PORTUGAL VELIKA TURA

8 dana / 7 noćenja

Zrakoplovom iz Zagreba

PROGRAM PUTOVANJA

1.dan: ZAGREB – PORTO

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci minimalno dva sata prije predviđenog polijetanja zrakoplova iz Zagreba za Beč u 07:55 sati. Slijetanja za Beč u 08:50 sati i nastavak leta za Porto u 09:30 sati. Po dolasku u 11:50 sati slijedi kraća panoramska vožnja Portom, pokraj impresivne koncertne dvorane Casa da Musica svjetski poznatog arhitekta Rema Koolhaasa. Smještaj u hotel. Porto, drugi po veličini portugalski grad, sagrađen je na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu uz rijeku Douro čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi – Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „Bijeli grad“, Porto nazivaju i Porto nazivaju i „Granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena kao i grad. Nakon kraćeg odmora za ručak, slijedi odlazak javnim prijevozom do centra na pješački razgled starog dijela zgrada u kojem se i nalaze najpoznatiji spomenici. Vidjeti ćemo most Luis I kojeg je izgradio Eiffelov učenik Theophile Seyrig, a koji spaja dva dijela Porta preko rijeke Duoro, uz koju je grad povijesno vezan. Idemo u šetnju starim gradom: Ribeira, najautentičnije četvrti – Obrambeni zid iz 14. stoljeća Murala Fernandinha – Crkva sv. Franje – neoklasicistička Palača Burze ( Palacio da Bolsa ) – Tržnica Ferreira Borges. Potom idemo do katedrale u Porto i episkopalne Palače, te vidikovca sa kojeg se pruža prekrasna vizura rijeke Duoro. Nastavljamo sa razgledom, te idemo do zgrade kolodvora Sao Bento sagrađen na temeljima benediktinskog samostana, a koji je još jedan reprezentativni primjer azulejo umjetnosti s obzirom da se u njemu nalazi preko 20 000 pločica – Praca da Batalha – Crkva Svetog Ildefonsa – Praça de Liberdade, centralni gradski trg sa spomenikom Pedru IV – Crkva i zvonik Torre dos Clerigos. Vraćamo se u Rue das Flores, povijesnu šetnicu i jednu od najljepših uličica starog grada. U večernjim satima, slobodno vrijeme za uživanje u Portu, te po želji putnika, preporučamo odlazak do Ribeire, najautentičnije četvrti gdje se na dojmljiv način sudara staro i zapušteno s uređenim i imućnijim, šarolikoj, slikovitoj i punoj malih restorančića i zanimljivih suvenirnica. Također sugeriramo posjet vinskom podrumu u dijelu grada Vila Nova de Gaia i degustaciju porta, čuvenog portugalskog vina koje je proslavilo istoimeni grad kao i vinograde iz doline rijeke Douro, vjerojatno najpoznatiji portugalski izvozni proizvod. Povratak u hotel javnim gradskim prijevozom u vlastitom aranžmanu. Noćenje.

2.dan. PORTO – GUIMARAES – BRAGA – PORTO

Doručak. Danas idemo na cjelodnevni izlet u Guimaraes i Bragu. Dan počinjemo odlaskom prema obližnjem gradu Guimaraesu, gradu za koji se smatra da je u njemu nastala kraljevina Portugal. U ovom je gradu rođen Dom Alfonso Henriques koji se nakon pobjede nad Maurima proglasio kraljem Portugala. Slijedi razgled odlično sačuvanih srednjovjekovnih građevina grada koji je upisan na popis svjetske kulturne baštine UNESCA uz pratnju vodiča: Stare granitne gradske zidine – Crkva svetog Franje – Trg Toural – Trg Largo i stara gradska jezgra – crkva Naše djevice od Oliveire – ulica Rue de Santa Mara sa velikim brojem povijesnih građevina – palača Braganza. Slobodno vrijeme za kavu te uživanje u centru grada. U dogovoreno vrijeme sastanak s vodičem, te nastavak vožnje do grada Braga, glavnom gradu istoimene regije. Dovoljno je reći da je kolokvijalni naziv za Bragu – Portugalski Rim“ – u gradu se nalazi više od 20 crkava, te se ovaj grad smatra duhovnom prijestolnicom Portugala. Idemo u razgled grada uz pratnju vodiča: Praça da República, kolokvijalno znan kao Arcada, monumentalni trg na kojem se između ostalog nalazi spomenik Papi Ivanu Pavlu II – Bazilika dos Congregados – te niz autentičnih kuća. Nastavljamo sa razgledom uz Toranj Meganem koji je dio starog dvorca – Antičnki nadbiskupski Dvor – prekrasna zgrada Gradske viječnice – Arco da Puorta Nova – Katedrala Braga – Palača do Raio – Fontana do Idolo. Slobodno vrijeme za ručak i šetnju šarmantnim ulicama grada. Povratak u Porto u kasnim večernjim satima. Predlažemo ponovni odlazak javnim gradskim prijevozom u pratnji voditelja putovanja do Ribeire, najstarijeg gradskog dijela grada uz rijeku Douro, gdje se nalaze brojni restorani i barovi. Slobodno vrijeme za večeru. Povratak u hotel. Noćenje.

3.dan. PORTO – AVEIRO – COSTA NOVA – COIMBRA

Doručak. U dogovoreno vrijeme polazak prema gradu Aveiro, smještenog na kanalima kojeg mnogi zovu i portugalska Venecija. Poznat je i po svojim fasadama naziva Azulejos, koje dočaravaju život ovog grada. Po dolasku slijedi razgled Aveira uz pratnju vodiča. Stara željeznička stanica koja je reprezentativni primjer Azulejosa, te ćemo se prošetati uz kanale, do stepenica sa natpisom I Love Aveiro, te mosta Ponte Lacos de Amizade, prepunog šarenih vrpci. Potom idemo u stari grad gdje ćemo imati slobodno vrijeme za ručak, te mogućnost za probu najpoznatije slastice Aveira, Ovos Moles. Nakon sastanka grupe, slijedi odlazak do obližnje plaže Costa Nova, vrlo čestog fotografskog motiva iz Portugala. Riječ je o plaži na kojoj je u 19 stoljeću Jose Estevao sagradio prvu kućicu (palheiro) čija je fasada bila prugasta, smeđe-plava. Kako su lokalni ribari tokom godina polagano preuzeli tradiciju, te bojali svoje kuće u žive boje koje podsjećaju na boje moliceiros, one tradicionalnih barki u Aveiru cijelo mjesto je preuzelo ulogu jedne od najfotogeničnijih lokacija Portugala. Nakon kraćeg uživanja u kavi uz more, slijedi polazak prema Coimbri, „studentskom gradu„ s jednim od prvih europskih sveučilišta u Europi.  Po dolasku slijedi smještaj u hotel, te idemo u razgled nekadašnjeg glavnog grada Portugala, Coimbre uz pratnju vodiča: Praça da República, jedan od centralnih gradskih trgova – Escadas Monumentais, povijesne stepenice koje vode do starog grada – Dom Dinis – akvadkut Svetog Sebastijana koji stoji na mjestu nekadašnjeg rimskog akvadukta – Sveučilište u Coimbri koje se nalazi na brdu iznad rijeke Mondego – Se Nueva, zgrada nove katedrale – Paço de Escolas, povijesni trg sa kapelom svetog Miguela – Knjižnica Joannina – Se Velha, stara katedrala – Vrata i toranj Almedina koje se nalaze na mjestu starog maurskog ulaza u Coimbru – Praça do Comercio, jedan od najživljih gradskih trgova, te šetnica Rue Visco de Luz – Toranj de Anto – ckrva Igreja de Santa Cruz – Jardim de Manga, jedan od centralnih gradskih vrtova. Slobodna večer u Coimbri. Ukoliko stignete, svakako preporučamo posjet muzeju Portugal dos Pequenitos, gdje možete vidjeti makete najpoznatijih portugalskih lokaliteta. Povratak u hotel u vlastitom aranžmanu. Noćenje.

4.dan. COIMBRA – PIODAO – BATALHA

Doručak. Slijedi polazak prema malo selu Piódão, izgrađenom na izbočinama koje se penju na planinu Serra do Açor, Ovo selo je uklopljeno u prirodu koja ga okružuje. Njegove kuće s  se stapaju s nepravilnim pločnikom ulica i bojama planine, a povezane su stepenicama koje nadilaze neravnine tla. S obzirom da izoliranu lokaciju sela, sagrađenog još u 15. stoljeću, hodajući uličicama ovog sela imati ćemo osjećaj kao da smo se vratili u srednji vijek. Vidjeti ćemo najbitnije lokacije mjesta, kao što su crkvica Igreja Paroquial de Piódão, te imati slobodno vrijeme kako bismo što bolje te upili atmosferu mjestašca. U dogovoreno vrijeme slijedi nastavak vožnje do gradića Batalhe, gdje se nalazi istoimeni dominikanski samostan Santa María da Vitoria ( Ulaznica uz doplatu ), jedan od najljepših primjera kasne gotike u Portugalu s grobnicama portugalskih kraljeva. Samostan je posvećen Djevici Mariji nakon pobjede Portugalaca nad Španjolcima u bitci kod Aljubarrote, pa je Portugalcima izuzetno bitan, gotovo kao nacionalno svetište. Nakon razgleda samostana, idemo u grad Batalha te ćemo se tamo smjestiti u hotel. Noćenje.

5.dan. BATALHA –  ALCOBACA – OBIDOS – CALDAS DA RAINHA – LISABON

Doručak. Odjava iz hotela te polazak prema Lisabonu. Tokom puta, stati ćemo kod nekih od najpoznatijih lokaliteta Portugala. Prva točka dana nam je Samostan Alcobaça ( Ulaznica uz doplatu ), smještenom u gradu Alcobaça. Ovaj samostan iz 12. stoljeća je prvi gotički samostan u Portugalu. Po dolasku posjet samostanu, te nakon razgleda slijedi kraća šetnja mjestom uz pauzu za kavu. Nastavak vožnje prema gradiću Obidos, nekoć vjenčanom poklonu portugalskih kraljeva njihovim kraljicama. Šetnja gradićem unutar srednjovjekovnih zidina čiji su prepoznatljiv znak slikovite bijele kućice i uske, krivudave uličice popločene kamenim kockama. Vidjeti ćemo crkvicu Svete Marije, prošetati kroz Rue Direta, glavnu šetnicu ovog gradića, te vidjeti zanimljiv spomenik Mao de Obidos. Slobodno vrijeme za kupnju suvenira i degustaciju poznatog lokalnog likera od višnje, ručak ili posjet dvorcu Obidos koji je potpuno besplatan. U dogovoreno vrijeme polazak prema obližnjem mjestu Caldas de Rainha, gradiću koji je poznat po izradi posuđa od keramike, te velikom broju spa lokaliteta. Vidjeti ćemo najpoznatije znamenitosti kao što su glavni trg Praça da República – crkva Igreja de Nossa Senhora de Populo – Park Carlosa I – Paco da Rainha. Slobodno vrijeme za kavu ili posjet nekom od mnogobrojnih muzeja kao što su muzej Keramike, ili muzej Bicikala. U dogovoreno vrijeme polazak prema Lisabonu. Kasni večernji dolazak u Lisabon. Smještaj u hotel. Slobodna zadnja večer u Lisabonu. Noćenje.

6.dan. LISABON – ALAFAMA

Doručak. Odlazimo javnim prijevozom do centra Lisabona, te idemo javnim prijevozom u razgled grada uz pratnju vodiča. Razgledati ćemo centar grada. Početi ćemo kod trga Rossio, centralnog gradskog trga, te se prošetati kroz Rue Augusta do slavoluka Arco Triunfal da Rua Augusta, sve do trga Praça do Comércio, još jednog od centralnih gradskih trgova, koji je sa svojih 175 metara širine i dužine ujedno i jedan od najvećih u Portugalu. Staro ime ovog trga je Terreiro do Paço, a ovdje se nalaze i neke od najpoznatijih gradskih znamenitosti kao što je spomenik kralju Jose I. Nastavljamo šetnju do lisabonske katedrale, Sé de Lisaboa,  u kojoj je kršten Sveti Ante Padovanski, nastavak do njegove rodne kuće, sada crkve Sv. Ante. Potom idemo prema gradskoj četvrti Barrio Alto, koja obiluje kafićima i restoranima. Proći ćemo pokraj Elevador de Santa Justa, dizala iz 1920 koje povezuje Barrio Alto sa nižim dijelovima grada. Prošetati  ćemo oko trga Praca Luis de Camoes, gdje ćemo vidjeti Baziliku gospe od mučenika te se upoznati sa nekim od najpoznatijih stanovnika Lisabona, kao što su Antonio Ribeiro Chiado i Fernando Pessoa. Navečer slobodno vrijeme u Lisabonu. Predlažemo ručaku jednom od tipičnih lokalnih restorana. Kušajte bakalar na jedan od 365 načina. Sa trga Luis de Camoes možete se vratiti poznatim žutim tramvajem brojem 28. Nakon ručka, u popodnevnim satima slobodno vrijeme, ili za one koji žele šetnja uz vodiča po najočuvanijem dijelu Lisabona, djelu grada koji se naziva Alafama. Ovo je jedini dio grada koji nije razrušen u velikom potresu iz 1755-te godine, te je ujedno i najautentičniji dio grada, jedini u kojem je ostalo arapskog utjecaja. Šetnja do vidikovca Santa Luzia od kuda se pruža nezaboravan pogled na panoramu grada. te do dvorca Sao Jorge. Povratak u hotel. Za one koji žele, fakultativna mogućnost odlaska na večeru uz čuveni Fado program. Noćenje.

7.dan. LISABON – BELEM –  SINTRA  – PALAČA PENA 

Doručak. Danas nastavljamo s razgledom Lisabona i okolice. Prvo idemo do četvrti Belem koja je ujedno pod zaštitom UNESCA-a. Ujutro ćemo otići do jednog od najpoznatijih simbola grada, prekrasne Belemske kule ( Torre de Belém ) koja izgleda kao da je izgrađena od pijeska, a nekada je služila za obranu grada. Ovo je lokacija odakle se pruža najljepši pogled na moderni Most 25. travnja, koji podsjeća na Golden Gate most u San Franciscu. U blizini se nalazi spomenik Otkrićima (Padrão dos Descobrimentos), podignut u  čast portugalskih kolonizatora novog svijeta. Spomenik ima oblik karavela, brodova koje su Portugalci koristili prilikom osvajanja Amerika. Usput ćemo saznati od koga su Portugalci nabavljali navedene karavele. Sam spomenik je okrenut prema moru, odnosno rijeci Tejo, a njome dominira figura Henrika Pomorca koji u ruci drži još jedan model karavele. Osim njega, na spomeniku se nalazi 16 važnih osoba iz portugalske povijesti. Neki među njima su konkvistadori, kao Vasco da Gama, Magellan, Bartolomeu Dias ali i poznati pisci kao Luis de Camoes. Ovo je ujedno i mjesto odakle su portugalski brodovi odlazili u osvajačke pohode. Nastavljamo do obližnje crkve i samostana sv. Jeronima ( Mosteiro dos Jerónimos ), mjesta gdje je sahranjen Vasco da Gama ( Ulaznica uz doplatu ). Slobodno vrijeme za šetnju do najpoznatije gradske slastičarnice Pasteis de Belem iz 1837. godine gdje svakako savjetujemo kušanje istoimene slastice. Nastavak vožnje do Sintre, gradića sagrađenog na padinama istoimenog planinskog lanca, čuvenog po veličanstvenom zelenilu i raskošnim palačama. Naš je cilj bajkovita palača Pena ( ulaznica uz doplatu ). Šetnja Sintrom te posjet palači Pena dati će nam odgovor zašto su Sintru voljeli portugalski plemići i vladari, ali i europski kraljevi i slavne ličnosti. Palača je djelo arhitekata ekscentričnog kralja Ferdinanda II. te je ujedno i najljepši primjer portugalskog romantizma. Danas je ova palača na popisu „sedam čuda Portugala“, kao i na popis UNESCO-a. Okružuje je bogati park u kojem je više od 500 različitih vrsta stabala sa svih strana svijeta. Nakon razgleda palače, slobodno vrijeme za uživanje u Sintri. Povratak u Lisabon. Poslijepodne slobodno za uživanje u Lisabonu.

8.dan. LISABON – EVORA – AERODROM

Doručak. Staviti ćemo stvari u autobus. Krećemo u unutrašnjost Portugala do gradića Evora. S obzirom na dobro da je ovaj gradić još uvijek opasan srednjevjekovnim zidinama, te da se unutar istih nalaze fenomenalno očuvani ostatci iz različitih perioda, na čelu s rimskim, ovaj gradić je danas pod zaštitom UNESCA.  Po dolasku ćemo vidjeti odlično očuvan rimski akvadukt, te slijedi šetnja uličicama ovog grada do najbitnijih lokaliteta, Katedrale Evora te odlično očuvanog rimskog hrama koji se nalazi u centru gradske jezgre. Slobodno vrijeme za kavu te u dogovoreno vrijeme polazak u smjeru Lisabona, prema zračnoj luci. Prijava na let za Frankfurt u 16:25 sati po lokalnom vremenu. Slijetanje u Frankfurt u 20:25 sati i nastavak leta za Zagreb u 22:05 sati. Povratak u Zagreb u kasnim večernjim satima. Kraj programa.

***Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih opcionalno tj. fakultativno je podložan promjenama prema procjeni pratitelja a ovise o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata o trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.

TERMIN I CIJENA*:

30.03.-06.04.2024. RC 1.540 € FM 1.290 €

* Obavezna doplata prilikom rezervacije aranžmana za zrakoplovne pristojbe po cijeni od 280 €

Informacije o letu:

30.03.2024. OS 682 ZAG – Zagreb VIE – Vienna 07:55 08:50
30.03.2024. OS 445 VIE – Vienna OPO – Porto 09:30 11:55
06.04.2024. LH 1169 LIS – Lisabon FRA – Frankfurt 16:25 20:25
06.04.2024. LH 1404 FRA – Frankfurt ZAG – Zagreb 22:05 23:30

Avioprijevoznik: Austrian Airlines/Lufthansa

Vremena letova podložna su promjenama!

-Iznos je promjenljiv do dana izdavanja zrakoplovnih karata
-Cijena aranžmana se odnosi na jednu osobu
-Za ovo putovanje potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica
-Organizator zadržava pravo na promjenu redoslijeda programa
-Fakultativni izleti će se održati ukoliko se skupi dovoljan broj zainteresiranih
-Potrebno je minimalno 20 putnika kako bi se putovanje održalo
-Rok prijave: Do popunjenja kapaciteta ukoliko nije određen vremenski period

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

-Let na liniji Zagreb – Porto te Lisabon Zagreb sa jednim presjedanjem
-3 noćenja na bazi doručka u hotelu 3/4* u Lisabonu
-2 noćenja na bazi doručka u hotelu 3/4* u Portu
-1 noćenje na bazi doručka u hotelu /34* u Coimbri
-1 noćenje na bazi doručka u hotelu 3/4* u Batalhi ili okolici
-Smještaj u dvokrevetnim/trokrevetnim sobama sa doručkom
-Transferi Aerodrom – Hotel – Aerodrom
-Licenciranog turističkog pratitelja
-Sve razglede prema programu
-Boravišnu/turističku pristojbu u hotelima
-Jamčevno osiguranje, troškove organizacije i realizaciju putovanja
-Težina prtljage: 1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage koji možete sa sobom ponijeti u putničku kabinu, maksimalne težine 8 kg i zbroja dimenzija do 115 cm (55x40x20)

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

-Pristojbe zračnih luka i naknadu za izdavanje zrakoplovne karte 280 € (zrakoplovne pristojbe – obavezna doplata prilikom rezervacije aranžmana)
-Nadoplata za jednokrevetnu sobu 380 € (plaćanje isključivo u eurima prije putovanja)
-Obroke koji nisu uključeni u cijenu
-Ulaznice za lokalitete i objekte koji se posjećuju, a nisu navedeni u cijeni aranžmana
-Sve što nije navedeno pod cijena uključuje
-Karte za javni prijevoz u gradovima koje ćemo koristiti na turi ( Metro u Portu i Lisabonu ). Računajte na barem 4-6 vožnji u svakom gradu. Cijene prijevoza metroom u Lisabonu provjerite OVDJE, a cijene u Portu OVDJE
-Dodatno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja

FAKULTATIVNI IZLETI* (plaćanje isključivo u eurima prije putovanja)
CIJENA PO OSOBI

-Samostan Sv. Jeronima u Belemu, Samostan Alcobaca, Palača Pena u Sintri, Samostan u Batalhi 50 €
-Večer uz tradicionalni portugalski fado uz večeru u tri slijeda (minimalno 10 osoba) 55 €

INFORMATIVNE CIJENE ULAZNICA

-Portugal Dos Pequenitos u Coimbri 5,95 EUR
-Casa da Musica u Portu 10 EUR
-Oceanario de Lisboa 19 EUR
-Museu Calouste Gulbenkian 14 EUR
-Museu Nacional do Azulejo (Muzej keramičkih pločica) 5 EUR
-Museu Nacional dos Coches (Muzej kočija) 8 EUR
-Crkva sv. Franje u Portu 8 EUR

VAŽNA NAPOMENA

-Rezervacija putovanja je moguća isključivo uplatom akontacije ili dijela iznosa. Usmena rezervacija putovanja nije moguća,
-Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni,
-Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte,
-U slučaju izvanrednih (charter) letova, red letenja je podložan promjeni i u vrlo kratkom roku pred polazak na put,
-Završno pismo vam dostavljamo mailom 48 sati prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom vremenu polaska (leta), kontakt i ime pratitelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.),
-Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta,
-Fakultativni program će se održati isključivo ukoliko se ispune trenutno zahtijevani uvjeti pružatelja usluge na terenu,
-Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa,
-Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

UPLATE I REZERVACIJE:

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti minimum 30% ukupnog iznosa, a ostatak najkasnije do 45 dana prije putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučamo uplatu paketa osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju. 

Mogućnosti plaćanja:

Bankovna doznaka

Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.
IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.

Načini plaćanja:

1. internet bankarstvo, opće uplatnice

2. debitne i kreditne kartice* u poslovnici:

·       jednokratno  i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12 rata

3. on-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr

·       Visa Premium PBZ do 6 rata

·       Visa Inspire PBZ banke do 12 rata

·       Master Card Zagrebačke banke do 12 rata ( potreban token ili m-token/aplikacija)

·       Diners karticama do 12 rata

·       ostalim karticama jednokratno

* kod plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5 %

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Uplatom akontacije za putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.