NACIONALNI PARKOVI SAD-a

16 dana

San Francisco, Reno, Salt Lake City, Las Vegas i Los Angeles

Nacionalni parkovi Yosemite, Yellowstone, Arches, Mesa Verde, Grand Canyon i Dolina smrti

Monument Valley, Antelope Canyon i Horseshoe Bend

Legendarna američka cesta Route 66

Polazak: 03.-18.08.2024.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: Zagreb – San Francisco

U zagrebačkoj zračnoj luci trebate biti dva sata prije predviđenog vremena polaska zrakoplova. Javite se na šalter za prihvat putnika i prtljage s oznakom zrakoplovne kompanije čiju kartu imate i prijavite se na letove. Zatim se uputite prema sigurnosnom pregledu. Odlazak prema većoj europskoj zračnoj luci gdje obavljate kontrolu putovnica i presjedate na let za SAD. Obroci u zrakoplovu za vrijeme interkontinentalnog leta. Dolazak u San Francisco u poslijepodnevnim ili večernjim satima, obavljanje graničnih formalnosti i preuzimanje prtljage. Na izlazu iz carinske zone zračne luke (SFO) dočekat će vas voditelj putovanja. Transfer u hotel na širem području San Francisca i smještaj u sobe. Noćenje.

2. dan: San Francisco

Doručak. San Francisco je lučko, trgovačko, financijsko, znanstvenoistraživačko i poslovno središte zapadnog dijela SAD‑a; zauzima vodeće mjesto u trgovini s Azijom. Gradska aglomeracija San Francisca ubraja se među najznačajnija kulturna središta SAD‑a; izdvajaju se sveučilišta, Muzej suvremene umjetnosti, Palača Legije časti, Muzej azijske umjetnosti. Turističko je središte s 26 mil. posjetitelja godišnje. Razgled: most Golden Gate – Civic Center – slikoviti Trg Alamo – Pier 39 – Fisherman's Wharf – krstarenje zaljevom (preporučeni skup ulaznica) – vožnja poznatim turističkim tramvajem cable carom (preporučeni skup ulaznica) – Twin Peaks. Noćenje.

3. dan: Nacionalni park Yosemite

Doručak. Vožnja u pravcu nacionalnoga parka Yosemite. Nacionalni park Yosemite je popularno ljetno odredište milijuna posjetitelja. Upoznat ćemo kalifornijsku Sierra Nevadu, uživati u svježem zraku i planinskim jezerima na visini višoj od 3000 mnm. U Yosemiteu se nalazi najviša monolitna stijena na svijetu – El Capitan (2308 mnm / 1100 m), najviši slapovi na sjevernoameričkom kontinentu – Yosemite Falls (739 m) te najviše drveće na svijetu – golemi mamutovac (sekvoja). Doživi do 4000 godina, a od 50. do 70. godine donosi obilan plod. Naraste više od 100 m u visinu, a promjer mu doseže do 10 m. Debela kora čini ga otpornim na požar. Od 1984. je na UNESCO‑ovu Popisu svjetske baštine. Dolazak u hotel i smještaj u sobe. Noćenje.

4. dan: Reno – Elko - Wels

Doručak. Cjelodnevna ugodna panoramska vožnja na sjeveroistok SAD-a, kroz saveznu američku državu Nevadu. Zaustavljanje u Elku, tipičnom kaubojskom gradiću. Dolazak u hotel i smještaj u sobe. Noćenje.

5. dan: Wels - Rexburg

Doručak. Nastavak vožnje  na sjeveroistok SAD-a, kroz saveznu američku državu Idaho do Rexburga. Dolazak u hotel i smještaj u sobe. Noćenje.

6. dan: Nacionalni park Yellowstone

Doručak. Nacionalni park Yellowstone je najstariji i jedan od najvećih nacionalnih parkova u SAD‑u. Najvećim dijelom se prostire u saveznoj državi Wyoming. Leži u srednjem dijelu Rocky Mountains (Stjenjak), na 2100 do 2500 m visokoj zaravni i obuhvaća 8983 km2. Osnovan 1872., prvi je nacionalni park u svijetu. Poznat je po mnogobrojnim termalnim izvorima i gejzirima (najpoznatiji Old Faithful), jezerima (Yellowstone, Shoshone), rijekama (Yellowstone, Snake) i vodopadima. Velike površine zauzimaju crnogorične šume s raznolikom faunom (grizliji i smeđi medvjedi, bizoni). 2021. posjetilo ga je rekordnih 4,86 mil. posjetitelja. Od 1978. je na UNESCO‑ovu Popisu svjetske baštine. Noćenje.

7. dan: Rexburg – Salt Lake City – Green River

Doručak. Vožnja do Salt Lake Cityja. Razgled glavnog grada savezne američke države Ute: parlament – Temple Square – Tabernacle – Main Street. Nastavak vožnje do Green Rivera. Dolazak u hotel i smještaj u sobe. Noćenje.

8. dan: Nacionalni park Arches – Nacionalni park Mesa Verde

Doručak. Nacionalni park Arches je poznat po svojim lučnim kamenim formacijama od crvenog pješčenjaka koje su stare više od 65 mil. godina. Nalazi se u istočnoj Uti uz rijeku Colorado. Izuzetno je atraktivan i posjećen. Zaustavit ćemo se na najupečatljivijim lokacijama: Balanced Rock – Double Arch – Delicate Arch. Otkrijte krajolik kontrastnih boja, oblika i tekstura za razliku od bilo kojeg drugog. Park ima preko 2000 lukova od prirodnog kamena, stotine visokih vrhova, masivne stijene i divovske uravnotežene stijene. Ova zemlja čudesa na crvenoj stijeni zadivit će vas svojim oblicima, osvježit će vas svojim stazama i inspirirati svojim zalascima sunca. Nacionalni park Mesa Verde arheološki je lokalitet prastanovnika sjevernoameričkog kontinenta. Više od 700 godina su prastanovnici gradili svoje zajednice na planinskim vrhovima i liticama Mesa Verdea. Danas park štiti bogatu kulturnu baštinu 26 pueblosa (plemenskih naselja) i posjetiteljima nudi spektakularan pogled u prošlost. Prostor nacionalnog parka dom je više od tisuću biljnih i životinjskih vrsta, uključujući nekoliko onih koje ne žive nigdje drugdje na zemlji (tzv. endemske vrste). 2021. posjetilo ga je više od pola milijuna posjetitelja. Od 1978. je na UNESCO‑ovu Popisu svjetske baštine. Dolazak u hotel i smještaj u sobe.

9. dan: Monument Valley – Antelope Canyon

Doručak. Monument Valley sa svojim crvenim monolitima najprepoznatljiviji je krajolik Divljeg zapada; poslužio je kao kulisa brojnim westernima. Preporučujemo vožnju džipovima do indijanskog sela sa zaustavljanjem na usputnim vidikovcima (preporučeni skup ulaznica). Misteriozni Antelope Canyon je najljepši skriveni tjesnac u rezervatu indijanskog plemena Navajo (preporučeni skup ulaznica). Izdubile su ga u crvenom pješčenjaku riječne bujice i udari vjetra. Kanjon antilopa nezaobilazno je mjesto koje moraju posjetiti svi željni savršene fotografije i obožavatelji netaknute prirode. Dolazak u hotel i smještaj u sobe. Noćenje.

10. dan: Horseshoe Bend – Nacionalni park Grand Canyon

Doručak. Odlazak do Horseshoe Benda, najfotografiranije točke na rijeci Colorado i meandra u obliku konjske potkove (preporučeni skup ulaznica). Nacionalni park Grand Canyon je jedan od najznačajnijih i najposjećenijih nacionalnih parkova SAD-a, grandiozno djelo tektonskih pokreta i rijeke Colorado. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Arizone, u duljini 447 km toka rijeke Colorado. Širok je od 180 m do 29 km, a dubok više od 1800 m. Sjeverni rub kanjona nalazi se na 2400 m nadmorske visine, a južni na 2100 m. Zaustavljamo se na vidikovcima Mather Point i Bright Angel. 2018. posjetilo ga je rekordnih 6,38 mil. posjetitelja. Od 1979. je na UNESCO‑ovu Popisu svjetske baštine. Preporučujemo helikopterski let (uz doplatu). Dolazak u hotel i smještaj u sobe. Noćenje.

11. dan: Route 66 – Las Vegas

Doručak. Legendarna američka cesta Route 66 je 1926. kao prva transkontinentalna cesta povezala Chicago i Los Angeles, zbog čega je nazvana majkom američkih cesta. Dolazak u hotel u Las Vegasu i smještaj u sobe. Noćenje.

12. dan: Las Vegas

Doručak. Slobodan dan za odmor i osobne programe. Las Vegas je najdinamičniji, najspektakularniji i najdrskiji boomtown u čitavoj povijesti svijeta. Još je nevjerojatnija činjenica koja to potkrepljuje - da nije ni postojao na početku 20. stoljeća! Zadnjih godina bilježi veći i brži rast od bilo kojeg američkog gradskog središta. Zabavite se u mnogobrojnim hotelima i kockarnicama: Cezarova palača – Venecija – Pariz – Bellagio – Otok s blagom. Ispred hotela zbivaju se gusarske bitke, erupcije vulkana, ples vode u ritmu glazbe i brojne druge zanimljivosti. Noćenje.

13. dan: Nacionalni park Dolina Smrti

Doručak. U svitanje novog dana naći ćemo se na Dante's View, stijeni s koje se vidi nacionalni park Dolina smrti. Razgled: Zabriskie Point – Badwater – Artist Drive – pustinjska oaza Furnace Creek – pješčane dine. Badwater je najniža točka u SAD-u i na cijeloj zapadnoj polutki, na –86 m ispod razine mora. Dolina smrti nalazi se u Kaliforniji, duga je 225 km, široka 8 do 24 km i po površini je najveći na-cionalni park SAD-a (ne računamo Aljasku i Havaje). Nenastanjena je zbog visokih temperatura zraka (do 57 °C) i suše (oko 56 mm oborina godišnje). Vegetacija je oskudna (slanjače). Znatan dio površine prekriven je naslagama soli. U 19. st. rudario se boraks. Dolazak u hotel u okolici Los Angelesa i smještaj u sobe. Noćenje.

14. dan: Los Angeles

Doručak. Razgled Los Angelesa otpočinjemo na mjestu gdje je 4. 9. 1781. španjolski guverner Felipe de Neve osnovao El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula. Razgled Misije i Downtowna pa odlazak do Hollywoodskog bulevara gdje ćemo prošetati Nogostupom slavnih uz glamuroznu dvoranu u kojoj se dodjeljuje filmska nagrada Oscar. Beverly Hills je gradić u kojem žive slavni i bogati te u kojem su luksuzne vile hollywoodskih zvijezda dok je Rodeo Drive ulica u kojoj kupuju, a za koju se veli da je jedna od najskupljih na svijetu. Razgled najzvučnijih gradova aglomeracije Los Angelesa okončat ćemo u Santa Monici, na Promenadi u Trećoj ulici. Noćenje.

15. dan: Los Angeles

Doručak. Vrijeme je za sređivanje dojmova, laganu šetnju Promenadom u Trećoj ulici, fini ručak u nekom restoranu s pogledom na ocean, kupovinu suvenira ili last-minute shopping. U poslijepodnevnim satima transfer u losanđelesku zračnu luku (LAX) i prijava na letove. Zatim se uputite prema sigurnosnom pregledu i kontroli putovnica. Odlazak prema Starom kontinentu. Obroci u zrakoplovu za vrijeme interkontinentalnog leta. Noćni let.

16. dan: Zagreb

Dolazak u veću europsku zračnu luku gdje presjedate na let za Hrvatsku. Dolazak u Zagreb u poslijepodnevnim ili večernjim satima i preuzimanje prtljage.

Cijena paket-aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi

03.-18.08.2024.         4.800 €

Cijena paket-aranžmana uključuje

- zrakoplovne karte u ekonomskom razredu na relaciji Zagreb – San Francisco i Los Angeles – Zagreb

- pristojbe zračnih luka i naknadu za izdavanje zrakoplovnih karata

- transfere na relaciji zračna luka – hotel i hotel – zračna luka

- 14 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelima i motelima turističke kategorije (približno europske 3*-4*):

3. – 5. 8. 2024.            2 n/d    okolica San Francisca

5. – 6. 8. 2024.            1 n/d    Carson City, Reno ili Sparks

6. – 7. 8. 2024.            1 n/d    Elko ili Wels

7. – 9. 8. 2024.            2 n/d    Idaho Falls ili Rexburg

9. – 10. 8. 2024.          1 n/d    Green River ili Moab

10. – 11. 8. 2024.        1 n/d    Cortez

11. – 12. 8. 2024.        1 n/d    Page

12. – 13. 8. 2024.        1 n/d    Williams

13. – 15. 8. 2024.        2 n/d    Las Vegas

15. – 17. 8. 2024.        2 n/d    okolica Los Angelesa

- prijevoz autobusom, minibusom ili kombijem prema programu putovanja

- voditelja putovanja na hrvatskom jeziku

- sva razgledavanja prema programu putovanja

- ulazak u nacionalne parkove

- jamčevinu za turistički paket-aranžman i osiguranje ugovorne odgovornosti organizatora paket-aranžmana.

Cijena paket-aranžmana ne uključuje

- ESTA-ino odobrenje: 21 USD

- putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

- doplatu za određena željena sjedala u zrakoplovu

- doplatu za jednokrevetnu sobu 1.400 € – obavezna doplata ako osoba spava sama!

- preporučeni skup ulaznica, fakultativne sadržaje, osobnu potrošnju i napojnice.

Preporučeni skup ulaznica

- krstarenje turističkim brodom zaljevom San Francisca do čuvenog mosta Golden Gate i oko otočića Alcatraza sa snimljenim tumačenjem na engleskom ili, po izboru, nekom drugom stranom jeziku

- jedna vožnja poznatim turističkim tramvajem (cable car) u San Franciscu

- Monument Valley Backcountry Tour

- Upper Antelope Canyon Tour

- Horseshoe Bend.

Cijena preporučenog skupa ulaznica: 400 €

Fakultativni sadržaji

- helikopterski let iznad nacionalnoga parka Grand Canyon: 300 €. Let traje 25-30 minuta. U cijenu je uključeno: let, takse i naknade i doplata za gorivo

Što još možete doplatiti

- U transfernoj zračnoj luci putnika se čeka i prioritetno sprovodi do zrakoplova. Cijena na upit.

- Centralno pozicionirani hoteli visoke kategorije 4* ili 5*. Cijena na upit.

- Zrakoplovne karte višeg ekonomskog razreda (premium economy), poslovnoga razreda (business class) ili prvoga razreda (first class). Cijena na upit.

Dokumenti

Presliku putovnice (stranica sa slikom) šaljete agenciji na našu e-adresu: info@nikal.hr

Kod prijave u hotelske sobe obavezna je kreditna ili debitna kartica koja glasi na ime putnika.

Hrvatskim državljanima za ulazak u SAD potrebna je putovnica koja vrijedi još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska te ESTA ili važeća američka viza.

Putno osiguranje

Preporučujemo putno osiguranje! Cijena na upit u agenciji. Putno osiguranje uplaćuje se isti dan kada ste se prijavili i uplatili 50 % iznosa cijene paket-aranžmana. Putno osiguranje uplaćuje se u posebnoj transakciji na IBAN agencije.

ESTA

Hrvatski državljani koji nemaju važeću američku vizu moraju se registrirati u elektronički sustav za odobravanje putovanja. Registracija se obavlja online najkasnije 30 dana prije planiranog putovanja. Potrebna je putovnica s ugrađenim računalnim čipom (biometrijska putovnica) i kreditna kartica. Hrvatski državljani koji imaju važeću američku vizu ne moraju se registrirati u ESTA-i. Ako putnik želi asistenciju pri apliciranju za registriranje u elektronički sustav za odobravanje putovanja, usluga tražene asistencije s troškom ESTA-e i pripadajućim PDV-om iznosi 80 € po osobi. Agencijska asistencija nije obavezna; znači da putnici mogu sami rješavati ESTA-u. Više informacija na mrežnoj stranici Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a na poveznici https://esta.cbp.dhs.gov/

Program

Mogućnost organiziranja pretprograma, tj. ranijeg dolaska u SAD i boravka u vlastitom aranžmanu do početka naše ture. Postoji mogućnost organiziranja i postprograma; nakon završetka naše ture ostajete u SAD-u u vlastitom aranžmanu. Najčešći postprogram su Havaji. Za grupe veličine 8-14 osoba rado ćemo složiti posebni program, uvažavajući želje grupe po pitanju sadržaja i termina putovanja.

Zrakoplovne kompanije i planirani letovi

Najčešće koristimo usluge sljedećih zrakoplovnih kompanija: Lufthansa, Turkish Airlines, Air France, KLM, British Airways, United, American Airlines i Croatia Airlines. Odabir zrakoplovne kompanije bit će poznat najkasnije 30 dana prije datuma polaska na putovanje.

Doplata za određena sjedala u zrakoplovu

Kod nekih zrakoplovnih kompanija (npr. kod Lufthanse), na određenim letovima, doplatom za sjedalo/a jamči se sjedalo/a željenih karakteristika (npr. želite sjediti zajedno, želite sjediti do prozora ili prolaza, želite sjediti u prednjem ili stražnjem dijelu zrakoplova, želite sjediti u sredini ili u redovima gdje ima više mjesta za noge itd.). Ova doplata nije obavezna jer možete 23 sata prije leta online rezervirati željeno sjedalo/a ako je raspoloživo. Naravno, možete se prijaviti na let i u zračnoj luci. Ako se prijavljujete online ili u zračnoj luci, nitko vam ne može 100 % jamčiti sjedalo/a željenih karakteristika. Ako bude vaše željeno sjedalo/a na raspolaganju – odlično! Ako ne bude – onda ništa. No, ako doplatite – onda su vaša željena sjedala rezervirana i potvrđena već kod kupovine zrakoplovne karte.

Opći uvjeti poslovanja

Sastavni su dio programa putovanja i ugovora o putovanju u paket-aranžmanu. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju ili uplatom predujma suglasni ste s navedenim uvjetima.

Najmanji broj osoba potreban za ostvarivanje putovanja: 14

Rok u kojem organizator može raskinuti ugovor o putovanju u paket-aranžmanu ako najmanji broj osoba ne bude dosegnut: 60 dana prije početka paket-aranžmana

Organizator: M travel d. o. o., turistička agencija, Petrovaradinska ulica 11, 10000 Zagreb

Rezervacije

Pri prijavi se uplaćuje polovica iznosa cijene paket-aranžmana po osobi, ostatak iznosa uplaćuje se najkasnije dva mjeseca do polaska na putovanje. Ako se putnik prijavljuje u razdoblju manjem od dva mjeseca do polaska, pri prijavi uplaćuje cjelokupni iznos cijene paket-aranžmana. Uplate se vrše na žiroračun agencije internet bankarstvom ili univerzalnim nalogom za plaćanje (u poslovnicama FINA-e, banke ili pošte). Mogućnost jednokratnog i obročnog plaćanja karticama.

Mogućnosti plaćanja:

Bankovna doznaka

Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.
IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.

Načini plaćanja:

1. internet bankarstvo, opće uplatnice

2. debitne i kreditne kartice* u poslovnici:

jednokratno  i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12 rata
3. on-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr

Visa Premium PBZ do 6 rata
Visa Inspire PBZ banke do 12 rata
Master Card Zagrebačke banke do 12 rata ( potreban token ili m-token/aplikacija)
Diners karticama do 12 rata
ostalim karticama jednokratno
* kod plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5 %. Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Uplatom akontacije za putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Upute i opći uvjeti putovanja možete pronaći ovdje.