijena osiguranja Senior: 146,25 kn po osobi (za osobe od 71-80 god)
  • Cijena osiguranja Senior II: NA UPIT ( za osobe od 81-86 god)

• Obavezna doplata po osobi:

- Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama): 850,00 kn


Fakultativni izleti: rezervacija i doplata na destinaciji*

- Dolina Ihlara i podzemni grad s ručkom: cca. 55 €
ili
- Ortahisar, Love Valley i podzemni grad s ručkom: cca. 55 €
- Vožnja brodom po rijeci Manavgat, džamija Manavgat s ručkom: cca. 45 €
ili
- Geen Canyon Tour sa ručkom: cca. 55€
ili
- izlet u grad Alanya s ručkom:cca. 55€
-Turska večer u Kapadokiji : cca. 45,00 € (plesni show i uključena neograničena konzumacija lokalnih  alkoholnih i bezalkoholnih pića)
Sema (ples derviša) u Kapadokiji: cca. 20 €
-Vožnja balonom: cca 100 € (izvedba ovisi o vremenskim prilikama i raspoloživim kapacitetima) više informacija na destinaciji. Napomena: djeca ispod 7 godina ne mogu sudjelovati na ovom izletu.
- Hamam (Turska kupelj): cca 35,00 €

*Za realizaciju izleta potrebno minimum 10 osoba. Cijene fakultativnih izleta su informativne. Organizacija fakultativnih izleta, njihova cijena, sadržaji i izvedba je u nadležnosti partnerske agencije na destinaciji. 

Dokumenti potrebni za putovanje:

Za  turistička putovanje u Republiku Tursku hrvatskim državljanima potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju. Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Turskoj.

Napomene:

Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda. 

Letovi se organiziraju charter prijevozom/ redovnim linijama. Točno vrijeme charter leta biti će objavljeno 3 tjedna prije putovanja. Kod programa s charter letovima moguće su naknadne promjene vremena letova i u kratkom roku prije putovanja kao i tijekom putovanja, te u tim slučajevima agencija ne preuzima odgovornost. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Vremena polazaka na redovnim linijama navedena su prema redu letenja objavljenom za 2021. godinu i podložna su promjeni.

Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima. Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.

O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja. U slučaju posebnih zrakoplova (charter let), najmanji broj putnika za realizaciju je 140 putnika u avionu i najmanje 35 putnika na pojedinom autobusu na destinaciji.

Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.

Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o rizičnosti putovanja informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr

Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta. 
U roku od 7 dana od prijave kupac uplaćuje 25% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.


Mogućnosti plaćanja:

1. internet bankarstvo, opće uplatnice
2. debitne i kreditne kartice* u poslovnici:
- jednokratno sve debitne i kreditne kartice
- obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12 rata
3. on-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr
- Visa Premium PBZ do 6 rata (m-token)
- Visa Inspire PBZ banke do 12 rata (m-token)
- Master Card Zagrebačke banke do 12 rata (m-token)
- Diners karticama do 12 rata (m-token)
- ostalim karticama jednokratno (m-token)
*kod plaćanja debitnim i kreditnim karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5 %

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Nikal d.o.o. HR-AB-01-080761107. Polica jamčevine br. P45-7002804669 i polica od odgovornosti br. P11-7002804688 uplaćene kod UNIQA osiguranje d.d. Planinska 13 A, 10000 Zagreb, OIB: 75665455333.

Opće uvjete i upute za turističke paket aranžmane naći će te na ovdje.


 

KORISNE INFORMACIJE O TURSKOJ:

Turska svojim gostima nudi mnogo više od sunca,plaže i mora. Ondje se nalaze zapanjujuće prirodne ljepote, kulturne i povijesne znamenitosti, zanimljiva mjesta i impresivne građevine. Doživite  uzbudljiva putovanja sa NIKAL TRAVEL-om, mješavinu 1001 noći i suvremenosti.

Ljubaznost i gostoprimstvo su veoma važni u Turskoj, stoga su cijene, sa svim pogodnostima i vrlo dobro opremljenim hotelima, pristupačne i povoljne za ugodan odmor. Uvjerite se sami u čaroliju ovog turističkog odredišta  -Turske!

Površina:   814.578 km²

Stanovništvo:         74.724.300

Gustoća naseljenosti:  91 stanovnik/km²

Glavni grad:  Ankara

Najveći gradovi:  Istanbul, Ankara, Izmir, Adana i Antalya

Službeni jezik:  Turski

Novac:  Turska Lira (TRY; YTL) = 100 Novi kuros (Ykr). Novčanice za YTL100, 50, 20, 10, 5. Kovanice za YTL1 i 50, 25, 10, 5, i 1 novi kuros. 1 turska lira = 2,5 kn

Plaćanje moguće svim karticama.


Vremenska zona:  MEZ +1

Telekomunikacija : pozivni broj za Tursku +90, pozivi iz Turske za Hrvatsku 00395 ( željeni broj bez 0). Sve mreže uglavnom rade, no za roaming obavezno provjeriti  prije putovanja kod telefonske kompanije čije usluge koristite.

Struja:  europski dvostruki priključak, 220 Volt

Geografska obilježja

Turska se geografski proteže preko dva kontinenta te na taj način stvara prijelaz između Azije i Europe. Anatolija, azijski dio, zauzima oko 97 % površine Turske (790 955 km²)dok pritom Istočna Trakija ,europski dio, zauzima oko 3 % površine zemlje (23.623 km²).

Turska obala dugačka 7.200 km se rasprostire na obali Egejskog mora na zapadu, Mediteranskog mora na jugu i Crnog mora na sjeveru.


Klima:Turska se proteže na nekoliko klimatskih zona. Ljeta su vruća,a zime uglavnom blage. Mediteranska je klima u ljetnim mjesecima najbolja za uživanje u Turskim plažama i kupanje,a proljeće ili jesen su idealni za kružna putovanja po Turskoj

 

Praznici: Državni praznici:

1. siječnja Nova godina

23. travnja    Nacionalni dječiji festival

19. Svibnja    Spomen na Mustafu Kemala Ataturka, Dan mladih i sportski festival

30. kolovoza Nacionalnalni dan pobjede

28. / 29. Listopada Festival republike (29. listopada Državni praznik)

Vjerski blagdani se temelje na islamskom lunarnom kalendaru te stoga nemaju fiskni datum To su: Ramadan/Ramazan Bayrami i Blagdan žrtvovanja/Kurban Bayrami. Za razliku od drugih islamskih zemalja u kojima je tjedni dan odmora petak, u Turskoj je to nedjelja.

Hrana i piće: Kao i u drugim Mediteranskim zemljama, i Turska kuhinja je vrlo zdrava, svježa i ukusna. Glavni sastojci jela su meso (janjetina, piletina, teletina) i povrće (npr. grah, paprike, luk, češnjak, krumpir, itd..,a kao prilog se poslužuje riža ili žitarice. Važan sastavni dio turske kuhinje su također i riba i morski plodovi.

Covid -19 informacije za putovanja u Tursku

Napomene o zdravstvenim formalnostima i uvjetima ulaska u pojedinu zemlju mogu se pronaći na stranicama MVEP na idućoj poveznici Informacije o putovanjima.

Turska

U razdoblju od 1. lipnja 2021. do daljnjega za ulazak u Tursku na snazi su vladine mjere prema kojima putnici (uključujući hrvatske državljane)  moraju predočiti:
negativni nalaz PRC testa koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski test na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz).
ili
potvrdu o cijepljenju protiv COVID-19 obavljeno prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice (od dana primitka druge doze ili 14 dana od primanja jednokratnog cjepiva)
ili
potvrdu  izdanu od službenih relevantnih tijela da je osoba preboljela COVID-19 unatrag posljednjih šest mjeseci

Svi putnici koji putuju u Tursku (osim putnika koji su u tranzitu kroz Tursku i djece mlađe od 6 godina) dužni su ispuniti putni obrazac „Traveler Entry Form“(dostupan na poveznici https://register.health.gov.tr) kojeg je potrebno ispuniti u roku od 72 sati prije ulaska u zemlju. Obrazac treba isprintati ili spremiti na mobitel kako bi pokazali prilikom prijave na let. Prilikom ispunjavanja potrebno je imati putovnicu. Na osnovu tih informacija bit će Vam određen tzv. HES kod („Hayat Eve Sigar“) koji je potreban za ulaz u sve ugostiteljske, uslužne objekte i trgovačke centre u Turskoj.
Napomena: sve putnike koji su 14 dana prije dolaska u Republiku Tursku posjetili Afganistan, Bangladeš, Brazil, Južnu Afriku, Indiju, Nepal, Pakistan i Šri Lanku obavezna je karantena bez obzira na rezultate PCR testiranja.

Republika Turska je od 1. lipnja 2021. počela ublažavati stroge mjere protiv koronavirusa, ali je do 30. lipnja 2021. i dalje na snazi policijski sat preko noći tijekom tjedna (od 22 do 5 sati ujutro) i za vikend (od subote u 22 do ponedjeljka u 5 sati ujutro osim dopuštene kupnje osnovnih potrepština u najbližoj trgovini ili pekari). Međugradska putovanja privatnim vozilom dozvoljena su izvan policijskog sata i vozila međugradskog prijevoza rade samo s 50 posto kapaciteta.  Sva gora navedena ograničenja ne primjenjuju se na turiste, ali ukazujemo na učestale policijske ophodnje i česta legitimiranja osoba. U tom kontekstu, od stranih turista se očekuje da sa sobom stalno nose putne isprave i potvrdu o smještaju/hotelsku rezervaciju te da se pridržavaju uputa na kontrolnim točkama.

Do daljnjega je obavezno nošenje zaštitne maske na svim javnim mjestima i održavanje socijalne distance te je na snazi i zabrana pušenja na ulicama i na stanicama javnog prijevoza kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Savjetujemo da se pridržavate osnovnih higijenskih mjera, ponesete za sobom zaštitne maske i dezinfekcijsko sredstvo za ruke te da često perete ruke toplom vodom i sapunom. 

Sve buduće korone mjere ovise o trenutnoj epidemiološkoj situaciji koja će diktirati brzinu ublažavanja ili pooštravanja preventivnih mjera oko sprečavanja širenja koronavirusa.

 

Na našim autobusnim turama po Turskoj organizirali smo sljedeće mjere: 

smanjen je broj osoba u autobusu (max 36 osobe), osobe koje putuju skupa sjedit će skupa, osobe koje putuju same, imati će prazno mjesto pored sebe. Svi autobusi se prije polaska na turu dezinficiraju, te se na ulazu nalazi dezinfekcijsko sredstvo za ruke. Tijekom putovanja svi putnici moraju nositi maske, te je zabranjeno jesti i piti u autobusu. 

U javnim prostorima hotela obavezno je nošenje maske. Posluživanje hrane (doručak i večera) ovisno o broju gostiju biti će poslužena kao izbor menia ili švedski stol. U slučaju švedskog stola, hotelsko osoblje će Vam staviti hranu po vašem izboru na tanjur. Isti princip (izbor menia ili švedski stol) biti će primjenjen i prilikom dodatnih ručkova.

Korištenje bazena i hammama u hotelima je dozvoljeno, ali uz prethodnu rezervaciju termina.

Let balonom u Kapadokiji je moguć (ovisi o vremenskim uvjetima I raspoloživim kapacitetima). Popunjenost košara ovisi o raspoloživosti, te morate biti spremni biti sa drugim ljudima koji će biti blizu Vas (nemoguće držati razmak 2 metra). Prije ulaska u košaru balona sudionicima se mjeri temperatura. 

Organizirani PCR test za grupu: Medicinsko osoblje dolazi u hotel, gdje uzima uzorak. Rezultate testa grupa dobiva nakon 24 sata.

 

Hrvatska

Prilikom ulaska u Hrvatsku potrebno je imati :

  • ·negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, koju objavljuje Europska komisija. Kod nalaza BAT testa napravljenog u inozemstvu mora biti vidljiv proizvođač testa i/ili komercijalni naziv testa te mora biti izdan od strane zdravstvene ustanove/laboratorija i potpisan/potvrđen od strane liječnika. U protivnom test se neće prihvatiti kao vjerodostojan za ulazak u Republiku Hrvatsku. Nalazi prethodno navedenih testova ne smiju biti stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz);
  • potvrdu o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice;
  • ako je osoba preboljela COVID-19 i ima liječničku potvrdu o preboljenju ili pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa - BAT te je nakon preboljenja cijepljena najmanje jednom dozom cjepiva, izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa - BAT ili samoizolacije produljuje se do šest (6) mjeseci od primjene cjepiva;
  • predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenu izdane od liječnika;
  • ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Testove putnik obavlja o svom trošku.

Prilikom potvrde putovanja (uplate) smatra se da je putnik suglasan s uvjetima putovanja te da će se o svom trošku pobrinuti za eventualni PCR ili antigenski test, te je dužan, ako i gdje je potrebno, isti pokazati prije samog leta ili ulaska na bilo koju od destinaciju predviđenih programom putovanja. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju pozitivnog testa na COVID-19 ali će asistirati u korist putnika.

Popis mjesta i cijene gdje se može obaviti PCR testiranje u RH: https://www.koronavirus.hr/svi-testni-centri-u-republici-hrvatskoj/763

 

Mjere na zračnim lukama:

Prilikom ulaska u zračnu luku potrebno je imati kod sebe putne dokumente i pridržavati se svih propisanih mjera. Obavezno je nošenje maski, držanje distance, korištenje dezinfekcijskog sredstva za ruke te je preporučljivo koristiti self check inn gdje je to god moguće. Preporučeno je doći na zračnu luku 3 sata prije leta, jer prijave na let mogu teći usporeno.  Temperatura se mjeri prilikom check-ina (prijave na let i predaje prtljage). Molimo da se pridržavate oznaka za održavanje razmaka svugdje gdje su postavljene u zračnim lukama. U zračnoj luci i u avionu potrebno je nositi zaštitnu masku (medicinsku masku ili FFP zaštitnu masku bez ventila), ostale vrste maske (platnene, štitnici za lice, šalovi i marame) nisu dozvoljeni za korištenje prilikom leta. Preporučeno vrijeme nošenja medicinske maske je 4 sata, pa ponesite dovoljno maski kako bi ih mogli promijeniti prilikom leta. Aviokompanije su prilagodile svoje poslovanje i usluge povećanoj zaštiti putnika. Neki od njih su da se avioni redovito i temeljito čiste i dezinficiraju, opremljeni su zračnim HEPA filtrima koji se obično koriste u bolnicama za filtriranje onečišćenja u zraku poput virusa i bakterija.  Svo osoblje nosi zaštitnu opremu, a suhi obroci se poslužuju na letovima dužim od 2 h u paketima sa jednokratnim priborom..Ukrcaj i iskrcaj putnika odvija se sporije nego inače, kako bi se izbjegle gužve, te vas molimo za strpljenje.

Putnici su dužni pridržavati se mjera i uputa koje su na snazi u odredišnoj zemlji, kao i u zemljama tranzita te mjera i uputa navedenim u ovom tekstu i na stranicama MVEP. Upućujemo sve putnike da se tijekom cijelog putovanja pridržavaju propisanih mjera, kao i svih osnovnih epidemioloških i higijenskih mjera, nose zaštitne maske na mjestima gdje se nalazi više ljudi, često peru ruke toplom vodom i sapunom te uvijek imaju uz sebe dezinficijens i zaštitnu masku. Agencija ne odgovara za stanja nastala nepoštivanjem propisanih mjera od strane putnika.

Uvjeti za otkaz putovanja ili promjenu termina 

Za sve Vaše nove rezervacije za putovanja u organizaciji Nikal d.o.o. moguća je besplatna promjena termina putovanja i promjena destinacije prije putovanje u slučaju nepredvidivih situacija izazvanih COVID -19 pandemijom ( npr. bezuvjetna karantena u polasku ili povratku….)

Za sve ostale okolnosti vrijede Opći uvjeti putovanja agencije Nikal d.o.o. 

I dalje preporučujemo policu osiguranja od otkaza i zdravstvenog osiguranja u inozemstvu za sve ostale nepredvidive slučajeve. Polica zdravstevenog osiguranja je obavezna za ulazak u Tursku.

Zadržavamo pravo kontrole tjelesne temperature na početku i tijekom putovanja kao i obvezu nošenje zaštitne maske tamo gdje je to nužno potrebno.

Putnik se mora ponašati odgovorno prema sebi i suputnicima, te ne smije putovati ukoliko ima simptome bolesti. 

 

21 Kapadokija 21 Kapadokija 21 Kapadokija 21 Kapadokija 21 Kapadokija 21 Kapadokija 21 Kapadokija 21 Kapadokija 21 Kapadokija 21 Kapadokija