PORTUGAL - NOVA GODINA

5 dana / 4 noćenja

Garantirani polazak: 29.12.2023.-02.01.2024.

Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.

Uključena degustacija vina u Portu, izlet Sintra-Cabo da Roca-Cascais i razgled s lokalnim vodičem

glasovitog Sveučilišta u Coimbri, ulaznica uključena

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, petak 29.12.2023.: ZAGREB – PORTO

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb kod kioska Tiska na katu najkasnije dva sata prije leta. Predviđeno vrijeme polaska za Porto u 11:30 sati zrakoplovom Croatia Airlines. Po dolasku u Porto, u 13:35 sati po lokalnom vremenu, podižemo prtljagu i odlazimo u Porto. Drugi po veličini portugalski grad, sagrađen je na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu uz rijeku Douro čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi - Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „Bijeli grad“, Porto nazivaju i „Granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena. Porto je neraskidivo vezan uz rijeku Douro, a pravi primjer za to je upečatljiv most Luis I kojeg je izgradio Eiffelov učenik Theophile Seyrig. Po dolasku u grad slobodno vrijeme za ručak u središtu grada, oko Rua Santa Catarina, a potom prelazimo rijeku i odlazimo u obilazak vinskog podruma u dijelu grada Vila Nova de Gaia i na degustaciju porta, čuvenog fortificiranog vina koje je proslavilo istoimeni grad kao i vinograde iz doline rijeke Douro, vjerojatno najpoznatiji portugalski izvozni proizvod (ulaznica za degustaciju uključena u cijenu). U ranim večernjim satima smještaj u hotel. Odlazak u orijentacijsku šetnju središtem grada do četvrti Ribeira s voditeljem putovanja. Riječ je o autentičnoj četvrti gdje se na dojmljiv način sudara staro i zapušteno s uređenim i imućnijim, šarolikoj, slikovitoj i punoj malih restorančića. Povratak u hotel javnim gradskim prijevozom. Noćenje.

2. dan, subota 30.12.2023.: PORTO – COIMBRA – LISABON

Doručak. Odjava iz hotela i panoramska vožnja Portom, pokraj impresivne koncertne dvorane Casa da Musica svjetski poznatog arhitekta Rema Koolhaasa, uz duge pješčane plaže do crkve sv. Franje iz 13.st., najljepše i najbogatije dekorirane u Portugalu. Izlazak iz autobusa i pješački razgled grada bogate povijesti s prekrasnim starim dijelom unutar zidina iz 14 st.: katedrala s temeljima iz 12 st., neoklasicistička Palača Burze, kolodvor Sao Bento sagrađen na temeljima benediktinskog samostana čija je unutrašnjost možda i najbolji primjer azulejo umjetnosti s preko 20 000 pločica... Poslije šetnje Portom napuštamo „Granitni grad“ i odlazimo prema Lisabonu, a put nas vodi preko Coimbre, grada u pokrajini Baixo Mondego. Iako je Coimbra neko vrijeme bila i glavni grad zemlje, ponajprije je poznata po svom sveučilištu koje je jedno od najstarijih u Europi, osnovano 1290. godine. Zbog toga je poznata i kao „Grad studenata“. Coimbra je u Portugalu poznata i po fadu – uz Lisabon najbolji i najpoznatiji fado pjeva se u Coimbri. Po dolasku šetnja gradskim središtem i odlazak s lokalnim vodičem u posjet poznatom sveučilištu i njegovoj glasovitoj knjižnici (ulaznica uključena). Nastavljamo prema Lisabonu, dolazak u ranim večernjim satima i smještaj u hotel. Moguć odlazak javim gradskim prijevozom do središta grada. Noćenje.

3. dan, nedjelja 31.12.2023.: LISABON: izlet SINTRA – CABO DA ROCA – CASCAIS

Doručak. Danas odlazimo u okolicu Lisabona, do Sintre i najzapadnije točke kontinentalne Europe. Sintra je gradić sagrađen na padinama istoimenog planinskog lanca, čuven po veličanstvenom zelenilu i raskošnim palačama. Sintru su voljeli portugalski plemići, ali i europski kraljevi i slavne ličnosti, u njoj je neko vrijeme boravio i Lord Byron koji je 1809. napisao da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu. Po dolasku u Sintru kraća šetnja i slobodno vrijeme za kavu i pasteis. Nastavak vožnje prema Cabo da Roca, najzapadnijoj točki kontinentalne Europe za koju je slavni portugalski književnik Luís de Camões napisao da je „mjesto gdje zemlja završava, a more počinje“, uz kraće zaustavljanje za fotografiranje. U nastavku vožnja do poznatog ljetovališta Cascaisa. Cascais je nekoć bio ribarsko mjesto, ali u 19. st. postalo je i omiljena rezidencija portugalskih kraljeva. Na povratku stajemo u četvrti Belem gdje ćemo vidjeti najpoznatije lisabonske znamenitosti uvrštene na listu svjetske kulturne baštine organizacije UNESCO: Belemska kula (Torre de Belém), Spomenik otkrićima (Padrão dos Descobrimentos) i Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jerónimos) – svi zajedno svjedoci su i spomenici najslavnijeg dijela portugalske povijesti, razdoblja velikih pomorskih otkrića i širenja portugalskog kolonijalnog imperija. Povratak u hotel i pripreme za doček Nove 2024., navečer zajednički odlazak na doček Nove godine na otvorenom (napomena: organizacija i moguće održavanje dočeka Nove godine na otvorenom u isključivoj je nadležnosti gradskog turističkog ureda). Povratak u hotel u individualnom aranžmanu. Noćenje.

4. dan, ponedjeljak 1.1.2024.: LISABON - fakultativno izlet ESTREMADURA: FÁTIMA – NAZARÉ – OBIDOS

SRETNA NOVA GODINA!

Doručak. Slobodan dan. Danas predlažemo fakultativno izlet u regiju iznad Lisabona, povijesno poznatu kao Estremadura i gdje se nalaze neki od najljepših portugalskih gradića kao što je Obidos, odnosno najznačajnije portugalsko svetište, Fátima (doplata prilikom rezervacije aranžmana, minimum potreban za realizaciju 25 prijavljenih putnika). Prva postaja na izletu upravo je Fátima, jedno od najznačajnijih marijanskih svetišta u svijetu u malom portugalskom gradiću koji je dobio svoje ime po legendi u kojoj je Fátima, kći maurskog princa, u 12. st. prešla na kršćanstvo zbog ljubavi prema lijepom kršćanskom vitezu. Dana 13. svibnja 1917. g. troje malih pastira na mjestu današnje bazilike svjedočilo je ukazanju Gospe. S tim datumom počinje povijest svetišta koje je zajedno s Lourdesom najposjećenije europsko svetište. Posjet velikoj bazilici i šetalištu s Kapelom ukazanja. Kraće slobodno vrijeme za šetnju, kupovinu suvenira i sl.. Odlazak prema Atlantiku i gradiću Nazaré, poznatom ribarskom mjestu, ali danas i jednom od najpoznatijih turističkih odmarališta u Portugalu, poznatom po dugoj pješčanoj plaži, odličnoj ribi i plodovima mora, zanimljivim folklornim nošnjama i upečatljivom vidikovcu iznad mjesta. Pauza za ručak (uključen u cijenu izleta). U nastavku dana odlazimo do prekrasnog Obidosa, nekoć vjenčanog poklona portugalskih kraljeva njihovim kraljicama. Šetnja gradićem unutar srednjovjekovnih zidina čiji su prepoznatljiv znak slikovite bijele kućice i uske, krivudave uličice popločene kamenim kockama. Slobodno vrijeme za kupnju suvenira i degustaciju ginjinhe, poznatog lokalnog likera od višnje. Povratak u Lisabon u kasnim poslijepodnevnim satima. U večernjim satima moguć odlazak na večeru uz fado (doplata na licu mjesta). Noćenje.

5. dan, utorak 2.1.2024.: LISABON – ZAGREB

Doručak. Slobodno prijepodne u Lisabonu za osobne programe do polaska transfera. Predlažemo odlazak s voditeljem putovanja upoznati se konkretnije s Lisabonom, uputit ćete se prema Alfami, četvrti koja je jezgra grada. Spustit ćemo se sa Chiada i potom uspeti uz lisabonsku katedralu iz 12. stoljeća te kraj crkve i rodnog mjesta sv. Ante sve do romantičnog vidikovca sv. Lucije, odakle se pruža prekrasan pogled na stari dio grada i na gotovo deset kilometara širok estuarij rijeke Tejo, potom se pješice spuštamo pored zamka sv. Jurja (Castelo de Sao Jorge), po strmim uličicama Alfame, ostavštine četiri stoljeća maurske vladavine ovim prostorima. Svoju šetnju završavamo na Rua Augusti, popularnoj trgovačkoj ulici u podnožju Alfame i Bairra Alta s druge strane. Povratak u hotel i organizirani transfer u zračnu luku u 16 sati. Let za Zagreb predviđen je u 18:30 sati. Dolazak u Zagreb planirano u 22:35 sati.

Važna napomena: redoslijed obilazaka podložan je promjenama ovisno o prometu i procjeni pratitelja putovanja.

TERMIN I CIJENA:

29.12.2023. RC 950 € (7.157,78 kn) FM 910 € (6.856,40 kn)

Predviđeni hoteli:

Lisabon: VIP ARTS 4* ili sl.

Porto: TRYP PORTO CENTRO 3* ili sl.

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

·         prijevoz posebnim zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Porto – Lisabon – Zagreb

·         zrakoplovne pristojbe i naknade

·         uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 13 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)

·         jedno noćenje s doručkom u hotelu 3* u Portu u dvokrevetnim sobama

·         tri noćenja s doručkom u hotelu 4* u Lisabonu u dvokrevetnim sobama

·         izlet Sintra-Cabo da Roca-Cascais

·         razgled Sveučilišta u Coimbri s lokalnim vodičem i ulaznicom

·         degustaciju vina u Portu

·         vanjske razglede prema programu

·         voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku

·         pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

·         ulaznice za objekte i muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja

·         dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)

·         cjelodnevni izlet Fátima-Nazaré-Obidos (uključen autobusni prijevoz, ručak u tri slijeda s pićem, pratnja voditelja putovanja, minimum potreban za realizaciju 25 prijavljenih putnika): odrasli 80 EUR€ (602,76 kn), djeca do 12 g. 60 EUR€ (452,07 kn)

·         doplatu za jednokrevetnu sobu 280 EUR (2.109,66 kn) (obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi)

·         tipičnu portugalsku večeru s pićem i fado programom: cca. 70 EUR (527,42 kn) po osobi (plaćanje na licu mjesta)

·         boravišna pristojba: 2 EUR (15,07 kn) po osobi po noćenju za sve osobe starije od 12 godina (obvezno plaćanje od 1.1.2016., doplata na licu mjesta)

·         napojnicu za vozače i vodiča – na inozemnim destinacijama vozači i lokalni vodiči očekuju napojnicu i preproučujemo iznos od 2 EUR (15,07 kn) - 3 EUR (22,60 kn) po danu, a ako ste bili zadovoljni uslugom našeg voditelja putovanja, lijepo je i da njemu iskažete svoje zadovoljstvo njegovim trudom i radom

·         putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

DOPLATE I POPUSTI:

Popusti

· 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete nema svoje sjedalo u avionu i spava s dvije odrasle osobe u krevetu, ne plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene

· 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene

· trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni

Doplate

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta, prema cijenama u lipnju 2023. g., podložno promjeni):

· Samostan sv. Jeronima: 10 EUR (75,35 kn) po osobi

· Utvrda sv. Jurja: 10 EUR (75,35 kn) po osobi

· Vožnja podzemnom željeznicom u Lisabonu: cca 1,50 EUR (11,30 kn) po osobi vožnja u jednom smjeru, dnevna karta 6,40 EUR (48,22 kn) (vrijedi 24 sata)

· Crkva sv. Franje 8 EUR (60,28 kn)

· Casa da Musica 10 EUR (75,35 kn)

NAPOMENA: mogućnost niže cijene za mlade i djecu, provjeriti na licu mjesta s voditeljem putovanja.

Informacije o letu:

Prijevoznik: Croatia Airlines

29DEC ZAG-OPO 11:30 13:35 (lokalna vremena)

02JAN LIS-ZAG 18:30 22:35 (lokalna vremena)

VAŽNE INFORMACIJE:

- Vremena letenja u trenutku nastajanja programa nisu službeno potvrđena, moguće su manje izmjene.

- Kod charter letova, red letenja podložan je promjeni u vrlo kratkom vremenu pred polazak na put, kao i tijekom samog putovanja. Putnici će dobiti obavijest o točnom redu letenja u putničkoj agenciji najkasnije 3 dana prije polaska. Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda programa putovanja, ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplovom, radnim vremenima, lokalitetima koji se posjećuju i vremenskim uvjetima.

- Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

- Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 13 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).

- Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Lisabonu odnosno u Portu, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.

- Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta. Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.

- Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

- Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.

- Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Portugal je država na zapadu Europe, na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski ocean. Ime Portugal, samo po sebi otkriva dijelove rane povijesti ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mješavine grčkog i latinskog imena koje znači "Lijepa luka". Portugal je postao kraljevina 1139.g., a prvi kralj je bio Afonso I. Portugalski. Portugal je tijekom 15. i 16. stoljeća proširio svoj utjecaj. Slavne osobe tih stoljeća su: Fernando Magellan koji je oplovio svijet, Bartolomeo Diaz koji je dospio do Rta dobre nade i istočnog kraja Afrike, Vasco da Gama i ostali. Krajem 16. stoljeća, Portugal je prvi put u povijesti izgubio nezavisnost, našavši se pod vlašću Španjolske čime je počelo propadanje Portugala kao velesile. Godine 1975. Portugal je dao nezavisnost svojim preostalim kolonijama, a godinu dana kasnije imao je prve slobodne izbore u kojima su pobjedili socijalisti predvođeni Mariom Soaresom koji postaje premijer. Portugal je jedan od osnivača NATO saveza, a od 1986. godine član je Europske unije.

Lisabon je glavni i s 556 797 stanovnika na svojem administrativnom području površine 84,8 km², najveći grad Portugala. Lisabon je najzapadniji veliki i glavni grad u Europi. Smješten je na zapadu Pirinejskog poluotoka na Atlantskom oceanu i ušću rijeke Tejo. Kao istaknuto središte financija, trgovine, medija, industrije zabave, umjetnosti, međunarodnog prometa, obrazovanja i turizma, Lisabon se smatra "Alfa gradom". Jedan je od najvećih ekonomskih centara na kontinentu, s rastućim financijskim središtem i drugom najvećom kontejnerskom lukom na europskoj atlantskoj obali, međunarodnom zračnom lukom s prometom 13 milijuna putnika godišnje, mrežom autocesta, čvorištem željeznica velikih brzina (Alfa Pendular) koja povezuje veće gradove u Portugalu te će od 2013. biti povezana sa španjolskom željeznicom velikih brzina. Osim toga, grad je i političko središte zemlje, sjedište vlade i šefa države, također i središte okruga Lisabona i lisabonske regije.
Završno pismo dostavljamo vam e-mailom najkasnije 48 sati prije putovanja – to je završni dokument u kojem se nalaze sve bitne informacije poput točnog vremena i mjesta polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, imena hotela i sl.) Eventualne doplate za izlete i ulaznice plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje, osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
Agencija ima pravo promjene redoslijeda programa.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske u Portugalu nalazi se u Lisabonu.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici (Lisabon) nalazi se na adresi Rua D.Lourenco de Almeida 24, 1400-126 Lisboa.

Kontakt podaci: tel. 0035 121 302 1033, 0035 121 302 1053, 00 35 121 302 1077, fax. 0035 121 302 1251, e-mail: lisabon@mvep.hr.

UPLATE I REZERVACIJE:

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 40% ukupnog iznosa, a ostatak 30 dana prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti.

Završno pismo šaljemo 72 sata prije putovanja na mail adresu. Minimalan broj putnika za putovanje je 30, a maksimalan broj putnika je 45. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 7 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja. ODGOVORNI ORGANIZATOR: Idea Putovanja d.o.o.

Minimalan broj putnika: 30

Maksimalan broj putnika: 45

Mogućnosti plaćanja:

Bankovna doznaka

Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.
IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.

Načini plaćanja:

1. internet bankarstvo, opće uplatnice

2. debitne i kreditne kartice* u poslovnici:

·       jednokratno  i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12 rata

3. on-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr

·       Visa Premium PBZ do 6 rata

·       Visa Inspire PBZ banke do 12 rata

·       Master Card Zagrebačke banke do 12 rata ( potreban token ili m-token/aplikacija)

·       Diners karticama do 12 rata

·       ostalim karticama jednokratno

* kod plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5 %

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Uplatom akontacije za putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.

Upute i opći uvjeti putovanja možete pronaći ovdje