UZBEKISTAN

10 dana / 8 noćenja

Zrakoplovom iz Zagreba

Vrijednost više:

Hoteli 4/5*, svi izleti uključeni u cijenu, bez doplata na putovanju!

PROGRAM PUTOVANJA

0.dan ZAGREB – ISTANBUL, 04.05.2024.

Sastanak putnika s pratiteljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija dva sata prije leta. Prijava na let kompanije Turkish Airlines TK1056 i polijetanje zrakoplova za Istanbul u 20:30 sati. Dolazak u Istanbul u 23:40 sati.

1.dan ISTANBUL – TASHKHENT, 05.05.2024.

Nastavak leta prema Tashkentu uz polijetanje zrakoplova za u 00:55 sati. Dolazak u Tashkent u 07:20 sati po lokalnom vremenu. Nakon obavljanja carinskih formalnosti transfer do hotela te odmor. Naš lokalni vodič će nas dočekati na aerodromu i zajedno krećemo prema hotelu. Nakon doručka i kratkog odmora u hotelu, krećemo s upoznavanjem Tashkenta, najvećeg grada Centralne Azije. Upoznavanje s gradom počinje u povijesnoj jezgri Tashkenta: Religiozni kompleks “Hazrati Imam”, gdje se čuva svjetski poznati Kuran Kalifa Osmana iz 7. stoljeća, koji se smatra najstarijim Kuranom na svijetu – Medresa Baraka Hana, u kojoj se nalazi najbogatija biblioteka s istočnjačkim rukopisima na svijetu. Posjetiti ćemo i povijesnu jezgru Tashkenta: Religiozni kompleks “Hazrati Imam”, gdje se čuva svjetski poznati Kuran Kalifa Osmana iz 7. stoljeća, koji se smatra najstarijim Kuranom na svijetu – Medresa Baraka Hana, u kojoj se nalazi najbogatija biblioteka s istočnjačkim rukopisima na svijetu. Slobodno vrijeme za ručak. Predlažemo odlazak na ručak u instituciju uzbečke kuhinje, Plov centar, mjesto gdje se poslužuje hrana skuhana u ogromnim kotlovima. Nakon ručka, vidjet ćemo i noviji dio grada, prepun veličanstvenih trgova kao što je Trg Neovisnosti, omiljeno mjesto za šetnju lokalnom stanovništvu, s pregršt zelenila , prekrasnim zelenilom ali i Predsjedničkom palačom – Trg “Amir Timur”, centralni trg Tashkenta, na kojem se nalazi nekoliko poznatih zgrada poput hotela “Uzbekistan” – Pravno sveučilište (bivša Djevojačka gimnazija) – muzej Аmir Timur (Izvana) koji nosi ime po jednom od najuspješnijih vojskovođa Centralne Azije – Nacionalna opera i balet.  Kasno poslijepodne ćemo imati mogućnost provesti se Taškentskim metroom, čija svaka stanica je umjetničko remek djelo ( Doplata na licu mjesta ). Slobodna večer za šetnju i večeru u Tashkentu. Noćenje.

2.dan TASHKENT – SAMARKAND, 06.05.2024.

Doručak. Nakon doručka slijedi odjava iz hotela, te polazak prema željezničkoj postaji gdje ćemo se ukrcati na brzi vlak (tzv. Bullet Train) za Samarkand. Nakon dvosatne vožnje stižemo u fascinantnu prijestolnicu Timurovog carstva, čija se povijesna jezgra danas nalazi na popisu UNESCO-a. Ovu nezaobilaznu postaju na Putu svile krase dvorci i džamije, medrese i mauzoleji s visokim minaretima i pročeljima od najfinijih keramičkih pločica Po dolasku u Samarkand, ostaviti ćemo stvari u hotelu, te potom krećemo u istraživanje fascinantne prijestolnice Timurovog carstva, čija se povijesna jezgra danas nalazi na popisom UNESCO-a. Svoju šetnju počet ćemo na svjetski poznatom trgu “Registan” – srce grada, gdje se nalaze tri najpoznatije medrese “Ulughbek”, “Sher-Dor” i “Тilya-Kori” te mauzoleju Muhammada Shaybanija (vođa Uzbekskih nomada, koji su zavladali Samarkandom na samom početku 16. stolj.). Nastavljamo prema маuzoleju “Gur-i Amir” – carska grobnica Timura i njegovih potomaka, čija se arhitektura smatra prototipom sličnih spomenika u Aziji, između ostaloga i slavni Tadj Mahal u Akri. Slobodno vrijeme za ručak. Nakon ručka, zajednički posjet grupe posjetom tvornici za tradicionalnu proizvodnju samarkandskog papira od kore duda, koja se zove Konigil Village. Slobodno poslijepodne i večer. Noćenje.

3.dan SAMARKAND – 07.05.2024.

Doručak. I današnji dan je predviđen za istraživanje možda i najatraktivnijeg grada Uzbekistana. Dan počinjemo na tržnici Siab, koja nudi pregršt ručno izrađenih glazbala i tepiha. Ovdje ćemo se upoznati sa najvećim astronomskim dostignućem Srednje Azije u srednjem vijeku: zvjezdarnici “Ulughbek”. Nastavljamo razgled odlaskom u povijesni muzej Аfrasiab nas očekuje vrijedna izložba artefakata, koji pričaju priču duge povijesti Samarkanda, a koja počinje osvajanjem Središnje Azije od strane Aleksandra Velikog. Маuzolej Biblijskog proroka Danijela danas je štovan se kao sveto mjesto triju religija – Islama, Judaizama i Kršćanstva. Slijedi nam posjet nekropoli “Shah-i Zinda” (Živi car) – kompleksa sačinjenog od 11 mauzoleja, kojeg nazivaju i Gradom mrtvih. Izuzetna remekdjela od terakote, mozaici i bogata pročelja djelo su perzijskih i azerskih majstora, а zajedno predstavljaju remek djelo keramičke umjetnosti, možda i najveće u Centralnoj Aziji. Zajedno ćemo posjetiti ovaj kompleks, a potom imati slobodno vrijeme za ručak u nekom od lokalnih restorana. Dan ćemo završiti posjetom tvornice tradicionalnih nomadskih tepiha. Uz doplatu predlažemo kušanje vina u najvećem vinskom podrumu u Uzbekistanu u Samarkandu ( Informacije na destinaciji ). Slobodno poslijepodne u Samarkandu, te vrijeme za večeru. Noćenje.

4.dan SAMARKAND – JEZERO АYDARKUL – YURTA KAMP U PUSTINJI, 08.05.2024.

Doručak. Nakon doručka krećemo prema prekrasnom jezeru Aydarkul, predivna oaza u srcu Kyzylkuma (Crvene pustinje). Ovo umjetno jezero najveće je u Aziji nakon Kaspijskog mora, a hrani ga moćna rijeka Sur Darya. Njegova boćata voda bogata je ribama, koje privlače tisuće ptica. Ovdje ćemo imati priliku za ukusni ručak ( Doplata na licu mjesta ) ili šetnju uz obalu. Popodne nastavljamo prema našem smještaju u pustinji: tradicionalan kamp jurti. Ovdje ćemo imati tradicionalni smještaj (Sanitarni uvjeti na bazičnoj razini, u jednoj jurti spavaju 4-6 osoba, raspored slažemo na licu mjesta, tuševi i WC su vanjski). Po dolasku ćemo imati uključeno jahanje deva ( za one koji žele ) te ćemo moći uživati u neometanom pogledu na nebo iznad pustinje. Navečer ćemo imati uključenu večeru s nomadskim delicijama, ispod zvjezdanog neba. Noćenje.

5.dan KYZYLKUM PUSTINJA – BUKHARA, 09.05.2024.

Ustajemo rano kako bismo uživali u izlasku sunca iznad pustinje. Nakon doručka u kampu, nastavljamo prema Bukhari – jedan od najvećih i najživljih gradova Uzbekistana. Bukhara je bila među najvažnijim postajama na Putu svile, što je donijelo procvat trgovine, zanata, kulture, znanosti i religije. Po dolasku smještaj u hotel te nakon kratkog odmora odlazimo do centra grada gdje započinjemo s upoznavanjem povijesnih dragulja Bukhare: medresa “Chor Minor”, poznata kao Četiri minareta. Smatra se da dekorativni elementi kupola odražavaju religiozna i filozofska načela četiriju svjetskih religija. Nastavljamo razgled: Trgovačke kupole – Toki Sarrofon, Toqi Теlpakfurushon, Timi Abdullah han, Toqi Zargaron gdje se prodaju tepisi, tkanine od svile i nakit. Slobodno vrijeme za uživanje u gradu i večeri. Noćenje.

6.dan  BUKHARA, 10.05.2024.

Doručak. Nastavljamo s našim bogatim programom u Bukhari: Slijedi posjet arhitektonskom kompleksu “Lyabi Khauz”, kojeg čine tri monumentalne građevine – dvije medrese: „Kukaldosh“ i „Nadir Divan-Begi“ te han „Divan Begi“; džamija “Маgoki Attori” iz doba zoroastrizma; medresa “Chor Minor”, poznata kao Četiri minareta. Smatra se da dekorativni elementi kupola odražavaju religiozno i filozofska načela četiriju svjetskih religija. Nastavljamo prema medresi “Ulug’Bek”-  minaret “Каlyan” – simbol grada, koji dominira horizontom Bukhare svojom zavidnom visinom – Džamija Каlyan- Medresa “Мir-i-Arab” – Tvrđava Bukhare – simbol vlasti i bivša rezidencija hanova Bukhare. Poslijepodne slobodno vrijeme za uživanje u Bukhari. Noćenje.

7.dan BUKHARA – KHIVA, 11.05.2024.

Doručak. Odjava iz hotela te polazak prema Bukhari. Naš put nas vodi preko pustinje do pustinjskog grada Khive. Ovaj komad Puta Svile stoljećima se nije puno promijenio, tako da ćemo putem imati prilike uživati u prekrasnom pogledu prema obali rijeke Amudarya, te ćemo svratiti u tradicionalni lokal na ukusan ručak, baš kao što su to činili Sogdijski trgovci koji su ovuda prolazili sa svojim karavanama prepunim skupocjene robe gotovo 500 godina prije nas. Dolazak u Khivu u kasnim popodnevnim satima. Smještaj u hotel. Kraća orijentacijska šetnja te slobodno vrijeme za večeru. Noćenje.

8.dan KHIVA, 12.05.2024.

Doručak. Dan u Khivi počinjemo pješačkim razgledom: arhitektonski kompleks “Ichan Kala” – objekt pod zaštitom UNESCO-a i arheološki muzej na otvorenom, optočen moćnim zidinama, koji uključuje više od 60 spomenika kulture i 250 starih kuća. U labirintu slikovitih uličica vidjeti ćemo džamije, medrese, mauzoleje, te živahnu tržnica prepuna zanatlija. Najznačajniji objekti na našem putu su medresa “Моhammad Amin Khan” koja je ujedno i najveća u Centralnoj Aziji – mеdresa “Моhammad Ramin Khan” – koja nosi ime po jednom od najeduciranijih predstavnika dinastije Kungrat, a koji je nekad upravljao Khivom – minaret “Каlta-minor”, kompletno prekriven staklenim pločicama i majolikom. Zbog svoje veličine te bogatih ukrasa, ovaj minaret je nedvojbeno simbol grada. Nastavljamo sa razgledom: Džamija Džuma – Dvorac Тash Khauli, ljetna rezidencija hanova Khive – Mauzolej Pahlavana Mahmouda, poznatog pjesnika i ratnika iz 14. stoljeća – Minaret “Islam Xoja”, najveći u Uzbekistanu, sa visinom od skoro 57 metara –  tvrđava Кunya-Ark s koje uživamo u panorami pogleda prema starom gradu. Slobodno poslijepodne za istraživanje Khive. Noćenje.

9.dan KHIVA – URGENCH – TASHKENT, 13.05.2024.

Doručak. Nakon doručka odjava iz hotela, te polazak prema gradu Urgench, do aerodrome odakle ćemo se ukrcati na rani lokalni let za Tashkent. Trajanje leta od cca 1,5 h, te dolazak na aerodrom u Tashkent. Autobusom odlazimo do našeg hotels i ostavljamo kofere na čuvanje kako bismo nesmetano uživali u ostatku dana. Danas je u planu posjetiti najveću tržnicu u Centralnoj Aziji: Chorsu, ispod čije ogromne kupole se skriva pregršt suhog voća, halva, začina i čajeva, a koje možemo ponijeti kući kao uspomenu na ovu predivnu zemlju. Ostatak dana će svatko provesti kako mu najviše odgovara: U posjetu brojnim vrijednim muzejima i galerijama ili pak televizijskom tornju, u vožnji metroom, u kupovini u novom dijelu grada. Ne zaboravite uživati u lokalnim delicijama kojih su prepuni ovdašnji restorani. Таshkentski metro (Doplata za kartu na licu mjesta), koji je jedini aktivan metro u čitavoj Srednjoj Aziji, izgrađen u sovjetsko doba, a svaka je stanica arhitektonsko remek djelo te sama po sebi mali muzej kojeg vrijedi vidjeti. Kako biste uživali u pogledu na Tashkent i okolicu s ptičje perspektive, predlažemo odlazak na 375 m visok Televizijski toranj. Zainteresirane će moći istražiti Muzej primijenjene umjetnosti, koji čuva više od 7000 vrijednih artefakata: ručno rađenih vezova, kape, nakit, tepisi i drugih primjera zanatlijskog umijeća od početka 19. stoljeća do naših dana, Muzej Timurida ili Državni Povijesni Muzej Uzbekistana. Povratak u hotel u vlastitom aranžmanu. Noćenje.

10.dan TASHKENT – ISTANBUL – ZAGREB, 14.05.2024.

Doručak. Odjava iz hotela. Transfer do zračne luke. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji TK 369 Turkish Airlinesa u 09:00 sati. Dolazak u Istanbul u 12:15 sati prema lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1055 Turkish Airlinesa u 18:35 sati uz dolazak u Zagreb u 19:40 sati. Kraj programa.

***Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih opcionalno tj. fakultativno je podložan promjenama prema procjeni pratitelja a ovise o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata o trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama. 

TERMIN I CIJENA*:

04.05.-14.05.2024. RC 1.995 € FM 1.795 €

* Obavezna doplata prilikom rezervacije aranžmana za zrakoplovne pristojbe po cijeni od 450 €

Informacije o letu:

04.05.2024. TK 1056 ZAG – Zagreb IST – Istanbul 20:30 23:40
05.05.2024. TK 368 IST – Istanbul TAS – Tashkent 00:55 07:20
14.05.2024. TK 369 TAS – Tashkent IST – Istanbul 09:00 12:15
14.05.2024. TK 1055 IST – Istanbul ZAG – Zagreb 18:35 19:40

Avioprijevoznik: Turkish Airlines

Vremena letova podložna su promjenama!

-Iznos je promjenljiv do dana izdavanja zrakoplovnih karata
-Cijena aranžmana se odnosi na jednu osobu
-Organizator zadržava pravo na promjenu redoslijeda programa
-***Raspored obilaska je podložan promjenama prema procjeni pratitelja te radnim vremenima pojedinih znamenitosti.
-Fakultativni izleti će se održati ukoliko se skupi dovoljan broj zainteresiranih
-Rok prijave: Do popunjenja kapaciteta ukoliko nije određen vremenski period
-Potrebno je minimalno 20 polaznika kako bi se putovanje održalo

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

-Prijevoz zrakoplovom prema programu na relaciji Zagreb – Istanbul – Samarkand te Tashkent – Istanbul – Zagreb
-Kartu za unutarnji let Urgench – Tashkent
-Transfere autobusom zračna luka – hotel – zračna luka
-Autobusni prijevoz našim turističkim autobusom prema programu tijekom cijelog boravka
-Težina prtljage: 1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage koji možete sa sobom ponijeti u putničku kabinu, maksimalne težine 8 kg i zbroja dimenzija do 115 cm (55x40x20)
-8 noćenja s doručkom u hotelima 4/5* u dvokrevetnim/trokrevetnim sobama
-2 noćenja u Samarkandu
-2 noćenja u Taškentu
-2 noćenja u Bukhari
-2 noćenja u Khivi
-1 noćenje u Jurtama u Kampu ( Sanitarni uvjeti na bazičnoj razini, u jednoj jurti spavaju 4-6 osoba, raspored slažemo na licu mjesta, tuševi i WC su vanjski )
-Kartu za vlak tzv. Bullet Train Tashkent – Samarkand
-Ulaznicu za Kompeks Khast Imam u Taškentu
-Ulaznicu za madresu Barak Khan u Taškentu
-Ulaznicu za Guri Amir mauzolej u Samarkandu
-Ulaznica za trg Registan u Samarkandu ( Medrese Ulugbek, Sherdor, Tilla-Kori )
-Ulaznicu za Konigil village tvornicu papira
-Ulaznicu za kompleks Shahi Zinda u Samarkandu
-Ulaznicu za Mauzolej Hodja Daniyar
-Ulaznicu za Muzej Afrasiab
-Ulaznicu za Palaču Ak Saray u Shahrisabsu
-Ulaznicu za Dorut Tilovat u Shahrisabsu
-Ulaznicu za Kok gumbaz Džamiju u Shahrisabsu
-Ulaznicu za kompleks Dorus Saodat u Shahrisabsu
-Ulaznicu za mauzolej Ismail Samani u Bukhari
-Ulaznicu za mauzolej Chashma Ayub u Bukhari
-Ulaznicu za Džamiju Bolo-Hauz u Bukhari
-Ulaznicu za tvrđavu Ark u Bukhari
-Ulaznicu za Poi-Kalyan kompeks u Bukhari
-Ulaznicu za medresu Ulug Bega u Bukhari
-Ulaznicu za medresu Abdulaziz Khana u Bukhari
-Ulaznicu za Džamiju Magok-I Attari u Bukhari
-Ulaznicu za Lyabi-Hauz u Bukhari
-Ulaznicu za Tim Abdullah Khan u Bukhari
-Ulaznicu za Džamiju Juma u Khivi
-Ulaznicu za tvrđavu Kunya Ark u Khivi
-Ulaznicu za Kalta Minor u Khivi
-Ulaznicu za medresu Mohammed Amin Khana u Khivi
-Ulaznicu za Tash-Kauli palaču u Khivi
-Ulaznicu za mauzolej Pahlavan Mahmuda u Khivi
-Ulaznicu za mauzolej Sayid Allauddina u Khivi
-Ulaznicu za medresu Islam-Khodje u Khivi
-Ulaznicu za medresu Alla Kuli Khana u Khivi
-Večera u Kampu u pustinji
-Sve razglede prema programu
-Licenciranog turističkog pratitelja
-Lokalnog vodiča na destinaciji
-Boca vode od 0,5L svaki dan na putovanju
-Jamčevno osiguranje, troškove organizacije i realizaciju putovanja

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

-Pristojbe zračnih luka i naknadu za izdavanje zrakoplovne karte  450 € (zrakoplovne pristojbe – obavezna doplata prilikom rezervacije aranžmana)
-Nadoplata za jednokrevetnu sobu  450 € (plaćanje isključivo u eurima prije putovanja)
-Ulaznice za pojedine objekte
-Vlastite troškove
-Napojnice za lokalne vodiče po danu. Računajte na barem 10 – 15 eura dnevne napojnice ( Nije obavezno, ali je u zemljama dalekog istoka pristojno i tradicionalno ostaviti napojnicu ako ste zadovoljni putovanjem )
-Dodatno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja 

UDALJENOSTI IZMEĐU GRADOVA (KILOMETRAŽA):
TASHKENT – SAMARKAND cca 305 km
SAMARKAND – AYDARKUL LAKE – YURT KAMP cca 260 km
YURT KAMP – NURATA – BUKHARA cca 285 km
BUKHARA – KHIVA cca 435 km

VAŽNA NAPOMENA

Rezervacija putovanja je moguća isključivo uplatom akontacije ili dijela iznosa. Usmena rezervacija putovanja nije moguća,
Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni,
Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte,
U slučaju izvanrednih (charter) letova, red letenja je podložan promjeni i u vrlo kratkom roku pred polazak na put,
Završno pismo vam dostavljamo mailom 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom vremenu polaska (leta), kontakt i ime pratitelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.),
Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta,
Fakultativni program će se održati isključivo ukoliko se ispune trenutno zahtijevani uvjeti pružatelja usluge na terenu,
Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa,
Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

KORISNE INFORMACIJE

Za putovanje u Uzbekistan potrebna je važeća putovnica koja treba važiti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju.
Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.
Slijedom Odluke predsjednika Republike Uzbekistana od 5. siječnja 2019. br. DP-5611 od 1. veljače 2019., o uspostavi bezviznog režima za razdoblje od 30 dana od datuma ulaska na teritorij Republike Uzbekistana za državljane država sukladno Dodatku broj 3. Liste zemalja, Republika Hrvatska je rangirana na 35. mjestu među državama kojima je uspostavljen bezvizni režim u trajanju od 30 dana.
Sigurnosna situacija u Uzbekistanu je stabilna. Moguća su sitna džeparenja i krađe. Vodite računa kad fotografirate, jer ukoliko želite uslikati nekoga, morate obavezno pitati. Ispred hramova, džamija obavezno se izuvajte. Poželjno je ostavljati bakšiš.
Preporučujemo da kupujete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no pijenje kave nije uobičajeno pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može kupiti i konzumirati. Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Uzbečke kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.
Najbolje vrijeme za posjetu je od ožujak do srpanj i od rujna do listopada. Ljeti temperature dostižu i 40C. Jesenje temperature su prijatne a krajem listopada očekuju se temperature oko 10C. Tijekom jeseni, proljeća i zime moguće su kiše, pljuskovi i snijeg, ali su povremeni i kraći, nego na primjer u europskim zemljama.
Obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica prije svega zbog aviona, ali i obilaska grada i ulaska u džamije ili druga svetišta. Ponesite i kišobran ili kabanicu ali i šešir, maramu ili šiltericu. Osim garderobe koju inače pakirate, za putovanja tijekom proljeća i jeseni potrebno je ponijeti udobnu obuću, jaknu sa zaštitom od vjetra, gornji dio trenirke ili džemper. U pustinjskim i planinskim područjima temperaturne razlike između dana i noći su velike. Tijekom posjete vjerskim objektima, ženama se preporučuje da veći dio ruku i nogu bude pokriven, kao i glava i kosa. Prilikom ulaska u vjerske objekte posjetitelji se moraju izuti.
Naše mreže uglavnom rade u Uzbekistanu ali ne na čitavom teritoriju, imajući u vidu da se obilaze i mjesta koja su daleko od većih gradova. Skoro svi smještaji, restorani ili kafići imaju wi-fi.
Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas i nisu vam potrebi adapteri za utičnice.
Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Novac mijenjajte u legalnim mjenjačnicama i bankama i izbjegavajte crno tržište. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da se više oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.

INFORMACIJE O DRŽAVI

-Glavni grad: Taškent
-Površina: 447,400km²
-Broj stanovnika: oko 30 milijuna stanovnika
-Jezik: uzbekistanski, ruski, tadžikistanski.
-Vjeroispovijest: muslimani 88%, pravoslavci 9%, ostali 3%
-Nezavisnost: 1991. godina
-Vremenska Zona: GMT +5
-Valuta u Uzbekistanu: Sum UZS – 1 EUR=12,423.54 (na dan 01.05.2023 godine.). Za potrošnju u Uzbekistanu morate uvijek sa sobom imati lokalnu valutu.

UPLATE I REZERVACIJE:

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti minimum 30% ukupnog iznosa, a ostatak najkasnije do 45 dana prije putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučamo uplatu paketa osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju. 

Mogućnosti plaćanja:

Bankovna doznaka

Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.
IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.

Načini plaćanja:

1. internet bankarstvo, opće uplatnice

2. debitne i kreditne kartice* u poslovnici:

·       jednokratno  i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12 rata

3. on-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr

·       Visa Premium PBZ do 6 rata

·       Visa Inspire PBZ banke do 12 rata

·       Master Card Zagrebačke banke do 12 rata ( potreban token ili m-token/aplikacija)

·       Diners karticama do 12 rata

·       ostalim karticama jednokratno

* kod plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5 %

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Uplatom akontacije za putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.