Kuba

Rezervacijska lozinka:
Odaberite termin:
Broj osoba:
       
Broj soba:

KUBA - ZEMLJA GLAZBE, PLESA I SUNCA

HAVANA · VIÑALES · CIENFUEGOS · TRINIDAD • SANTA MARIA

Zemlja s prirodnim i društvenim kontrastima, s uzbudljivom poviješću, zemlja u kojoj su ples i pjesma dio svakodnevice – sve je to Kuba. Kuba je i simbol slobode duha i volje,  borbe i revolucije. Iz svih tih razloga Kuba privlači putnike i posjetitelje koji dolaskom na otok imaju mogućnost doživjeti jedinstveni svijet s atmosferom koju nije moguće osjetiti nigdje drugdje.


1. dan: LET ZA HAVANU
(uz rezerviran paket “Let i transfer”) Sastanak putnika u zračnoj luci Ljubljana dva sata prije leta. Let iz Zagreba/Ljubljane u večernjim satima preko Istanbula za Havanu.

2.dan: HAVANA

Dolazak u zračnu luku Havana u jutarnjim satima. Nakon obavljenih carinskih formalnosti sastanak s predstavnikom lokalne agencije i transfer do hotela Kohly 3* (ili sličan). Smještaj u hotel, nakon kraćeg
odmora slijedi orijentacijska vožnja po Havani uz stanku u čuvenom Hotelu Nacional. Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: HAVANA
Nakon doručka odlazimo u razgled Havane: polazak iz hotela klimatiziranim autobusom u 9 h, razgled grada koji uključuje bisere Havane: Trg Revolucije, Malecon, Sveučilište u Havani, Hotel Nacional, sjedište vlade Capitol… Nastavak razgleda pješice u pratnji vodiča i otkrivanje starog dijela Havane - najbogatije zbirke kolonijalne arhitekture Latinske Amerike pod zaštitom UNESCO-a od 1982. Proteže se između četiri slavna trga: Plaza San Francisco, Plaza Vieja (Starog trga), Plaza de Armas (Trga oružja) i Centralnog trga. Posjet barovima El Floridita – omiljenom baru Garyja Coopera i Jean Paul Sartrea te Bodeguita del Medio, u kojeg su zalazili Hemingway i Pablo Neruda. Obilazak utvrde El Morro s koje se pruža predivan pogled na staru Havanu. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima. Noćenje.

4. dan: SLOBODNO ILI FAKULTATIVNI IZLET VIÑALES
Nakon doručka uživajte u samostalnom istraživanju Havane ili nam se pridružite na cjelodnevnom izletu u dolinu Viñales, provinciju duhana (uz doplatu, sadržano u paketu izleta). Posjetit ćemo Los Barrigonenes, gdje možete vidjeti kako izgleda život lokalnog stanovništva ovog ruralnog kraja. Napravit ćemo stanku za odmor i fotografiranje na vidikovcu Las Jazmines. Odlazimo u indijansku spilju La Cueva del Indio unutar koje teče rijeka gdje nas očekuje kraća vožnja čamcem kroz spilju. Slijedi odlazak do murala prahistorije naslikanog na stijeni. Povratak u Havanu i noćenje u hotelu.

5. dan: CIENFUEGOS-TRINIDAD
Doručak. Napuštamo Havanu i krećemo prema Cienfuegosu. Putem ćemo posjetiti imanje Fiesta Campesina. Po dolasku u Cienfuegos obilazak znamenitosti grada, kojeg zovu i Biser juga. Šetnja gradskim ulicama, vanjski razgled Palacio del Valle, izgrađene 1917. Smatra se kubanskim arhitektonskim draguljem. Na palači se isprepliću značajke romanike, gotike i baroka. Slobodno vrijeme. Slijedi odlazak autobusom u hotel na području Trinidada. Večera i noćenje u Villi Yaguanabo ili Villi Guajimico.

6.dan: SLOBODNO ILI FAKULTATIVNI IZLET U TRINIDAD
Doručak i slobodno vrijeme za samostalno istraživanje okolice ili nam se pridružite na cjelodnevnom izletu u Trinidad (uz doplatu, sadržano u paketu izleta). Polazak iz hotela u 8 sati udobnim turističkim autobusom do lokalne agencije u Trinidadu. Ovdje se pridružujete vođenom grupnom razgledu. Posjetit ćete Manaca Iznagu, slavni lokalitet u predgrađu Trinidada poznatom po visokom tornju podignutom 1750. Služio je kao osmatračnica za nadgledanje robova tijekom rada na plantažama šećerne trske. Najviši je takav toranj ikada izgrađen na karipskim plantažama. Zaustavit ćemo se na vidikovcu Valle de San Luis i uživati u pogledu na planinu Escambray i Karipsko more. Ovdje možete snimiti sjajne fotografije. U nastavku posjećujemo lokalnu radionicu keramike i upoznajemo se s izradom i proizvodnjom uporabnih i ukrasnih predmeta. Izlet ćemo završiti šetnjom kroz stari dio Trinidada i njegovim popločenim ulicama, uključujući Plazu Mayor i Plazu Real del Jigüe. Posjetit ćemo slavni Canchanchara bar i kušati istoimeni osvježavajući koktel s medom i rumom. Ručak u lokalnom restoranu. Slijedi povratak u hotel. Noćenje i večera u hotelu.

7.dan: SANTA CLARA - CAYO SANTA MARIA
Doručak. Polazak prema Santa Clari, obilazak Trga revolucije i spomen-područja Che Guevari. Posjetit ćemo i blindirani vlak, memorijalni park i muzej na otvorenome, podignut u sjećanje na bitku za Santa Claru. Nakon obilaska, oko 14 sati slijedi transfer do Cayo Santa Maria. Smještaj u hotel Golden Tulip Aguas Claras 4* za sljedeća 3 noćenja u Juniorsuite Gardenview s all inclusive uslugom.

7.-10. dan: CAYO SANTA MARIA
Slobodno vrijeme za vlastite programe. Opustite se i uživajte na prekrasnoj plaži i all insclusive usluzi hotela. Odmor za dušu i tijelo!

10. dan: CAYO SANTA MARIA - HAVANA
Nakon doručka slobodno vrijeme za uživanje na plaži. Odjava iz hotela u 12 sati. Uslugu hrane i pića možete koristiti do transfera koji je planiran oko 15 sati. Slijedi transfer do Havane i smještaj u hotel Kohly 3*(ili sličan). Večer iskoristite za vlastite programe i zadnje istraživanje noćnog života Havane .

11.dan: HAVANA - POVRATNI LET
U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke Havana na let za Istanbul.

12.dan: ISTANBUL - LJUBLJANA
Dolazak u Istanbul u jutarnjim satima. Nastavak leta za Zagreb/Ljubljana u poslijepodnevnim satima.

Cijena uključuje:
- 4 noćenja s doručkom u hotelu s 3 zvjezdice u Havani
- 2 noćenja s polupansionom u hotelu s 3 zvjezdice na području Cienfuegosa
- 3 noćenja s all inclusive uslugom u hotelu s 4 zvjezdice na Cayo Santa Maria
- Prijevoze prema programu u udobnim i klimatiziranim autobusima
- UKLJUČENA 3 RAZGLEDA:
• Havana
• Cienfuegos
• Santa Clara i Che Memorial
- NIKAL pratitelja putovanja na hrvatskom ili slovenskom jeziku i lokalni vodič
- Vizu za Kubu
- Pripremu, organizaciju i jamčevno osiguranje

Cijena ne uključuje:
- Paket "Let i transfer"
- Paket putnog osiguranja (preporučujemo)
- Dodatne usluge, obroke i fakultativne izlete
- Napojnice za lokalne vodiče i vozače
- Troškove osobne prirode (dodatni obroci, piće, telefon, izleti, razgledi...)

Doplate u agenciji:

• Paket "Let i transfer": cijena 4.900 kn po osobi
- Asistenciju u zračnoj luci polaska
- Let u ekonomskoj klasi Ljubljana - Havana - Ljubljana preko Istanbula s uključenim pristojbama - avioprijevoznik Turkish Airlines
- 1 komad ručne prtljage max. 8 kg (55x40x20 cm)
- 2 komada prtljage max. 23 kg po putniku
- Transfer zračna luka - hotel - zračna luka

• Paket izleta: 999 kn po osobi
- Dolina Viñales i indijanska spilja s uključenim ručkom
- Trinidad s uključenim ručkom

• Tropicana show: 799 kn po osobi

• Paket putnog osiguranja 500 kn po osobi
˗ zdravstveno osiguranje na putu do 30.000 €
˗ osiguranje od opravdanog otkaza
˗ osiguranje prtljage do 500 €

• Go Opti djeljeni transfer Zagreb - Ljubljana (oba smjera) 299 kn po osobi

• Obavezna doplata po osobi:
- Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama) 1.800 kn

Napojnice za lokane davatelje usluge (obavezna doplata na destinaciji) 30 EUR po osobi


Dokumenti potrebni za putovanje:

Hrvatskim državljanima za ovo putovanje potrebna je putovnica koja važi još 6 mjeseci nakon datuma ulaska u zemlju i viza (turistički karton) koji pribavlja agnecija NIKAL. Prilikom prijave (barem 45 dana prije polaska) agenciji je potrebno dostaviti čitljivu fotokopiju putovnice. Zdravstveno osiguranje u iznosu od 30.000 EUR obavezno je za dobivanje vize za Kubu. 

Napomene:
Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Letovi se organiziraju na redovnoj liniji kompanija Turkish Airlines-a. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Agencija zadržava pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5%. Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom 2018. godine i podložna su promjeni.
Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.
Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 15 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja.
Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.
Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr

Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta. 

U roku od 7 dana od prijave kupac uplaćuje 35% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.

Najmanji broj putnika po polasku: 25

Mogućnosti plaćanja:
· uplata na žiro račun uplatnicom ili internetskim bankarstvom
· kreditne kartice: obročno American Express, Diners, MasterCard ZABA, Visa PBZ, sve ostale kartice jednokratno

 

Predviđena vremena leta:

13.9.-25.9.2019. iz Ljubljane

TK1064 13.9.2019. LJUBLJANA ISTANBUL 2000 2320 - let traje 2 sata i 20 min
Čekanje u Istanbulu na sljedeći let 2 sat i 20 min
TK183 14.9.2019. ISTANBUL HAVANA 0140 0755 - let traje 13 sati i 45 min
TK183 24.9.2019. HAVANA ISTANBUL 0920 0900 - (tehnički stop 1 sat i 35 min, Venezuela) let traje 16 sati i 30 min
Čekanje u Istanbulu na sljedeći let 8 sata i 55 min
TK1063 25.9.2019. ISTANBUL LJUBLJANA 1755 1905 - let traje 2 sata i 10 min


ili 
13.9.-25.9.2019. iz Zagreba

TK1056 13.9.2019. ZAGREB ISTANBUL 2005 2320 - let traje 2 sati i 20 min
Čekanje u ISTANBULU na sljedeći let 2 sata i 20 min
TK183 13.9.2019 ISTANBUL HAVANA 0140 0750 - let traje 13 sati i 20 min
TK183 24.09.2019. HAVANA ISTANBUL 0920 0900 – (tehnički stop 1 sat i 35 min, Venezuela) let traje 16 sati i 30 min
Čekanje u ISTANBULU na sljedeći let 9 sata i 05 min
TK1055 25.09.2019. ISTANBUL LJUBLJANA 1805 1910 - let traje 2 sata i 05 min


*Prijedlog agencije Nikal:
U vrijeme čekanja na slijedeći let možete se pridružiti besplatnom razgledu Istanbula u organizaciji Turkish Airlines. Vođenje na engleskom jeziku. Agencija Nikal ne odgovara za organizaciju i izvedu razgleda  Istanbula.
Više informacija i uvjete organizacije možete vidjeti na: https://www.turkishairlines.com/en-gb/flights/fly-different/touristanbul/index.html 

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Nikal d.o.o. HR-AB-01-080761107. Polica jamčevine br. P45-7002693094 i polica od odgovornosti br. P11-7002692130 uplaćene kod UNIQA osiguranje d.d. Planinska 13 A, 10000 Zagreb, OIB: 75665455333.

Opće uvjete i upute za turističke paket aranžmane naći ćete ovdje.

Zemljopisni položaj:
Kuba se sastoji od otoka Cuba, Otoka mladosti i pripadajućih manjih otoka. Kuba se nalazi u sjevernom Karibiku na tromeđi Karipskog mora, Meksičkog zaljeva i Atlantskog oceana.
Površina: 110 860 km2
Broj stanovnika: 11,3 mil. (službena procjena 2005.g.)
Religija: Rimokatolička većina. Postoji manjina afro-kubanskih religija.

Jezik: Službeni jezik je španjolski.

Državno uređenje: Socijalistička republika. Prema ustavu iz 1976. sva zakonodavna vlast je u rukama Narodnog parlamenta sa 499 članova. Predsjednik Državnog vijeća ujedno je i predsjednik države i predsjednik Vlade. Po Ustavu, Komunističaj partiji (PCC) jedina je zakonita politička stranka i predstavlja „vodeću snagu društva i države“.
Glavni grad: Havana, 2,2 mil. stanovnika (2005.)

VREMENSKA RAZLIKA: - 6 sati (Zagreb 15:00 / Cuba 9:00)

NOVAC: konvertibilni kubanski peso (CUC). Kubanski Peso (CUC) = 100 centavos. Novčanice su u denominacijama po CUC 100, 50, 20, 10 i 5. Kovanice su u denominacijama po CUC 1 te 20, 5, 2 i 1 centavos.

Novac: Kuba ima dvije službene valute: 1. konvertibilni kubanski pezos, omjer 1 CUC = 1 EUR. Ova se valuta upotrebljava prvenstveno u poslovanju s turistima i kao sredstvo plaćanja u svim dostupnim trgovinama. Kao napomena može poslužiti da se američki dolar može mijenjati u mjenjačnicama, no plaća se 20 posto provizije, pa se stoga ne isplati nositi tu valutu. 2. domaći kubanski pezos, upotrebljavaju Kubanci. Sav lokalni novac mora se ponovno razmijeniti za strane valute prije napuštanja zemlje. Prilikom odlaska s Kube, promijenite sve preostale pezose jer ih izvan Kube nije moguće promijeniti. Preferira se gotovina. Kreditne kartice se prihvaćaju, ali ne sve (ne prihvaćaju Diners ili kreditne kartice koje su izdale američke banke. Zbog skuplje provizije (oko 20 posto) prilikom mijenjanja dolara, preporuča se da sa sobom ponesete eure. Najzanimljivija papirnata novčanica svim turistima je od 3 nacionalna pezzosa jer je na njoj lik Che Guevare pa tako možete sresti na ulici dosta ljudi koji vam pokušavaju tu novčanicu prodati za nekoliko cuc-a.

KLIMA: Lokalna klima je tropska, iako ublažena vjetrovima. Uglavnom (s lokalnim odstupanjima), suša sezona je od studenog do travnja, a kišnija sezona od svibnja do listopada. Prosječne temperature su 21°C u siječnju i 27°C u srpnju. Kuba se nalazi na putu uragana koji su najčešći u rujnu i listopadu.
HAVANA I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
DAN (°C) 25 25 26 28 29 30 32 32 31 28 26 26
NOĆ (°C) 19 19 20 22 23 24 24 24 24 24 22 20
SUNCE (sati/dan) 8 8 8 8 8 9 8 8 8 7 7 7
PADALINE (mm) 6 4 7 10 10 10 11 11 7 6

VODA: koristite isključivo flaširanu vodu!
STRUJA / GSM: 110 V, potrebni adapteri
VIZA: potrebna je turistička karta. Hrvatski državljani, koji namjeravaju turistički putovati na Kubu, trebaju turističku vizu koja se izdaje u obliku tzv. „turističke karte“ (ne postoji posebni obrazac zahtjeva), s rokom valjanosti 30 dana od dana ulaska i može se produžiti u Republici Kubi za daljih 30 dana (u nadležnom uredu za strance ili policijskoj postaji).
Turistička karta može se pribaviti i kod turističke agencije koju je za to ovlastilo Veleposlanstvo Republike Kube i koja organizira putovanje. Za izdavanje turističke karte (turističke vize) u kubanskoj diplomatskoj misiji/konzularnom uredu potrebno je: putovnica ili preslika putovnice (stranice sa osobnim podacima) koja je valjana još najmanje 6 mjeseci od dana predviđenog ulaska i potvrda o rezervaciji leta (povratnog) ili povratna zrakoplovna karta. Naplaćuje se pristojba od 25 €. Turističke karte izdaju se odmah i nije potrebna osobna nazočnost. Turističku kartu moguće je zatražiti i poštom, ali je postupak dugotrajniji.

CIJEPLJENJE: nije potrebno

Električni napon:
110/230 V, 60 Hz. Ravni 2-pinski priključci američkog stila su u širokoj uporabi, osim u nekim velikim hotelima gdje se koristi okrugli 2-pinski europski standard.

Telefon:
Pozivni broj zemlje: 53.
Telefonske kartice za nacionalne i međunarodne pozive su dostupne u trgovinama i na kioscima. Neki pozivi se moraju izvršavati preko međunarodnog operatora pa mogu biti podložni odgodama.
Mobitel: Pokrivenost signala je ograničena.
VIPNET
Pozivni broj države: 53
Oznaka mreže na zaslonu telefona: 368-01, CU/C_COM
T-Mobile
Preporučen roaming partner: Cubacel
Oznaka mreže na zaslonu telefona: 368 – 01, CU/C_COM, CUBACEL, 368 01

Korisne fraze:
• Da - Sí
• Ne - No
• Bok - Hola
• Doviđenja - Adiós
• Molim vas - Por favor
• Hvala - Gracias
• Zovem se... - Me llamo ...
• Kako si? - ¿Qué tal estás?
• Dobro sam - Estoy muy bien
• Koliko košta? - ¿Cuánto es?
• Govorite li engleski? - ¿Habla inglés?
• Ne razumijem - No entiendo
• WC - Servicios
• Menu - Carta

Gradski prijevoz, taxi:
Autobusi, minibusi i brojni dijeljeni taxiji operiraju po Havani po niskim cijenama. Autobusi su česti, ali često vrlo napučeni pa bi stranci mogli imati problema u plaćanju karte u pesosima. Taxiji i automobili s vozačima mogu biti jeftini kao i autobus ili vlak. Navala udobnih, modernih automobila čini ovo održivim oblikom prijevoza. Obično ih se naručuje preko hotela. Svi službeni taxiji imaju taximetre, a u privatnim taxijima cijena bi se trebala dogovarati unaprijed. Osobito na i okolo zračnih luka te u starom dijelu Havane operira puno lažnih turističkih agenata/taxi kompanija, pa bi posjetitelji trebali pripaziti da koriste samo službeno priznate.

Hrana i piće:
Restorani (bilo samoposlužni, bilo s poslugom) su u pravilu jeftini. Kuhinja je kontinentalna ili kubanska s jakim naglaskom na morske plodove.
Kubanska kuhinja U tradicionalnoj kubanskoj kuhinji grah i riža zastupljeniji su od kruha, a najčešća jela su na bazi mesa. Iako je Kuba otok, riba i plodovi mora zastupljeniji su i dostupni samo u vrhunskim restoranima.

Nacionalni specijaliteti:
• omleti, vrlo često s mesom i/ili sirom
• kukuruzni uštipci
• juha od piletine ili crnog graška
• pečeni odojak
• piletina s rižom
• pečeni ili prženi pantain
• kubanski sladoled
Nacionalna pića:
• kubanska kava (vrlo jaka)
• kubansko pivo (ukusno, ali slabo)
• rum (u koktelima poput daiquirija ili mojita)

Napojnice
Umjerene napojnice se očekuju. Međutim, kako Kubom prolazi sve više stranaca, puno ljudi koji inače ne bi trebali počeli su zahtijevati napojnice. Možda će biti potrebno malo slobodne procjene.

Lokalni običaji
Rukovanje je normalan oblik pozdrava. Kubanci u pravilu oslovljavaju jedni druge s compañero, ali posjetitelji bi trebali koristiti señor ili señora. Neki Kubanci imaju dva prezimena iza svog krsnog imena, a prvo prezime je pravo koje treba koristiti. Prilikom posjeta nečijem domu trebalo bi se ponašati u skladu s uobičajenom ljubaznošću, a u slučaju poziva na obrok može se donijeti mali poklon. Formalno odijevanje je vrlo često nepotrebno, a šeširi se rijetko nose. Muškarci ne bi trebali nositi kratke hlače, osim na ili u blizini plaže. Žene nose lagane pamučne haljine ili hlače tijekom dana te cocktail haljine za obične večeri. Zbog tople i vlažne klime tijekom cijele godine idealna je lagana pamučna odjeća –hlače i lagane majice. Od obuće najbolje je ponijeti ugodne sandale ili lagane cipele. U zimskim mjesecima (od prosinca do travnja) bit će vam potrebna jakna ili lagani džemper jer su večeri svježije i prohladne. Budući da su zatvoreni prostori (hoteli, restorani i autobusi) klimatizirani, preporučamo da ponesete i neki topliji odjevni predmet.
Kupovina: kubanske cigare i kubanski rum, zlatni i srebrni nakit, ručno izrađeni predmeti od drva, slame, papira mache, morskih školjki, terakote i stakla. Postoje također i medicinski proizvodi koji se ne mogu kupiti nigdje drugdje na svijetu.

Kubanski simboli:
• nacionalna ptica: Tocororo (Priotelus temnurus) – ptica koja ima boje (plava, bijela i crvena) kao na kubanskoj zastavi
• nacionalno drvo: Kraljevska palma – nalazi se posvuda po otoku
• nacionalni cvijet: bijeli leptir
– specijalni endemski Jasmin koji su upotrebljavale kubanske žene tijekom rata kako bi poslale poruku na ratište. Simbolizira čistoću, pobunu i nezavisnost.

Radno vrijeme: normalno radno vrijeme na Kubi je od ponedjeljka do petka 08.30 – 17.30 sati (banke, uredi, privatne tvrtke, državne institucije). Radno vrijeme prodavaonica i trgovina za kupovinu je od ponedjeljka do petka 09.00 – 18.00 i nedjeljom od 09.00 – 13.00 sati.

Što ne zaboraviti?
• kremu za sunčanje - bolje ponesite od kuće jer moguće da nećete naći u lokalnim dućanima
• sprej za komarce s DEET-om
• Od lijekova ponesite sto mislite da bi vam moglo zatrebati – protiv bolova, eventualno probiotici za reguliranje probavnih problema. Voda na Kubi je čista i dobra za piće, ali savjetujemo da kupujete vodu. Voda je od 0.50 cuc do 2 cuc za 2 litra ili 1.9-2.0 cuc za 5L
• transformator za struju i nastavke (dva paralelna plosnata). U nekim casama ima europskih utičnica sa strujom od 220V, ali uglavnom je struja 110V
• za Kubu ponesite eure, a ne dolare!
• valuta za strance je Cuc
• mobilni telefon: slanje poruka iz roaminga je jeftinije nego kupovina kubanskih kartica za mobilni. Provjerite s vašim operaterom koja je cijena poziva i sms poruka. - 1h interneta je od 2 cuc i ima ga po hotelima mada je brzina jako spora i često se dogodi da nema signala

19 Kuba 19 Kuba 19 Kuba 19 Kuba 19 Kuba 19 Kuba 19 Kuba 19 Kuba 19 Kuba 19 Kuba 19 Kuba 19 Kuba