Lisabon i portugalska tura

Rezervacijska lozinka:
Odaberite termin:
Broj osoba:
       
Broj soba:

Lisabon i velika Portugalska tura

1.dan  ZAGREB - LISABON

Sastanak putnika u zračnoj luci Pleso u 06:00 kod šaltera informacija gdje će Vam pratitelj putovanja podijeliti putnu dokumentaciju. Let za Lisabon u 07:55. Po slijetanju u Lisabon u 10:10 sati, nakon obavljanja carinskih formalnosti slijedi transfer autobusom do grada te odlazak do jedne od najpoznatije lisabonske četvrti Belem koja je pod zaštitom UNESCA.  Prvo ćemo otići do jednog od simbola grada, prekrasne Belemske kule koja izgleda kao da je izgrađena od pijeska, a nekada je služila za obranu grada.  Od tuda se pruža i pogled na moderan most 25. travnja, koji podsjeća na Golden Gate most u San Franciscu. Nakon toga idemo do Spomenika Otkrićima te obližnje crkve i samostana sv. Jeronima odakle su kretali brodovi na svoje istraživačke pohode i mjesto gdje je sahranjen Vasco da Gama.  Slobodno vrijeme da prošećete do najpoznatije lisabonske slastičarnice Pasteis de Belem iz 1837. godine  gdje svakako savjetujemo da kušate istoimenu slasticu. Odlazak do hotela. Smještaj, te kraći odmor. Nakon toga nastavak razgleda grada u pratnji pratitelja putovanja. Odlazak do strogog centra grada i šetnja avenijom Liberdade – jedna od najpoznatijih avenija Europe koja je građena po uzoru na Champs-Elysees, trgovima Restauradores, Rossio i Comercio, odnosno četvrti Baixa... Slobodno vrijeme za shopping i večeru u jednom od tipičnih lokalnih restorana. Povratak u hotel. Noćenje.

2.dan  LISABON

Doručak. Nastavak razgleda grada. Predlažemo ukrcaj na stari, žuti tramvaj br 28 koji će Vas odvesti do Trga Camoes na poznatoj četvrti Bario Alto. Odlazak do četvrti Alfama na upoznavanje samih početaka Lisabona, s mnogobrojnim slikovitim uličicama. Šetnjica do vidikovca Santa Luzia od kuda se pruža nezaboravan pogled na panoramu grada.  Šetnja do dvorca Sao Jorge te lisabonske katedrale u kojoj je kršten Sveti Ante Padovanski te nastavak do njegove rodne kuće, sada crkva Sv. Ante.  Slobodno vrijeme za ručak u jednoj od mnoštva lokalnih gostionica sa domaćim specijalitetima. U poslijepodnevnim satima predlažemo odlazak do Parka Nacija, nekada mjesta održavanja EXPO-a, a sada parka prepunog atrakcija od kojih svakako predlažemo posjet Oceanariju, drugom po veličini na svijetu, sa mnogobrojnim bazenima koji su dom pingvinima, morskim psima te dražesnim vidrama koje plutaju uokolo na leđima. Navečer predlažemo odlazak na večeru uz čuveni Fado program (doplata). Noćenje u hotelu.

3.dan LISABON- ESTORIL - CASCAIS – CABO DA ROCA –SINTRA -  AVEIRO - PORTO

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak do šarmantnog gradića Estorila, gradića gdje se nekada vozila čuvena utrka Formule 1 te gdje se nalazi najveća kockarnica u Europi, te sjedište europske špijunaže za vrijeme II svjetskog rata. Nastavak putovanja do najzapadnije točke Europe, Cabo da Roca, sa natpisom „ Ovdje završava kopno i počinje more…“. Ovdje možete kupiti priznanje da ste došli do najzapadnije točke Europe.  Slobodno vrijeme za fotografiranje te nastavak vožnje do Sintre, šarmantnog gradića i poznatog odmorišta portugalskih vladara,  grada pod zaštitom UNESCO-a sa prekrasnom kraljevskom palačom. Svakako predlažemo da posjetite jednu od najprepoznatljivih znamenitosti Portugala - bajkovitu palaču Pena koja je okružena prekrasnim mediteranskim vrtovima, koji se prostiru na više od 200 hektara i u kojima se nalaze brojne egzotične biljke sa svih strana svijeta sa brojnim fontanama i jezercima. Nastavak vožnje do poznatog ljetovališta Cascais, nekadašnjeg ribarskog sela, a nakon toga ljetnikovca europskih kraljevskih obitelj. Nastavak putovanja do Aveira, pitoresknog grada na kanalima kojeg mnogi zovu i portugalska Venecija. Kraći razgled grada te slobodno vrijeme. Nastavak vožnje do Porta, drugog najvećeg grada i prijestolnice sjevernog Portugala kojeg mnogi izdvajaju kao najljepši grad Atlantika.  Smještaj u hotel. Navečer predlažemo odlazak u orijentacijsku šetnju u pratnji pratitelja putovanja. Prošetati ćemo Ribeirom, najstarijim gradskim dijelom uz rijeku Douro, gdje se nalaze brojni restorani i barovi. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

4.dan  PORTO - COIMBRA

Doručak. Razgled Porta, grada koji je na popisu UNESCO-ve svjetske baštine: katedrala iz 12. st., crkva Sv. Francisca, zvonik Torre dos Clerigos, zgrada burze… Šetnja preko mosta D.Luisa 
I preko starog centra grada na drugu stranu rijeke Douro. Odlazak do dijela grada koji se zove Nova Gaia i koji obiluje vinarijama. Predlažemo posjet jednoj od poznatih vinarija gdje se proizvodi čuveno Porto vino. Upoznat ćete se sa način proizvodnje te na kraju i kušati Porto. Slobodno vrijeme za ručak i kupovinu suvenira od pluta.
Odlazak do Coimbre, „ studentskog grada „ sa jednim od prvih europskih sveučilišta u Europi iz 1290 još i danas jednom od najvažnijih sveučilišta u Europi. Predlažemo posjet sveučilištu sa starom knjižnicom. Smještaj u hotel. Noćenje.

5.dan  COIMBRA – BATALHA –FATIMA -  OBIDOS – LISABON

Doručak. Odlazak iz Porta do Batalhe, te posjet osebujnom, nedovršenom gotičkom samostanu i crkvi Santa Maria da Vitoria sa prekrasnim klaustrom koji je dio UNESCO-ve svjetske baštine. Nastavak vožnje do Fatime, koja je uz Lourdes, najpoznatije marijansko svetište u Europi. Na tom se mjestu Djevica Marija ukazala djeci 1917. god. Kraći obilazak svetišta: bazilika, šetalište s Kapelom ukazanja…Nastavak vožnje do slikovitog mjestašca Obidos opasanog  zidinama koji je zbog svoje strateške pozicije uvijek bio predmet zanimanja portugalskih kraljeva. Obidos je poznat po lokalnom specijalitetu „ginga“ (žinža) – liker koji se pije iz čašica od čokolade, koje se nakon ispijanja pojede.  Slobodno vrijeme te nastavak putovanja do Lisabona. Dolazak u Lisabon u kasnim poslijepodnevnim satima. Po dolasku u Lisabon, prijava u hotel. Predlažemo navečer odlazak na večeru u jedan od poznatih ribljih restorana, šetnju po živahnoj četvrti Bairo Alto koji obiluje mnoštvom klubova sa odličnim cocktailima i živom glazbom. Povratak u hotel.  Noćenje.

6.dan  LISABON – ZAGREB

Doručak. Transfer autobusom do zračne luke te let za Zagreb u 11:00. Dolazak u Zagreb u 15:15 sati.

Raspored obilaska je podložan promjenama prema procjeni pratitelja.

Za ovo putovanje je dovoljna valjana osobna iskaznica!

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

- prijevoz zrakoplovom prema programu
- transfere autobusom prema programu
- razgled Lisabona autobusom i pješice u pratnji lokalnog vodiča
- razgled svih gradova prema programu
- smještaj u hotelima 4* na osnovi 5 noćenja sa doručkom na polasku 03.10. te hotelima 3/4* na osnovi 5 noćenja sa dorukom na polasku 19.09
- pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku tijekom putovanja
- organizaciju i pripremu putovanja

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

- pristojbe zračnih luka i naknadu za izdavanje zrakoplovne karte koje se obvezno plaćaju prilikom rezervacije aranžmana 1190 kn – iznos je promjenljiv do dana izdavanja zrakoplovnih karata
- boravišnu pristojbu u Lisabonu u iznosu 1 € po osobi po noćenje (plaćanje na licu mjesta)
ulaznice za lokalitete i objekte koji se posjećuju, a nisu navedeni u cijeni aranžmana
fakultativne izlete
- obroke koji nisu uključeni u cijenu
- paket putnog osiguranja

DOPLATE  U AGENCIJI:

- Pristojbe zračnih luka 1190 kn po osobi
- Doplata za smještaj u jednokrevetnoj sobi 1190 kn po osobi
- Paket putnog osiguranja 78 kn po osobi


OKVIRNE CIJENE ULAZNICA:

-Samostan sv. Jeronima - 12 eur
- Palača i park Pena - 17 eur + 3 eur autobus do vrha parka do palače
- Samostan u Batalhi - 7 eur
- Biblioteka u Combri - 12 eur
- Crkva sv. Franje u Portu - 5 eur
- Degustacija vina u Portu - 7 eur
- Večera uz Fado program u Lisabonu - 50 eur (večera u 3 slijeda i piće uz fado program)


POPUSTI:

dijete do 12 godina na pomoćnom ležaju – popust 400 kn,
odrasla osoba na trećem ležaju – popust 150 kn

PRIJEVOZNIK: CROATIA AIRLINES
Dozvoljena težina prtljage 23 kg(uključena u cijenu)

RED LETENJA NA CROATIA AIRLINESU:

OU 700

Zagreb

07:55

Lisabon

10:10

OU 701

Lisabon

11:00

Zagreb

15:15


Napomene

Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda. 

Cijena zrakoplovnih pristojbi podložne su promjeni i važeće su na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.

Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.

Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije organizatora.

O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 5 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja.

Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske: www.mvep.hr


Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta. 

U roku od 7 dana od prijave kupac uplaćuje 30% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.

Najmanji broj putnika po polasku: 20


Mogućnosti plaćanja:

uplata na žiro račun uplatnicom ili internetskim bankarstvom
- kreditne kartice, jednokratno i obročno: American Express, Diners, MasterCard,Maestro, Visa


 

 

KORISNE INFORMACIJE O PORTUGALU:

Portugal (Portuguese Republic) je smješten na jugozapadu Europe na Pirinejskom poluotoku. Na sjeveru i istoku graniči sa Španjolskom, dok je s južne i zapadne strane okružen Atlanskim oceanom.

Površina: 92.391 km2

Stanovništvo: 10.555.853 

Gustoća naseljenosti: 114/km

Glavni grad: Lisabon (Lisbon), 2,7 mil stanovnika

Klima: Umjerena maritimna klima; hladno i kišovito na sjeveru, toplije i suše na jugu. Prosječne temperature na sjeveru: JAN: 5-100C, JUL 15-220C, na jugu: JAN: 10-170C, JUL 22-270C

Novac: Euro (€) = 100 centa. Novčanice za € 500, 200, 100, 50, 20, 10, 5. Kovanice za € 2, 1 i 50, 20, 10, 5, 2 i 1 cent.

Jezik: Portugalski

Vremenska zona: Hrvatska minus 1 sat. GMT (Ljeti GMT +1)

Telekomunikacije: Pozivni broj za Portugal: +351, izlazni broj iz Portugala prema Hrvatskoj: +385 (zatim pozivni broj mreže bez 0; npr 1 za Zagreb, ili 98 za T-mobile) + pretplatnički broj korisnika. Telefonske kartice mogu se kupiti u poštanskim uredima te u prodavaonicama cigareta/novina.

Gradski prijevoz: Lisabon i Porto imaju podzemnu željeznicu, a u ostalim većim gradovima postoji tramvajski i autobusni prijevoz. Kartu morate poništiti prije ulaza u podzemnu željeznicu ili u samom tramvaju, odnosno autobusu. Taxi  vozila su uglavnom bež boje, s time da su neki zadržali stare boje zelenu i crnu. Noćna vožnja je za 20% skuplja od dnevne. Uobičajena je napojnica u visini 10% od naplaćenog iznosa. Izvan gradskog područja vožnja se naplaćuje prema prijeđenim kilometrima, a naplaćuje se i povratak taxi vozila do startne pozicije.

Hrana i piće: Porcije hrane su obilne, cijene nisu previsoke, a ljubitelji morskih delicija će u Portugalu doći na svoje, osobito u Lisabonu. Za Azores i Madeiru je karakteristična nešto začinjenija hrana. Juha je nezaobilazni dio ručka, nerijetko je i glavno jelo. U restoranima se jelo služi tijekom cijelog dana. Portugal je poznat po svojim vinima, kao što su Port, Vinho Verde, Vinho Douro, Madeira wine, Mateus Rosé... Portugalski konjak je također vrlo poznat, najbolje vrste se proizvode u okolici Oporta.

Napojnice: Usluga servisa i svi porezi uključeni su u račun. Ako ste bili zadovoljni, možete ostaviti napojnicu u visini od 10 - 15% iznosa računa.

Lokalni običaji: Uobičajena je ležerna odjeća, s time da se podrazumijeva da odjeća za plažu nije prikladna i za grad. Za posjete kulturnim ustanovama i manjim tradicionalnim mjestima poželjna je malo konzervativnija odjeća. U slučajevima kada je potrebna formalna odjeća isto je naglašeno na pozivnicama. Pušenje je zabranjeno u zatvorenim prostorima na javnim mjestima. Turisti se upozoravaju na opasnosti od krađe, osobito u velikim gradovima.

Kada putovati? Portugal tijekom cijele godine nudi za svakoga ponešto. Ukoliko vam je prvenstveno do kupanja, sunčanja, vodenih sportova i sl., onda svakako iskoristite ljetne mjesece za putovanje, ponuda je zaista bogata.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0