Istanbul city tour

Rezervacijska lozinka:
Odaberite termin:
Broj osoba:
       
Broj soba:

Istanbul city tour

13.10. - 16.10.2019 4 dana / 3 noćenja

Dan 1: Dolazak u Istanbul
Prijava na let za Istanbul. Po dolasku u Istanbul dočekat će Vas vodič. Iz zračne luke u Istanbulu uputit ćemo se prema Zlatnom rogu, rukavcu koji razdvaja stari dio Istanbula od njegovog modernog dijela. Na svom širokom ušću u Bospor i Mramorno more Zlatni rog ima duboku prirodnu luku. Nastavit ćemo prema Eminonu, četvrti na obali Mramornog mora, u kojoj se nalaze mnoge gradske znamenitosti. Vidjet ćemo panoramu starog grada s Topkapi palačom, Plavom džamijom i Galata tornjem. Nastavit ćemo prema četvrti Pera, gdje ćemo se uputiti u panoramsku šetnju i vidjeti famozni Palace hotel, u čijoj je sobi 411 često boravila Agatha Christie, a priča kaže da je upravo ondje napisala Umorstvo u Orient expressu. Nastavit ćemo niz Istiklal, ulicu poznatu po modnim radnjama i eklektičnom zdanju Cite de pera, građevini danas krcatoj trgovnimama i tavernama s najraznovrsnijom ponudom. Šetnju ćemo završiti kraćim obilaskom trga Taksim, a potom ćemo se autobusom uputiti prema hotelu.

Dan 2: Plava džamija - Hipodrom - Topkapi palača – Aja Sofija – Cisterna Bazilike (uključeno)
Doručak. Istanbul, fascinantni grad na Bosporu. Jedinstvenosti i misterioznosti ovog grada smještenog na mjestu susreta dvaju kontinenta doprinose siluete njegovih kupola, minareta i grandiozni bosporski mostovi. Vidjet ćemo Plavu džamiju, najvažniju bogomolju u Istanbulu. Jedina je džamija sa šest minareta, koji doprinose njezinom veličanstvenom izgledu. Obići ćemo područje nekadašnjeg carigradskog hipodroma (danas Trg konja) i vidjeti tri spomenika kasne antike: Teodozijev obelisk (prema bizantinskom caru Teodoziju I. koji ga je u kasnom 4. st. postavio na mjesto gdje se i danas nalazi. Obelisk potječe iz Egipta, gdje je originalno stajao ispred Velikog Amunovog hrama u Karnaku). Ondje se uz Teodozijev obelisk nalaze i Zmijski stup (Burmali Sutun) i stup Konstantina VII (Kolosus). Potom ćemo posjetiti Topkapi palaču koja je skoro 400 godina bila glavna rezidencija osmanskih sultana. Palača je tada bila mjesto održavanje mnogih povijesnih državnih događaja i zabava, a danas je muzej koji ima veliku i vrijednu kolekciju umjetnina. Vidjet ćemo i baziliku Aja Sofija ili Crkvu Svete mudrosti, koja je bila izgrađena kao crkva, zatim prenamijenjena u džamiju, a potom u muzej. Predstavlja remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti uopće. Vidjet ćemo i Cisternu bazilike, najveću od nekad nekoliko stotina cisterni ispod Konstantinopola. Cisterna se nalazi 150 metara jugozapadno od Aja Sofije, ispod negdašnje antičke bazilike. Noćenje.

Dan 3: Grand bazar – Egipatski bazar – vožnja Bosporom (uključeno)

Doručak. Ujutro ćemo se zaputiti prema Grand bazaru, povijesnoj razgranatoj mreži natkrivenih bazara i uličica s trgovinama kožnih proizvoda, nakita i uporabnih predmeta. Niz labirinta i prolaza skriva mnoge trgovačke radnjice prepune raznih čudesa, od rukotvorina, začina i slastica do najfinije kožne galanterije i odjeće. Potom ćemo posjetiti Egipatski bazar poznat kao i bazar začina, prepun orijentalnih mirisa i okusa. Poslijepodne nas očekuje i fascinantna vožnja Bosporom, na kojoj ćete se naći između dva kontinenta – Europe i Azije – te svjedočiti ljepoti obala na kojima su samo najmoćniji i najbogatiji imali svoje rezidencije i kuće. Tijekom plovidbe vidjet ćete raskošna zdanja i njihova elegantna pročelja. Očekuje nas i obilazak Taksima, trga koji je jezgra modernog europskog dijela Istanbula. Tijekom dana posjetit ćemo, kožarnu i zlatarnicu u kojima će Vam prezentirati umijeće tradicionalnih obrta na koje je Turska osobito ponosna, a imat ćete i mogućnost za zanimljivu kupovinu. Na kraju dana očekuje nas večera u dobrom lokalnom restoranu s tradicionalnom turskom kuhinjom. Noćenje.

Dan 4: Istanbul - povratak kući
Doručak. Danas posjećujemo palaču Dolmabahce (Selamlık tura). Građena je između 1843. i 1856. te je bila upravno središte Osmanskog carstva. Sagrađena je na europskoj strani grada, čime se pokazivala sultanova privrženost Europi. Palaču karakterizira mješavina baroknog, rokoko i neoklasicističkog stila s tradicionalnim osmanskim gravurama. Šest sultana vladalo je sa sjedištem u Dolmabahce palači, sve do 1924. godine i uspostavljanja republike Turske. Prvoizabrani predsjednik moderne Turske, Kemal Ataturk, koristio je palaču kao ljetnu rezidenciju, a u njoj je proveo i posljednje dane liječenja, nakon čega je palača postala poznata i kao mjesto smrti osnivača moderne Turske. Slijedi ručak i transfer do zračne luke te povratni let kući.

Dokumenti potrebni za putovanje:
Za putovanje u Republiku Tursku hrvatskim državljanima potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju i viza.
Viza se može ishoditi putem sustava E-viza. Prijava za E-vizu može se napraviti putem internetske stranice www.evisa.gov.tr uz plaćanje kreditnom/debitnom karticom. Cijena vize je 20 USD. Za putnike koji nemaju pristup internetu agencija nudi uslugu ishođenja vize po cijeni od 179,- kn (s uključenim troškom vize). Dodatne informacije zatražite putem naših telefona.


Cijena uključuje:

  • Povratni let s uključenim zrakoplovnim pristojbama Zagreb - Istanbul /Istanbul-Zagreb
  • 3x noćenje u hotelima s 3* u dvokrevetnoj standard sobi
  • 3x doručak iz ponude švedskog stola
  • Razgledi i ulaznice prema programu: Topkapi, Aja Sofija, Bazilika cisterna, Grand bazar, Egipatski bazar, palača Dolmabahce (Selamlık tura)
  • Vožnju brodom po Bosporu         
  • Večeru u tradicionalnom turskom restoranu (3.dan)
  • Riblji ručak (4.dan)
  • Posjet 2 trgovine (koža i zlato)
  • Prijevozi prema programu u klimatiziranom i udobnom turističkom autobusu
  • pratitelj grupe na hrvatskom jeziku
  • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

 Cijena ne uključuje:

  • paket putnog osiguranja (preporučujemo)
  • dodatne usluge, obroke i fakultativne izlete
  • napojnice za lokalne vodiče i vozače
  • troškove osobne prirode (dodatni obroci, piće, telefon, izleti, razgledi...)
  • vizu


Dodatne usluge uplaćuju se u agenciji:

• Paket putnog osiguranja: 78,00 kn po osobi 
˗ zdravstveno osiguranje na destinaciji do 15.000€
˗ osiguranje prtljage do 250€
˗ osiguranje od otkaza

 Agencijska izrada vize za Tursku: 179,00 kn po osobi

• Obavezna doplata po osobi:
- Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama): 749,00 kn

 

Dokumenti potrebni za putovanje:

Za putovanje u Republiku Tursku hrvatskim državljanima potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju i viza. 
Viza se može ishoditi putem sustava E-viza. Prijava za E-vizu može se napraviti putem internetske stranice www.evisa.gov.tr uz plaćanje kreditnom/debitnom karticom. Cijena vize je 20 USD. Za putnike koji nemaju pristup internetu agencija nudi uslugu ishođenja vize po cijeni od 179,- kn (s uključenim troškom vize). Dodatne informacije zatražite putem naših telefona.

Državljanima BiH viza nije potrebna, dovoljna je putovnica koja mora biti važeća najmanje 150 dana od povratka u Bosnu i Hercegovinu.


Napomene:

Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda. Cijena zrakoplovnih pristojbi podložne su promjeni i važeće su na dan izdavanja zrakoplovne karte. Agencija zadržava pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5%. Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2019. godinu i podložna su promjeni.Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 15 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga  koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja.Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr


Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta.
U roku od 7 dana od prijave kupac uplaćuje 25% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.

Najmanji broj putnika po polasku: 35.


Mogućnosti plaćanja:

· uplata na žiro račun uplatnicom ili internetskim bankarstvom
· kreditne kartice: obročno American Express, Diners, MasterCard ZABA, Visa PBZ, sve ostale kartice jednokratno

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Nikal d.o.o. HR-AB-01-080761107.Polica jamčevine br. P45-7002693094 i polica od odgovornosti br. P11-7002692130 uplaćene kod UNIQA osiguranje d.d. Planinska 13 A, 10000 Zagreb, OIB: 75665455333.

Opće uvjete i upute za turističke paket aranžmane naći će te na ovdje.


Planirano vrijeme leta:

1 TK1054   SU 13OCT  ZAGIST    0910 1225

2 TK1055  WE 16OCT  ISTZAG  1810 1920

Prijevoznik: Turkish Airlines






KORISNE INFORMACIJE O TURSKOJ:

Turska svojim gostima nudi mnogo više od sunca,plaže i mora. Ondje se nalaze zapanjujuće prirodne ljepote, kulturne i povijesne znamenitosti, zanimljiva mjesta i impresivne građevine. Doživite  uzbudljiva putovanja sa NIKAL TRAVEL-om, mješavinu 1001 noći i suvremenosti.

Ljubaznost i gostoprimstvo su veoma važni u Turskoj, stoga su cijene, sa svim pogodnostima i vrlo dobro opremljenim hotelima, pristupačne i povoljne za ugodan odmor. Uvjerite se sami u čaroliju ovog turističkog odredišta  -Turske!

Površina:   814.578 km²

Stanovništvo:         74.724.300

Gustoća naseljenosti:  91 stanovnik/km²

Glavni grad:  Ankara

Najveći gradovi:  Istanbul, Ankara, Izmir, Adana i Antalya

Službeni jezik:  Turski

Novac:  Turska Lira (TRY; YTL) = 100 Novi kuros (Ykr). Novčanice za YTL100, 50, 20, 10, 5. Kovanice za YTL1 i 50, 25, 10, 5, i 1 novi kuros. 1 turska lira = 2,5 kn

Plaćanje moguće svim karticama.


Vremenska zona:  MEZ +1

Telekomunikacija : pozivni broj za Tursku +90, pozivi iz Turske za Hrvatsku 00395 ( željeni broj bez 0). Sve mreže uglavnom rade, no za roaming obavezno provjeriti  prije putovanja kod telefonske kompanije čije usluge koristite.

Struja:  europski dvostruki priključak, 220 Volt

Geografska obilježja

Turska se geografski proteže preko dva kontinenta te na taj način stvara prijelaz između Azije i Europe. Anatolija, azijski dio, zauzima oko 97 % površine Turske (790 955 km²)dok pritom Istočna Trakija ,europski dio, zauzima oko 3 % površine zemlje (23.623 km²).

Turska obala dugačka 7.200 km se rasprostire na obali Egejskog mora na zapadu, Mediteranskog mora na jugu i Crnog mora na sjeveru.


Praznici: Državni praznici:

1. siječnja Nova godina

23. travnja    Nacionalni dječiji festival

19. Svibnja    Spomen na Mustafu Kemala Ataturka, Dan mladih i sportski festival

30. kolovoza Nacionalnalni dan pobjede

28. / 29. Listopada Festival republike (29. listopada Državni praznik)

Vjerski blagdani se temelje na islamskom lunarnom kalendaru te stoga nemaju fiskni datum To su: Ramadan/Ramazan Bayrami i Blagdan žrtvovanja/Kurban Bayrami. Za razliku od drugih islamskih zemalja u kojima je tjedni dan odmora petak, u Turskoj je to nedjelja.

Hrana i piće: Kao i u drugim Mediteranskim zemljama, i Turska kuhinja je vrlo zdrava, svježa i ukusna. Glavni sastojci jela su meso (janjetina, piletina, teletina) i povrće (npr. grah, paprike, luk, češnjak, krumpir, itd..,a kao prilog se poslužuje riža ili žitarice. Važan sastavni dio turske kuhinje su također i riba i morski plodovi.

Ibis Istanbul Zeytinburnu Hotel*** (ili sličan)

Hotel Ibis Istanbul Zeytinburnu je udaljen 50 km od zračne luke, 12 km od trga Taskim i 8 km od Plave džamije. Nalazi se tik uz Mramorno more.

Opis: Hotel svojim gostima nudi recepciju, lift, restoran, bar, WiFi, prijevoz do grada (uz plaćanje)

Sobe: udobne sobe cca 17m2. Sve sobe imaju vlastitu kupaonicu sa sušilom za kosu, TV sa satelitskim programima, sef, WiFi pristup, Kuhalo vodu (za čaj / kavu)

Internet stranica: https://www.accorhotels.com/gb/hotel-5998-ibis-istanbul-zeytinburnu/index.shtml#section-rooms

19 Istanbul II 19 Istanbul II 19 Istanbul II 19 Istanbul II 19 Istanbul II 19 Istanbul II 19 Istanbul II 19 Istanbul II 19 Istanbul II 19 Istanbul II 19 Istanbul II