Likija

Rezervacijska lozinka:
Termini:
Broj osoba:
       
Broj soba:

TURSKA

LIKIJA: Antalija, Myra, Efez, Pamukkale, Hierapolis

Likija je starovjekovna regija koja se nalazila u današnjoj jugozapadnoj Turskoj. Dinamičnoj povijesti pod utjecajem moćnih civilizacija svjedoče atraktivni ostaci gradova iz antike. Osim jedinstvenih antičkih ostataka očarat će vas ugodna klima, gastronomija, kultura i prirodne ljepote. Ne smijete propustiti Efez, jedinstveni lokalitet rimskog grada koji fascinira svojom veličinom i očuvanošću i u čijoj se blizini nalazi kuća Djevice Marije te Pamukkale, kompleks prirodnih termalnih izvora s bazenima u kojima je uživala i Kleopatra, zatim atraktivnu Antaliju i još mnogo toga...

1. DAN: LET ZA ANATALIJU
Let posebnim zrakoplovom (charter let) iz Zagreba za Antaliju. Na izlazu iz zračne luke Antalija Vaš vodič će Vam poželjeti dobrodošlicu. Slijedi transfer do hotela i smještaj u hotel na području Kemera ili Beleka.

2. DAN: MYRA
Doručak u hotelu. Krećete na izlet duž obale kojom se pružaju predivni prizori. Ubrzo stižete u Myru i lokaliteta grobnica uklesanih u stijene, koje su dio fascinantnih znamenitosti Turske. Tu se nalazi i crkva sv. Nikole u kojoj je on pokopan. Noćenje na području Mugle.


3.DAN: LIKIJA
Doručak u hotelu. Danas se možete pridružiti fakultativnoj (doplata) vožnji brodom rijekom Dalyan i uživati u njezinom krajoliku. Jedino je brodom moguć dolazak do plaže Iztuzu, koju zovu i plažom kornjača, na samome kraju lagune. Ovdje ćemo napraviti kraću stanku za kupanje, a potom se vozimo natrag prema obali. U poslijepodnevnim satima nastavljamo prema Kusadasiju, na čijem području ostajemo sljedeća dva noćenja.

4. DAN: EFEZ
Doručak u hotelu. Danas posjećujete antički grad Efez, jedan od najvećih arheoloških lokaliteta na svijetu. Očuvanost ovog povijesnog mjesta je izvanredna. Ovdje ćete vidjeti ostatke javne tržnice, hrama Domitian, Nympheuma, termi, velikog teatra (za 25.000 gledatelja), čudesne aleje Arcadia i Celsusove knjižnice.

5. DAN: PAMUKKALE
Doručak u hotelu. Vožnja kroz predivnu meandarsku dolinu prema Pamukkaleu, što na turskom znači pamučna palača. Snježnobijele terasaste vapnenačke padine travertina koje se naziru u daljini nastale su prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala. Ovi termalni izvori bili su poznati po svojoj ljekovitosti još u antičkom dobu. Nakon dolaska možete iskoristiti prednosti termalne kupelji u svom lječilišnom hotelu. Noćenje na području Pamukkalea.

6. DAN: HIERAPOLIS
Doručak. Impozantni grad Hierapolis najveći je procvat doživio u rimsko doba, a prostire se iznad bajkovitih vapnenačkih „terasa“ Pamukkala. Osnovala ga je pergamska kraljevska dinastija Atalida u 2. stoljeću pr. Kr. kao lječilište. Zadivit će vas ostaci Kleopatrinog bazena, Apolonovog hrama i teatra. Putovanje nastavljamo vožnjom kroz krajolike moćne planine Taurus prema Antaliji. Usput ćete posjetiti i predionicu tepiha po kojima je Turska svjetski poznata. Imat ćete priliku upoznati se s cjelokupnim procesom izrade, od sirovine do tehnike tkanja te vidjeti brojne predivne primjerke gotovih tepiha. Dva noćenja na području Kemera ili Beleka.

7. DAN: ANTALIJA - VODOPAD KARPUZKALDIRAN
Antalija se nalazi u podnožju planine Taurus i jedan je od najljepših gradova turske rivijere. Posjetitelje najviše privlače čudesne plaže, prirodne ljepote i brojni kulturni spomenici, stara gradska jezgra Kaleici te jedna od najočuvanijih kulturnih ostavština - Hadrianova vrata, izgrađena još 130.g. pr. Kr. Centar starog grada, nekad rimsko pristanište, sada je preuređen u marinu oko koje se nalaze uske popločene uličice prepune kafića, suvenirnica i manjih hotela u kućama iz otomanskih vremena. Svojim položajem na Mediteranu turističko je i kulturno središte regije. Između ostalog, vidjet ćete simbol grada, džamiju Yivli Minaret s izrezbarenim minaretom, luku, ostatke zidina i odlično očuvani stari dio grada. Upoznat ćete i dvije važne turske djelatnosti: proizvodnju kože i proizvoda od zlata. Iskoristite brojne mogućnosti za povoljnu kupovinu. Za kraj dana posjetit ćemo čuveni vodopad Karpuzkaldiran.

8. DAN: POVRATAK KUĆI
Doručak u hotelu. U skladu s vemenom charter leta slijedi transfer do zračne luke i povratni let.


PUTOVANJE: 8 dana / 7 noćenja


VAŽNO:
Za putovanje u Republiku Tursku hrvatskim državljanima potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju i viza. 
Viza se može ishoditi putem sustava E-viza. Prijava za E-vizu može se napraviti putem internetske stranice www.evisa.gov.tr uz plaćanje kreditnom/debitnom karticom. Cijena vize je 20 USD. Za putnike koji nemaju pristup internetu agencija nudi uslugu ishođenja vize po cijeni od 179,- kn (s uključenim troškom vize). Dodatne informacije zatražite putem naših telefona.


*********************************************************************************************
Efez: U antičko doba bio je jedan od najvećih i najvažnijih grčkih gradova u Maloj Aziji. U njemu se nalazilo jedno od sedam svjetskih čuda, Artemidin hram. Efez se danes smatra Za jedno od najvećih arheoloških nalazišta u svijetu i jedno najpoznatijih atrakcija Turske.

Pamukkale: turski "Pamučna palača", čuvene po svojim sniježno bijelim terasama iz vapnenca. Te formacije nastale su djelovanjem termalne vode posebno bogate vapnencom. U povoljnom utjecaju te vode na zdravlje uživali su već i stari Rimljani. Danas su Pamukkale dio UNESCO-ve svjetovne kulturne baštine i omiljena turistička destinacija.

Antički grad Hierapolis prostire se iznad bajkovitih termalnih terasa. Poznat je izuzetno dobro očuvanom amfiteatru iz 2. stoljeća, te ostacima rimskih termi, Apolonovoga hrama i gradskih vrata.

Antalija,jedno od najljepših gradova turske rivijere nalazi se u podnožju gorja Taurus. Svoje posjetitelje privlači s predivnim pIažama, prirodnim ljepotama i brojnim kulturnim spomenicima.


Cijena uključuje:

- povratni let sa zrakoplovnim pristojbama Zagreb - Antalija
- 7x noćenje u hotelima s 4 ili 5* u dvokrevetnoj sobi
- 7x doručak iz bogate ponude švedskog stola
˗ 7x večera u hotelu iz ponude švedskog stola
˗ ulaznica i stručno vođenje - Myra grobnice i crkva Sv. Nikole
˗ ulaznica i stručno vođenje - Efez
˗ ulaznica i stručno vođenje - Hierapolis/Pamukkale
- prijevozi prema programu u klimatiziranom i udobnom turističkom autobusu
- pratitelj grupe na hrvatskom jeziku
- pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje:

- ulaznice i stručno vođenje za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja,
- dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode
 (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
- doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezno ako osoba putuje sama)
- napojnice
- putno osiguranje
- vizu


Doplate u agenciji:


• Paket putnog osiguranja: 78,00 kn po osobi
˗ zdravstveno osiguranje na putu do 15.000 €
˗ osiguranje od opravdanog otkaza
˗ osiguranje prtljage do 250 €

• Agencijska izrada vize za Tursku: 179,00 kn po osobi

• Obavezna doplata po osobi:
- Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama): 899,00 kn 


Fakultativni izleti: rezervacija i doplata na destinaciji*

  • Vožnja brodom rijekom Dalyan: cca 39€ po osobi
  • Selo Sirince i kuća Djevice Marije s ručkom: cca 55 € po osobi
  • Hamam (turska kupelj):cca 35 € po osobi 

*Za realizaciju izleta potrebno minimum 10 osoba. Cijene fakultativnih izleta su informativne. Organizacija fakultativnih izleta, njihova cijena, sadržaji i izvedba je u nadležnosti partnerske agencije. 

Dokumenti potrebni za putovanje:

Za putovanje u Republiku Tursku hrvatskim državljanima potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju i viza. 
Viza se može ishoditi putem sustava E-viza. Prijava za E-vizu može se napraviti putem internetske stranice www.evisa.gov.tr uz plaćanje kreditnom/debitnom karticom. Cijena vize je 20 USD. Za putnike koji nemaju pristup internetu agencija nudi uslugu ishođenja vize po cijeni od 179,- kn (s uključenim troškom vize). Dodatne informacije zatražite putem naših telefona.
 
Državljanima BiH  viza nije potrebna,  dovoljna je putovnica važeća 6  mjeseci nakon povratka.


Napomene:

Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti  različita od europskih standarda. 

Letovi se organiziraju charter prijevozom. Točno vrijeme polaska biti će objavljeno 3 tjedna prije  putovanja.

Kod programa s charter letovima moguće su naknadne promjene vremena letova i u kratkom roku prije  putovanja kao i tijekom putovanja, te u tim slučajevima agencija ne preuzima odgovornost.

Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu  letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.

Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.

Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne  obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.

O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 15 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga  koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja. U slučaju posebnih zrakoplova (charter let), najmanji broj putnika za realizaciju je 140 putnika u avionu i najmanje 35 putnika na pojedinom autobusu na destinaciji.

Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornost

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr

Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta

U roku od 7 dana od prijave kupac uplaćuje 25% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana   prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.

Najmanji broj putnika po polasku: 35.


Mogućnosti plaćanja:

· uplata na žiro račun uplatnicom ili internetskim bankarstvom
· kreditne kartice: obročno American Express, Diners, MasterCard ZABA, Visa PBZ, sve ostale kartice jednokratno

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Nikal d.o.o. HR-AB-01-080761107. Polica jamčevine br. P45-7002693094 i polica od odgovornosti br. P11-7002692130 uplaćene kod UNIQA osiguranje d.d. Planinska 13 A, 10000 Zagreb, OIB: 75665455333.

Opće uvjete i upute za turističke paket aranžmane naći ćete ovdje.

 

TURSKA

Turska svojim gostima nudi mnogo više od sunca, plaže i mora. Ondje se nalaze zapanjujuće prirodne ljepote, kulturne i povijesne znamenitosti, zanimljiva mjesta i impresivne građevine. Doživite uzbudljiva putovanja sa NIKAL TRAVEL-om, mješavinu 1001 noći i suvremenosti.

Ljubaznost i gostoprimstvo su veoma važni u Turskoj, stoga su cijene, sa svim pogodnostima i vrlo dobro opremljenim hotelima, pristupačne i povoljne za ugodan odmor. Uvjerite se sami u čaroliju ovog turističkog odredišta - Turske!

Površina i stanovništvo
- površina: 814.578 km²
- broj stanovnika: 74.724.300
- gustoća naseljenosti: 91 stanovnik/km²
- glavni grad: Ankara
- najveći gradovi: Istanbul, Ankara, Izmir, Adana i Antalya

Službeni jezik: turski

Novac i kartice
- 1 turska lira (TRY) = 100 novi kuros (Ykr)
- novčanice (turska lira): 5,10,20, 50 i 100
- kovanice (turska lira): 1
- kovanice (novi kuros): 1, 5, 10, 25, 50
- tečaj: 1 TRY = 2,50 HRK
Plaćanje moguće svim karticama.

Vremenska zona: GMT+1

Telekomunikacije
- pozivni broj za Tursku iz Hrvatske: +90
- pozivni broj Hrvatske it Turske: 00385 i željeni broj bez 0
Sve mobilne mreže rade, ali roaming obavezno provjeriti prije putovanja kod svoj mobilnog teleoperatera.

Struja: 220V, standardni europski priključak

Geografska obilježja
Turska se geografski proteže preko dva kontinenta te na taj način stvara prijelaz između Azije i Europe. Anatolija (azijski dio) zauzima oko 97% površine (790 955 km²), a Istočna Trakija (europski dio) zauzima oko 3% površine (23.623 km²).
Turska obala je dugačka 7.200 km i rasprostire se na obali Egejskog mora na zapadu, Mediteranskog mora na jugu i Crnog mora na sjeveru.

Klima
Turska se proteže na nekoliko klimatskih zona. Ljeta su vruća,a zime uglavnom blage. Mediteranska je klima u ljetnim mjesecima najbolja za uživanje u turskim plažama i kupanju, a proljeće ili jesen su idealni za kružna putovanja po Turskoj

Državni praznici
-
1. siječanj - Nova godina
- 23. travanj - Nacionalni dječiji festival
- 19. svibanj - Spomen na Mustafu Kemala Ataturka, Dan mladih i sportski festival
- 30. kolovoz - Nacionalnalni dan pobjede
- 28.-29. listopad - Festival republike (29. listopada državni praznik)
Vjerski blagdani se temelje na islamskom lunarnom kalendaru te stoga nemaju fiskni datum, a to su:
- Ramadan/Ramazan Bayrami
- Blagdan žrtvovanja/Kurban Bayrami
Za razliku od drugih islamskih zemalja u kojima je tjedni dan odmora petak, u Turskoj je to nedjelja.

Hrana i piće
Kao i u drugim mediteranskim zemljama i Turska kuhinja je vrlo zdrava, svježa i ukusna.
Glavni sastojci jela su meso (janjetina, piletina, teletina) i povrće (grah, paprike, luk, češnjak, krumpir, i dr.), a kao prilog se poslužuje riža ili žitarice.
Važan sastavni dio turske kuhinje su i riba i morski plodovi.

Viza
Za putovanje u Republiku Tursku hrvatski državljani dužni su ishoditi vizu putem sustava E-viza na internet adresi www.evisa.gov.tr uz plaćanje kreditnom/debitnom karticom. Cijena vize je 20 USD.
Za putnike koji nemaju pristup internetu nudimo uslugu ishođenja vize po cijeni od 179 kn koja uključuje navedeni trošak vize.
Dodatne informacije zatražite putem naših telefona.

PRIMJERI HOTELA NA PUTOVANJU PO LIKIJI:

 ANTALIJA/KEMER – Hotel Karmir Resort & Spa 5* ili sličan
 
Lokacija: Turska / Kemer – Göynük
Položaj: hotel se nalazi u mjestu Göynük. Od Antalije je udaljen 30 km, 9 km od mjesta Kemer. Međunarodna zračna luka  Antalija udaljena je 40 km.
Opće informacije: hotel Karmir Resort & Spa smješten je na površini od 18.000 m2 i od vlastite plaže udaljen je samo 90 m. Raspolaže sa 268 soba.
Smještaj: standardne sobe s balkonom, mini barom, TV/SAT, klima uređajem i  sefom. U kupaonici je tuš, sušilo za kosu, te toaletne potrebštine.
Ponuda: unutarnji i vanjski bazen bazen, bogata ponuda u spa centru s turskom kupelji, saunom, terapeutskimi masažama i tretmnim. Hotel nudi velik izbor turske i međunarodne hrane te pića u večim restoranima (glavni samoposlužni restoran, á la carte restoran) te barovima (snack bar, Night club, vitaminski bar, dječiji bar).
Usluga: samoposlužni bife doručak i samoposlužna večera (uz doplatu)
Internet: besplatan bežični internet je dostupan na svim javnim površinama.
Aktivnosti: stolni tenis tenis, pikado , biljar, sportovi na vodi
Napomena: ponuda određenih aktivnosti dostupna je samo u sezoni ili uz doplatu
internet stranica: https://www.karmirhotel.com/tr/

 
 Okolica MUGLE: Hotel Dalaman Airport 4* ili sličan
 
Lokacija: hotel je  udaljen  4 km od međunarodne zračne luke Dalaman
Položaj: Turska / Dalaman - Muğla
Smještaj: standardne sobe, klimatizirane, kupaonica (kada ili tuš, sušilo za kosu), telefon, SAT TV, mini bar (uz doplatu), balkon.
Usluga: smoposlužni bife doručak i samoposlužna večera (uz doplatu)
Opće informacija: hotel raspolaže s 174 sobe, dječje  igralište, fitnes centar, spa center sa saunom, jacuzzi, unutarnji i vanjski bazen( u sezoni), frizerski salon.
Aktivnosti: sauna, fitnes, igraonica, spa i wellness center, masaže, dječje igralište, biljar, stolni tenis, turska / parna kupelj, unutarnji bazen, vanjski bazen (u sezoni).
Napomena: ponuda određenih aktivnosti dostupna je samo u sezoni ili uz doplatu
Internet stranica: https://www.dalamanairportlykiaresorthotel.com/index_eng.aspx

 
 KUSADASI: Hotel Tusan Beach Resort 5* ili sličan
 
Lokacija: Turska/ Kuşadasi
Položaj: direktno na pješčanoj plaži, posjeduje plavu zastavu kvalitete. Od mjesta Kuşadasi je udaljen približno 7 km, od Efeza 10 km .
Opće informacija: hotel raspolaže s 377 soba, obnovljen 2013. Svojim gostom nudi recepciju,  à la carte restoran, nekoliko barova, bar, bežični internet  na javnim površinama, trgovine, kino dvoranu,  unutarnji bazen,vanjski bazen( u sezoni), fitnes, wellness.
Smještaj: standard soba , kupaonica, sušilo za kosu,  SAT TV, telefon, mini bar, sef, klima, balkon.
Usluga: smoposlužni bife doručak i samoposlužna večera (uz doplatu)
Aktivnosti: unutarnji bazen,vanjski bazen( u sezoni) fitnes, tenis, odbojka, badminton, wellness centar ...
Napomena: ponuda određenih aktivnosti dostupna  je samo u sezoni ili uz doplatu
Internet stranica: https://www.tusan.com.tr/

 
 PAMUKKALE: Hotel Tripolis 4* ili sličan
 
Lokacija: Turska / Pamukkale
Položaj: Hotel se nalazi u podnožju bijelih terasa i udaljen je 1,2 km od Pamukkala.
Osnovne informacija: hotel  s depadansnim smještajem, recepcija , vrt, unutarnji i vanjski bazen , spa & wellness center, restoran, bar, noćni klub.
smještaj:  standard soba  kupaonica, sušilo za kosu, SAT TV, sefom, klima.
Aktivnosti: vanjski i unutarnji bazen bazen, spa i wellness center, noćni klub.
Napomena: ponuda određenih aktivnosti dostupna je samo u sezoni ili uz doplatu
Spletna stran: https://www.tripolishotel.com/index?mn=1&lng=eng

 

19 Likija 19 Likija 19 Likija 19 Likija 19 Likija 19 Likija 19 Likija 19 Likija 19 Likija 19 Likija