OMAN - dragulj Arapskog poluotoka

8 dana / 7 noćenja

Zrakoplovom iz Zagreba

Posjetite Oman i uvjerite se zašto je na glasu kao dragulj Bliskog Istoka!

Garantirani polazak: 02.03.2024.

Vrijednost više:
Smještaj u hotelima 4* i u Deluxe šatoru u pustinjskom kampu!
Uključen izlet – posjet rezervatu kornjača
Uključene ulaznice uz razglede!
Zrakoplovne pristojbe uklučene u cijenu!

PROGRAM PUTOVANJA

1. dan ZAGREB – ISTANBUL – MUSCAT
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova s voditeljem putovanja. 
Na polasku 02.03.2024. prijava na let i polijetanje zrakoplova iz Zagreba na liniji TK1054 (Turkish Airlines) u 9:15 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 13:25 sati. Nastavak putovanja za Muscat na liniji TK774 (Turkish Airlines) u 19:30 sati. Dolazak u Muscat u 01:20 sati u noći po lokalnom vremenu. Nakon pograničnih i carinskih formalnosti doček od strane lokalnog agenta i prijevoz do hotela. Po dolasku prijava u hotel i noćenje.

2. dan MUSCAT
Nakon doručka, susret s lokalnim vodičem. Razgled Muscata započinjemo odlaskom do Velike džamije sultana Qaboosa, najljepšoj džamiji u Omanu. Razvijeni dio lokacije obuhvaća 416.000 četvornih metara. Kompleks džamije koji pokriva 40.000 četvornih metara izgrađen je na povišenom podiju u skladu s tradicijom omanskih džamija koje su građene uzdignute od razine ulice. Može primiti do 20.000 vjernika. Jedna od najpoznatijih značajki glavne molitvene dvorane je ručno izrađeni perzijski tepih koji se sastoji od 1700 milijuna čvorova, težak 21 tonu, u jednom komadu, dimenzija 70x60 metara. Izrada je trajala 4 godine, a tkalo ga je 600 tkalja.
Napomena: Žene koje posjećuju džamiju dužne su pokriti glavu šalom i ne nositi kratke hlače, odjeću za plažu ili odjeću bez rukava jer moraju biti potpuno pokrivene. Muškarci moraju nositi duge hlače. Nisu dopuštene kratke hlače.
Nacionalni muzej najistaknutije je kulturno zdanje u Sultanatu Oman, koje je posvećeno isticanju kulturne baštine Omana, od pojave ljudskog utjecaja na Oman do danas. Iskustvo muzejskog prikaza raspoređeno je u 14 dvorana, koje uključuju više od 7000 osebujnih, pažljivo odabranih nalaza i 33 digitalna iteraktivna eksponata. To je prvi muzej u Sultanatu koji uključuje centar za učenje, opremljen u skladu s najvišim međunarodnim standardima te prvi muzej na Bliskom istoku koji koristi Brailleov sustav na arapskom jeziku. Zaustaviti ćemo se kod palače Al Alam, službene rezidencije Njegovog Veličanstva sultana Haitham Bin Tariqa, vladara Omana. Palača je arhitektonsko čudo kako zbog svog dizajna tako i zbog svog položaja između portugalskih utvrda Mirani i Jalali. Kratko zaustavljanje za fotografije izvana. Povratak u hotel. Predlažemo odlazak na krstarenje drvenim dhow brodom (uz doplatu). Ovaj tip brdova, koji i danas ručno izrađuju lokalni majstori, svjedoče tradiciji Omana kao velike pomorske nacije. Nekada su prolazili pomorskim putovima između Omana, Irana, Arapskih Emirata, Indije i drugih susjednih zemalja bogatih egzotičnom robom. Sinbad Moreplovac je u njima doplovio iz obalnog grada Sura gdje se i danas grade. Ovo jedinstveno iskustvo krstarenja duž obale Omana počinje u marini Bandar gdje se ukrcavamo na brod dhow. Sjedeći na gornjoj otvorenoj palubi uživajte u prekrasnom pogledu i omanskom čaju ili kavi. Večera, noćenje.

3. dan MUSCAT – VRTAČA BIMAH – WADI TIWI – PLAŽA FINS – UTOČIŠTE KORNJAČA - RAS AL JINZ

Nakon doručka, odjava iz hotela. Našu turu po Omanu započinjemo vožnjom prema Ras Al Jinz. Putem se zaustavljamo kod vrtače Bimah, spektakularnog vapnenačkog kratera s primamljivom hladnom plavozelenom vodom. Nastala erozijom, ili možda čak meteoritom, ova vrtača se smatra jednom od najljepših vrtača na planetu. Naša iduća postaja je Wadi Tiwi. Spektakularno duboki i uski klanac isklesan u planinama, koji se spušta između visokih litica sve do mora, sa svojim starim tradicionalnim selima, okruženim bujnim plantažama datulja i banana, ispresijecan je mrežom žuborećih aflaja - sustava za navodnjavanje. Preporučujemo ručak u Sun Rise Motelu (uključeno u fakultativnu doplatu paketa ručkova). Kako na plaži svlačionice nisu dostupne, ovdje se možete presvući u kupaće kostime prije odlaska do plaže Fins gdje je planirana pauza za kupanje. Ovo je jedna od najljepših plaža u Omanu s bijelim pijeskom i plavim morem, savršeno mjesto za kupanje. Po dolasku u Ras Al Jinz, prijava u resort i večera. Nakon večere, zajednički odlazak do plaže kornjača. Vozimo se do rezervata, gdje noću zelene kornjače, nakon putovanja od tisuća kilometara, izlaze na obalu kako bi položile jaja.
Napomena: Promatranje kornjača počinje u 21:00. Prednost imaju domaći gosti, dok turisti trebaju pričekati svoj red bez obzira na unaprijed izvršenu rezervaciju.

4. dan RAS AL JINZ – WADI BANI KHALID – WAHIBA SANDS

Doručak. Nakon odjave iz hotela, krećemo prema Wadi Bani Khalid – oaze usred neplodnih i suhih planina. Tijekom putovanja, prelazimo iz autobusa u 4x4 džipove kojima se vozimo do samog Wadi Bani Khalida. To je jedan od najljepših wadija u Omanu, a njegovi bazeni s čistom, dubokom, plavom vodom pružaju vam priliku da se okupate i osvježite. Od parkirališta do bazena je oko 500 metara hoda.
Napomena: Prema nedavnim smjernicama Ministarstva turizma, žene koje se žele kupati u wadiju moraju nositi kratke hlače i majicu kratkih rukava kojima pokrivaju svoje tijelo. Plivanje u bikinijima nije dopušteno. Time se poštuje kultura lokalnog stanovništva.
Nastavljamo prema Wahiba Sands, masi valovitog crvenog i bijelog pijeska. Stalno promjenjivi uzorci dina užitak su svakog fotografa. Svatko tko odluči živjeti u okruženju Wahiba Sandsa mora biti izdržljiv i otporan kako bi podnio njegovu potencijalno oštru klimu, a beduini su upravo to. Preko 3000 beduina različitog plemenskog podrijetla živi ovdje među šumama na rubovima pijeska. Doživjet ćemo prekrasno iskustvo zalaska sunca na pješćanim dinama. Barbeque večera u kampu i noćenje.

5. dan WAHIBA SANDS – JABREEN – BAHLA – AL HAMRA – NIZWA

Doručak i odjava iz kampa. Polazimo prema Nizwi. Putem se zaustavljamo kod dvorca Jabreen, koji datira iz 1670. godine. Izgradio ga je Imam Bil Arab bin Sultan Al Y`aribi. Dvorac omogućuje posjetitelju da osjeti atmosferu povijesnog Omana. Tvrđava iz 17. stoljeća jedan je od najljepših dvoraca Omana i ima izvrsne ručno oslikane stropove. Nastavljamo prema Bahli, jednom od najstarijih malih gradova Omana koji je u 12. stoljeću bio glavni grad plemena koje je živjelo u regiji. Kratko zaustavljanje za slikanje tvrđave Bahla, nakon čega se vozimo do Al Hamre. U ovom 400 godina starom selu, u tradicionalnim kućama od blata, još uvijek žive neki od mještana. Dolazak i Nizwu, smještaj u hotel. Večera, noćenje.

6. dan NIZWA – JEBEL AKHDER
Odjava iz hotela i vožnja do Nizwa Souqa. Ovaj impresivni kompleks pažljivo je dizajniran koristeći arhitekturu omanskih utvrda i elegantne islamske lukove. Klimatizirane dvorane ovog souqa pune su svježeg voća i povrća, bilja i začina, ogromnih hrpa datulja i svježe ulovljene ribe. Ovo je još uvijek najbolje mjesto za kupnju tradicionalnih srebrnih "Khanjara" (ručno izrezbarenih omanskih bodeža) i beduinskog nakita, gdje se srebro još uvijek prodaje na težinu. Zatim posjećujemo tvrđavu Nizwa s masivnim kružnim topovskim tornjem, što ju čini jednom od najimpresivnijih tvrđava u Omanu. Izgrađen na čvrstoj stijeni, golemi toranj je dizajniran da izdrži vibracije 24 topa. S vrha se pruža prekrasan panoramski pogled iz ptičje perspektive na cijelu Nizwu i okolne ravnice koji će svakog posjetitelja ostaviti bez daha. Nastavljamo vožnju do Jebel Akhdera 4x4 džipovima. Jebel Akhdar je dio planina Hajar, koje se protežu oko 300 km od sjeverozapada prema jugoistoku. Viši dijelovi regije imaju dovoljno oborina da omoguće poljoprivredu, a na padinama se uzgaja mnogo tradicionalnog voća i povrća. Ovo je jedno od najslikovitijih područja Omana i uglavnom je naseljeno pripadnicima plemena Bani Riyam. Jebel Akhdar bio je poprište žestokih borbi između pobunjenika i omanskih i britanskih snaga u kasnim 1950-ima. Povratak u hotel, večera i noćenje.

7. dan NIZWA – MUSCAT
Doručak, kasni check out do 12h. Odlazak do Muttrah Souqu - jednoj od najpopularnijih tržnica na Bliskom istoku. Prošećite labirintom uličica koje mame mnoštvom robe, od uvezenih tkanina do egzotičnih istočnjačkih začina, parfema i bogato ručno izrađenih artefakata. Ovdje zrakom lebde mirisi egzotičnih arapskih parfema i začina. Druge trgovine specijalizirane su za poznate omanske khanjare (bodeže), antikvitete, tradicionalni srebrni nakit i rukotvorine od bakra, devine kosti, drva, kože i ručno izrađene omanske nošnje. Večernja vožnja do naselja Wave i slobodno vrijeme. Predlažemo zajedničku večeru u restoranu Huqqa. U večernjim satima, transfer do zračne luke Muscat za ukrcaj na let u 02:10h. 

8. dan MUSCAT – ZAGREB
Prijava na let za Zagreb u 02:10h, slijetanje u Istanbul u 06:55h. Nastavak leta za Zagreb u 08.15h, slijetanje u Zagreb u 08.25h. Kraj programa.

TERMIN I CIJENA:

02.03.2024. RC 1.890 EUR FM 1.840 EUR

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

-pristojbe zračnih luka i naknadu za izdavanje zrakoplovne karte - 330,00 Eur
-prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Muscat – Zagreb (preko Istanbula)
-grupni transfer autobusom i 4x4 džipovima prema programu
-na polasku 02.03.2024.: 5 noćenja s uslugom polupansiona u hotelima 4* u dvokrevetnoj sobi te pustinjskom kampu u Deluxe šatoru; 1 noćenje s uslugom doručka
-sve razglede i izlete prema programu
-ulaznice za objekte i lokalitete koji se posjećuju prema programu
-flaširana voda tijekom putovanja
-voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
-lokalnog vodiča na engleskom jeziku
-organizaciju putovanja i jamčevinu

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

-doplatu za jednokrevetnu sobu 345 €
-dodatne usluge, obroke i fakultativne izlete
-napojnice za lokalne vodiče i vozače
-troškove osobne prirode
-putno osiguranje (preporučujemo)

DOPLATE I POPUSTI:

Obavezne doplate:

-napojnice za lokalne vodiče, vozače, nosače kofera te stale pružatelje usluga (preporučujemo 40 USD po osobi - plaćanje pratitelju na licu mjesta)

Popusti:

-popust za dijete do 5 godina bez ležaja u sobi s dvoje odraslih 700 €
-popust za dijete do 11 godina na pomoćnom ležaju 400 €

FAKULTATIVNI IZLETI I DOPLATE: PLAĆANJE UNAPRIJED, PRILIKOM REZERVACIJE ARANŽMANA:

-krstarenje brodom Dhow cca 2 sata (min. 10 prijavljenih putnika): 70€
-paket 6 ručkova u lokalnim restoranima 130€
-večera u Wave naselju: 75€

INFORMACIJE:

Predviđeni hoteli:

MUSCAT: Al Falaj Hotel 4* ili sličan
RAS AL JINZ: Turtle Beach Resort 4* ili sličan
WAHIBA SANDS: Desert Rose Camp 4* ili sličan
NIZWA: Golden Tulip hotel 4* ili sličan

Informacije o letu:

RED LETENJA:

02.03.2024.

TK1054 Zagreb 09:15 Istanbul 13:35

TK774 Istanbul 19:30 Muscat 01:20

TK775 Muscat 02:10 Istanbul 06:55

TK1053 Istanbul 08:15 Zagreb 08:25

PRIJEVOZNIK: Turkish Airlines

Prtljaga: uključen je 1 komad predane prtljage do 30kg + 1 kom ručne prtljage do 8 kg     

Napomena: zrakoplovna kompanija zadržava pravo promjene vremena leta

VAŽNE INFORMACIJE:

Završnu obavijest dostavljamo Vam e-mailom najkasnije 48 sati prije putovanja – to je završni dokument u kojem se nalaze sve bitne informacije poput točnog vremena i mjesta polaska, kontakt i ime pratitelja putovanja, imena hotela i sl. Eventualne doplate za izlete i ulaznice plaćate na licu mjesta pratitelju putovanja u eurima ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje, osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta. Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa. Agencija ima pravo promjene redoslijeda programa.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

-Službeni naziv države: Sultanat Oman
-Površina: 309.500 km², Stanovništvo: 3,6 milijuna, Glavni grad: Muscat, Službeni jezik: arapski,Pozivni broj: +968, Vremenska razlika: +3 sata zimi/+2 sata ljeti
-Hrana: Tradicionalna omanska kuhinja je jednostavna. Osnovni sastojak je riža koja se kuha zajedno sa govedinom, ovčetinom, janjetinom, piletinom ili ribom. Meso se peče, prži ili kuha nakon mariniranja u mješavini začina, uključujući kardamom, cimet, kim, đumbir, papar, kurkumu i šafran. Jedite samo dobro kuhano meso i ribu. Povrće mora biti kuhano, a voće oguljeno
-Piće: Preporučuje se piti voda u boci. Izvan Muscata mlijeko može biti nepasterizirano pa ga radije nemojte piti. Serviranje tradicionalne blage kave sa okusom kardamoma i šafrana je važan društveni ritual. Poslužuje se crna i bez šećera, s datuljama sa strane.
-Zdravstvene informacije: Cjepiva nisu obavezna. Za trenutnu situaciju prije putovanja predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo.
-Valuta: Omanski rial (OMR); 1 USD = 0,38 OMR; 1 EUR = 0,45 OMR (listopad 2021.)
-Novac: Preporučujemo ponijeti USD ili Eure koje ćete lako razmijeniti u bankama, mjenjačnicama i u većim hotelima. U Omanu prihvaćaju sve kreditne kartice, osim Amex-a kojeg na nekim mjestima ne prihvaćaju. Bankomati su dostupni u cijeloj zemlji
-Odjeća: Preporučuje se ponijeti laganu ljetnu odjeću od prirodnih materijala. Ponesite topliji komad odjeće koji možete ogrnuti čak i za najtoplijih mjeseci zbog jakih klima uređaja u svim zatvorenim prostorima. Od obuće najbolje je ponijeti sandale ili lagane cipele. Za kupanje možete ponijeti kupaći kostim. Oman je muslimanska zemlja pa bi trebali poštivati lokalne običaje odijevanja. Žene bi trebale imati pokrivena ramena i ne isticati dekolte, ne nositi kratke suknje ili kratke hlače. Idealne hlače bi trebale biti dužine do ispod koljena. Uz sebe bi uvijek trebale nositi maramu ili pašminu za pokrivanje glave na mjestima na kojima je to obvezno, posebno u džamijama. Muškarci unutar hotela mogu nositi malo duže i šire kratke hlače (ne pripijene), no izvan hotela samo duge hlače. U hotelskim bazenima i na plažama može se kupati u kupaćim kostimima koji ne bi smjeli biti izazovni. Većina hotela ne zahtjeva prekrivanje žena tijekom plivanja, iako žene to mogu same učiniti ako žele dok se kupaju na javnim plažama u moru
-Klima: Klima je većinom sušna pustinjska, uz obale nešto blaža polupustinjska, a tek na višem gorju Hadjar se donekle približava mediteranskoj. Najbolje vrijeme za putovanje u Oman je između listopada i travnja kada je toplo i sunčano, uz temperature od ugodnih 25°C, koje u toku dana dosegnu do 35°C. Noću je hladnije uz temperature od 17°C do 19°C
-Električna energija: Koriste se ravni priključci s tri rupe, stoga ponesite ispravljač (adapter)
-Mobilni telefoni i Internet: A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming, no veze mogu povremeno zakazati. -Internet je dostupan u nekoliko internet kafića u većim gradovima i u većim hotelima.

UPLATE I REZERVACIJE:

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti minimum 40% ukupnog iznosa, a ostatak najkasnije minimum 31 dan prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Preporučamo uplatu paketa osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 20 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija dužna je obavijestiti putnika o otkazu putovanja. 

Minimalan broj putnika: 20

Maksimalan broj putnika: 30

Mogućnosti plaćanja:

Bankovna doznaka

Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.
IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.

Načini plaćanja:

1. internet bankarstvo, opće uplatnice

2. debitne i kreditne kartice* u poslovnici:

· jednokratno  i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12 rata

3. on-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr

· Visa Premium PBZ do 6 rata

· Visa Inspire PBZ banke do 12 rata

· Master Card Zagrebačke banke do 12 rata ( potreban token ili m-token/aplikacija)

· Diners karticama do 12 rata

· ostalim karticama jednokratno

*kod plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5 %

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Uplatom akontacije za putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.