TURSKA kružno putovanje Istanbul, Bursa, Efez i puno više...

1. dan: dolazak u Istanbul
Nakon dolaska dočekat će Vas vaš voditelj putovanja i otpratiti do hotela. Noćenje na području Istanbula.

2. dan: Istanbul – čarobna metropola
Nakon doručka odlazak do nekadašnjeg hipodroma, izvornog okupljališta stanovnika, gdje ćete vidjeti tri monumentalna spomenika kasne Antike. Nakon toga posjetit ćete Plavu džamiju (sadržano u paketu Kultura i večere), jedinu na svijetu sa šest minareta. Izgradnja ove džamije počela je 1609. i završena tek 1616. godine. Nakon toga očekuje Vas najvažnije remek-djelo bizantske umjetnosti - Aja Sofija ( (sadržano u paketu Kultura i večere) . Prvotno je to bila kršćanska crkva, nakon toga pretvorena je u džamiju, a danas je ona poznati muzej koji je proglašen osmim svjetskim čudom. Za kraj dana uživati ćete u orijentalnim mirisima i bojama u šetnji egipatskim bazarom poznatijim kao začinski bazar koji se nalazi u sjevernijem dijelu grada. Noćenje na području Istanbula.

3. dan: Istanbul - fascinantna plovidba po Bosporu – Bursa
Nakon doručka očekuje Vas fascinantna vožnja brodom na Bosporu.( fakultativno uz doplatu) Na ovoj vožnji između dvije obale koje dijele Europu i Aziju doživjet ćete sklad suživota sadašnjosti i prošlosti, sjaja i jednostavne ljepote. Od davnih vremena se nastanjivanje na slatkim obalama Azije smatralo privilegijom moćnih i bogatih. Mnoga slikovita pročelja kuća, dvoraca i palača otkrit ćete na našoj brodskoj vožnji.
Nakon toga odvest ćemo se u Bursu, antičku Prusiju, od 1326. godine prvi glavni grad osmanskih sultana. Bogat, danas glavni grad provincije smješten u plodnoj dolini, okružen je visokim brdima. Krivudave ulice, slikovite stare kuće, impozantne džamije i gusto nastanjene ulice bazara koje mirišu na sve miomirise Orijenta; mostovi preko dubokih klanaca usred grada, romantična, stara groblja pokraj raskošno smještenih modernih bulevara i poznati termalni izvori – to je Bursa. Vidjet ćete Ulu džamiju i Koza Han, nekadašnji bazar svile. Noćenje na području Burse.

4. dan: Pergamon – Kušadasi
Doručak u hotelu. Danas slijedi vožnja duž obale prema Pergamonu. Tamo ćete, između ostalog, vidjeti Akropolu i najstrmiji amfiteatar Antike (sadržano u paketu Kultura i večere), kao i temelje oltara posvećenog Zeusu, temelje grada, hram i ostatke nekadašnje svjetski poznate knjižnice, koja je uz onu u Aleksandriji bila najveća ondašnjeg doba. Osim toga, ovdje je izumljen pergament! Nakon toga vozimo se dalje prema Kusadasiju preko Izmira. Noćenje na području Kusadasija.

5. dan: Efez – Pamukkale
Današnji izlet vodi Vas u Efez (sadržano u paketu Kultura i večere) koji je poznat kao jedan od najvećih i najočuvanijih antičkih gradova na svijetu. Artemidin hram iz helenističkog doba ubraja se u sedam svjetskih čuda. Pod vladavinom cara Augusta grad je bio najvažnija trgovačka metropola Male Azije. Dalje nastavljamo kroz plodnu dolinu velikog Meandra u unutrašnjost prema Pamukkalama, prirodnom fenomenu na listi UNESCO-ove kulturne baštine, nazvan i Pamučna palača, koja se prostire na brežuljku od vapnenačkih terasastih padina. Nakon dolaska imat ćete priliku za termalnu kupku u Vašem termalnom hotelu. Noćenje na području Pamukkala.

6. dan: Hierapolis – Antalija
Danas posjećujete ostatke raskošnoga grada Hierapolisa (sadržano u paketu Kultura i večere), koji je svoj procvat doživio u rimsko doba, a proteže se iznad vapnenačkih terasastih padina. Slijedi nastavak vožnje preko predivnog krajolika Taurskog gorja natrag prema Antaliji, a na putu posjet predionici tepiha gdje ćete se upoznati s cjelokupnim procesom izrade tepiha (od dobivanja materijala; svile, pamuka i vune sve do gotovog vezenog proizvoda). Dva noćenja na području Antalije.

7. dan: ANTALIJA - vodopad Karpuzkaldiran
Danas posjećujete Antaliju, jedan od najljepših gradova turske rivijere. Zaštićen veličanstvenom planinskom kulisom Taurusa ovdje uspijeva bogata vegetacija. Posjetiti ćete najvažnije znamenitosti grada. U šetnji gradom i prilikom posjeta centrima iskoristite brojne mogućnosti za povoljnu kupovinu, posebno tradicionalnih turskih proizvoda: nakita i proizvoda od kože. Za kraj dana posjećujete poznati vodopad Karpuzkaldiran.

8.dan: Povratak kući
U skladu s vremenom odlaska, autobus s Vašim pratiteljem će Vas dovesti do zrakoplovne luke i krenuti ćete na put kući.

 

VAŽNE NAPOMENE
  • Ulaznice/obilasci sa stručnim vođenjem nisu uključeni u cijenu već se plaćaju na licu mjesta ili su sadržani u paketu "Kultura i večere".
  • Za putovanje u Republiku Tursku hrvatski državljani dužni su ishoditi vizu putem sustava E-viza na internet adresi www.evisa.gov.tr uz plaćanje kreditnom/debitnom karticom. Cijena vize je 20 USD. Za putnike koji nemaju pristup internetu nudimo uslugu ishođenja vize po cijeni od 179 kn koja uključuje navedeni trošak vize. Dodatne informacije zatražite putem naših telefona.

 

MJESTA KOJA ĆETE POSJETITI

Istanbul
Istinski svjetski grad, grad koji bi svatko trebao posjetiti barem jednom u životu. Odlikuje ga očaravajući spoj Istočne i Zapadne kulture. Smješten je na izvanrednoj lokaciji, okružen vodom, koja uskim prolazom od Bospora i mirnim morem Marmare, odvaja Europu od Azije. Ovaj grad je bio središte triju carstava, poznat pod nazivima: Bizant, Konstantinopol i današnji Istanbul. Svaki dio povijesti ostavio je svoj trag u obliku fantastičnih palača, dvoraca, džamija, crkvava i spomenika.
Istanbul je jedini grad na dva kontinenta, Bospor dijeli grad na europski i azijski dio. Uživajte u prekrasnoj vožnji po Bosporu sa brodom koji plovi sa jedne strane na drugu, kako bi pokazao najbolje od svake strane. Europska strana Istanbula, također je podijeljena u dva dijela, Zlatni rog ili Haliç, koji dijeli povijesni dio starog grada Istanbula - područja Sultanahmet i Laleli, od modernog grada.
Najpoznatija mjesta u Istanbulu za posjetiti su: Plava džamija, Aya Sofya (Hagia Sophia), Topkapi Sarayi (palača) i Kapalı Çarşı (Kpali čaršiija) i sve se nalaze na udaljenosti od 30 minuta hoda. U srcu suvremenog Istanbula, nalazi se Taksim trg sa okolnim ulicama. Ovdje se nalazi bogat izbor restorana i opuštajućih barova.

Pergamon
Antički grad iznad doline Bakirçay u sjeverozapadnom dijelu Male Azije, nedaleko od današnje Bergame u Turskoj. Za vrijeme helenizma bio je razvijeno utvrđeno središte Pergamske države dinastije Atalida i središte znanja antičkog svijeta

Kušadasi
Jedno od najvećih svjetskih ljetovališta i mjesto na kojem se zadržavaju veliki brodovi za krstarenje u Turskoj. U svojoj ponudi nudi velike plaže, odličan shopping i izuzetan noćni život. Okružen je jednim od najljepših nacionalni parkova Turske, uključujući Kalamaki nacionalni park, koji se nalazi na poluotoku Dilek, oko 30 km prema jugu.
Kuşadası je dobra polazna točka za one koji žele posjetiti Efez koji je udaljen oko 30 minuta vožnje.

Efez
Antički grad na zapadnoj obali Male Azije, na mjestu gdje je nekad bilo ušće rijeke Kaistros, u današnjoj Turskoj. Drevni Efez je izvanredan primjer rimskog lučkog grada s morskim kanalom i donjom lukom, zbog čega je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2015. god. Slovio je za jednog od najljepših pradavnih gradova na svijetu. Iskapanja su otkrila velike spomenike iz vremena Rimskog Carstva, uključujući Celsiusovu knjižnicu ,Veliko kazalište, agore, kupatila, mramornu cestu Arkadijanu te Artemidin hram.

Pamukkale
Pamukkale doslovno znači "pamučni dvorac " i jedno od najimpresivnih prirodnih čuda Turske. Sastoji se od niza sedrenih bijelih terasa kaskadno nizanih niz litice, koje se protežu gotovo 200 metara u visinu. Tvrde, bijele mineralne depozite, koje iz daljine podsjećaju na snijeg, su uzrokovane visokim sastavom mineralne prirodne izvorske vode koja teče niz liticu i koja se sakuplja u toplim bazenima na terasama. Pamukkale su popularna turistička atrakcija sa strogim uspostavljenim pravilima kako bi se sačuvale njene ljepote, uključujući činjenicu da posjetitelji ne mogu više hodati po terasama

Hierapolis
Antički grad koji se proteže iznad bajkovitih vapnenačkih „terasa“ Pamukkala. Osnovala ga je pergamska kraljevska dinastija Atalida u 2. stoljeću pr. Kr. kao lječilište. Danas možete posjetiti ostatke ovog veličanstvenog grada i vidjeti dobro očuvanom kazalište, drevne ruševine rimskih termi, ostatke Apolonova hrama...

Antalija
Nalazi se u podnožju planine Taurus i jedan je od najljepših gradova turske rivijere. Ono što najviše privlači iz godine u godinu nove posjetitelje ovog mjesta jesu čudesne plaže, prirodne ljepote i brojni kulturni spomenici :Stara gradska jezgra Kaleici i jedan od najsačuvanijih kulturnih ostavština Hadrianova vrata, izgrađena još 130 pr. Kr.). Centar starog grada je rimsko pristanište, sada preuređen u marinu, oko koje se nalaze uske popločene uličice prepune kafića, suvenirnica i manjih hotela u kućama iz otomanskih vremena. Svojim položajem na mediteranskom moru turističko je i kulturno središte regije.