Likija - jesen 2022.

Rezervacijska lozinka:
Odaberite termin:
Broj osoba:
       
Broj soba:

LIKIJA
Kružno putovanje Likija: Antalija, Myra, Efez, Pamukkale, Hierapolis

Likija je starovjekovna regija koja se nalazila u današnjoj jugozapadnoj Turskoj. Dinamičnoj povijesti pod utjecajem moćnih civilizacija svjedoče atraktivni ostaci gradova iz antike. Osim jedinstvenih antičkih ostataka očarat će vas ugodna klima, gastronomija, kultura i prirodne ljepote. Ne smijete propustiti Efez, unikatni lokalitet rimskog grada koji fascinira svojom veličinom i očuvanošću i u čijoj se blizini nalazi kuća Djevice Marije te Pamukkale, kompleks prirodnih termalnih izvora s bazenima u kojima je uživala i Kleopatra, zatim atraktivnu Antaliju i još mnogo toga...

1. dan: Let za Antaliju
Let posebnim zrakoplovom (charter let) iz Zagreba za Antaliju. Na izlazu iz zračne luke Antalija Vaš vodič će Vam poželjeti dobrodošlicu. Slijedi transfer do hotela i smještaj u hotel na području Kemera/Belek/Side. Noćenje.

2. dan: Myra
Doručak u hotelu. Krećete na izlet duž obale kojom se pružaju predivni prizori. Ubrzo stižete u Myru i do lokaliteta grobnica uklesanih u stijene, koje su dio fascinantnih znamenitosti Turske (ulaznica i vođenje u paketu Kultura i večere). Tu se nalazi i crkva sv.Nikole u kojoj je on pokopan. Noćenje na području Mugle.

3. dan: Likija
Doručak u hotelu. Danas se možete pridružiti fakultativnoj (doplata na destinaciji) vožnji brodom rijekom Dalyan i uživati u njezinom krajoliku. Jedino je brodom moguć dolazak do plaže Iztuzu, koju zovu i plažom kornjača, na samome kraju lagune. Ovdje ćemo napraviti kraću stanku za kupanje, a potom se vozimo natrag prema obali. U poslijepodnevnim satima nastavljamo prema Kušadasiju, na čijem području ostajemo sljedeća dva noćenja.

4. dan: Efez
Doručak u hotelu. Danas posjećujete antički grad Efez, jedan od najvećih arheoloških lokaliteta na svijetu (ulaznica i vođenje u paketu Kultura i večere). Očuvanost ovog povijesnog mjesta je izvanredna. Ovdje ćete vidjeti ostatke javne tržnice, hrama Domitian, Nympheuma, termi, velikog teatra (za 25.000 gledatelja), čudesne aleje Arcadia i Celsiusove knjižnice.

5. dan: Pamukkale
Doručak u hotelu. Vožnja kroz predivnu meandarsku dolinu prema Pamukkaleu, što na turskom znači pamučna palača. Snježnobijele terasaste vapnenačke padine travertina koje se naziru u daljini nastale su prelijevanjem mineralne vode i taloženjem minerala. Ovi termalni izvori bili su poznati po svojoj ljekovitosti još u antičkom dobu. Nakon dolaska možete iskoristiti prednosti termalne kupelji u svom  hotelu. Noćenje na području Pamukkalea.

6. dan: Hierapolis
Doručak. Impozantni grad Hierapolis najveći je procvat doživio u rimsko doba, a prostire se iznad bajkovitih vapnenačkih „terasa“ Pamukkala (ulaznica i vođenje u paketu Kultura i večere). Osnovala ga je pergamska kraljevska dinastija Atalida u 2. stoljeću pr. Kr. kao lječilište. Zadivit će vas ostaci Kleopatrinog bazena, Apolonovog hrama i teatra. Putovanje nastavljamo vožnjom kroz krajolike moćne planine Taurus prema Antaliji. Usput ćete posjetiti i predionicu tepiha po kojima je Turska svjetski poznata. Imat ćete priliku upoznati se s cjelokupnim procesom izrade, od sirovine do tehnike tkanja te vidjeti brojne predivne primjerke gotovih tepiha. Dva noćenja na području Kemera/Belek/Side.
.

7. dan: Antalija - vodopad Karpuzkaldiran
Antalija se nalazi u podnožju planine Taurus i jedan je od najljepših gradova turske rivijere. Posjetitelje najviše privlače čudesne plaže, prirodne ljepote i brojni kulturni spomenici, stara gradska jezgra Kaleici te jedna od najočuvanijih kulturnih ostavština - Hadrianova vrata, izgrađena još 130.g. pr. Kr. Centar starog grada, nekad rimsko pristanište, sada je preuređen u marinu oko koje se nalaze uske popločene uličice prepune kafića, suvenirnica i manjih hotela u kućama iz otomanskih vremena. Svojim položajem na Mediteranu turističko je i kulturno središte regije. Između ostalog, vidjet ćete simbol grada, džamiju Yivli Minaret s izrezbarenim minaretom, luku, ostatke zidina i odlično očuvani stari dio grada. Upoznat ćete i dvije važne turske djelatnosti: proizvodnju kože i proizvoda od zlata. Iskoristite brojne mogućnosti za povoljnu kupovinu. Za kraj dana posjetit ćemo čuveni vodopad Karpuzkaldiran.

8. dan: Povratak kući
Doručak u hotelu. U skladu s vemenom charter leta slijedi transfer do zračne luke i povratni let za Zagreb.

Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.

Dokumenti potrebni za putovanje:
Za putovanje u Republiku Tursku hrvatskim državljanima potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju. Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Turskoj. Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak u Tursku.

***************************************************************************************************************

Mjesta koja ćete posjetiti

Efez: U antičko doba bio je jedan od najvećih i najvažnijih grčkih gradova u Maloj Aziji. U njemu se nalazilo jedno od sedam svjetskih čuda, Artemidin hram. Efez se danas smatra jednim od najvećih arheoloških nalazišta u svijetu i jednom od najpoznatijih atrakcija Turske.

Regija Pamukkale: turski "Pamučna palača", čuvena po svojim sniježno bijelim terasama iz vapnenca. Te formacije nastale su djelovanjem termalne vode posebno bogate vapnencom. U povoljnom utjecaju te vode na zdravlje uživali su već i stari Rimljani. Danas su Pamukkale dio UNESCO-ve svjetovne kulturne baštine i omiljena turistička destinacija.

Antički grad Hierapolis prostire se iznad bajkovitih termalnih terasa. Poznat je po izuzetno dobro očuvanom teatru iz 2. stoljeća, te ostacima rimskih termi, Apolonovoga hrama i gradskih vrata.

Antalija, jedan od najljepših gradova turske rivijere nalazi se u podnožju gorja Taurus. Svoje posjetitelje privlači predivnim pIažama, prirodnim ljepotama i brojnim kulturnim spomenicima.

Cijena uključuje:
-Povratni charter let Zagreb - Antalya s uključenim pristojbama
- Asistencija u zračnim lukama Zagreb/Antalija
- 7x noćenje u hotelima s 4 ili 5* u dvokrevetnoj sobi
- 7x doručak iz bogate ponude švedskog stola
- Prijevozi prema programu u klimatiziranom i udobnom turističkom autobusu
- Voditelja putovanja i lokalnog vodiča
- Jamčevno osiguranje prema propisima

Cijena ne uključuje:
- Paket "Kultura i večere": večere, ulaznice i stručno vođenje za objekte koji se posjećuju
tijekom razgledavanja ( preporuka)
- putno osiguranje (preporuka)
- napojnice za lokalne vodiče i vozače
- fakultativne izlete
- dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode
(piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
- doplatu za jednokrevetnu sobu (obavezno ako osoba putuje sama)

Doplate u agenciji:

• Paket "Kultura i večere": 999,00 kn (132,59 EUR) po osobi
˗ 7x večera u hotelu iz ponude švedskog stola
˗ ulaznica i stručno vođenje - Myra grobnice i crkva Sv. Nikole
˗ ulaznica i stručno vođenje - Efez
˗ ulaznica i stručno vođenje - Hierapolis/Pamukkale

 • Paket putnog osiguranja:
-
 osiguranje prtljage: 250€
- osiguranje od opravdanog otkaza u vrijednosti do 1000€ po osobi
- pokriće COVID-19 za otkaz putovanja (karantena/izolacija nije u pokriću)
- zdravstveno osiguranje na destinaciji :15.000€
- pokriće Covid-19 PZO: uključuje pokriće liječenja bolesti i posljedica nezgode na putovanju u inozemstvu nastalih kao posljedica epidemije (karantena nije u pokriću), vrijedi isključivo uz uplaćeno putno zdravstveno osiguranje.
 Cijena osiguranja: od 158,00 kn (20,97 EUR) po osobi 
(za osobe od 0-70 god)
   Cijena osiguranja Senior: od 237,00 kn (31,46 EUR) po osobi 
(za osobe od 71-80 god)
  • Cijena osiguranja Senior II: NA UPIT 
(za osobe od 81-86 god)

VAŽNO: Paket putnog osiguranja je potrebno ugovoriti u roku od 3 dana od uplate predujma. Za rezervacije uplaćene unutar 14 dana prije putovanja nije moguće ugovoriti paket putnog osiguranja.

• Obavezna doplata po osobi:

- Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama): 849,00 kn (112,68 EUR)

Fakultativni izleti: rezervacija i doplata na destinaciji*
- Izlet brodom u drevni potopljeni grad
- Vožnja brodom rijekom Dalyan: cca 40€ po osobi
- Selo Sirince i kuća Djevice Marije s ručkom: cca 55 € po osobi
- Hamam (turska kupelj):cca 35 € po osobi

*Za realizaciju izleta potrebno minimum 10 osoba. Cijene fakultativnih izleta su informativne. Organizacija fakultativnih izleta, njihova cijena, sadržaji i izvedba je u nadležnosti partnerske agencije na destinaciji.

Dokumenti potrebni za putovanje:
Za putovanje u Republiku Tursku hrvatskim državljanima potrebna je važeća putovnica koja mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju. Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Turskoj. Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Ako ste državljanin druge zemlje, provjerite treba li vam viza za ulazak u Tursku.

Napomene:
Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Letovi se organiziraju redovnim linijama/ charter prijevozom. Vremena polazaka na redovnim linijama navedena su prema redu letenja objavljenom za 2022. godinu i podložna su promjeni. Točno vrijeme charter leta biti će objavljeno 3 tjedna prije putovanja. Kod programa s charter letovima moguće su naknadne promjene vremena letova i u kratkom roku prije putovanja kao i tijekom putovanja, te u tim slučajevima agencija ne preuzima odgovornost. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima. Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja. U slučaju posebnih zrakoplova (charter let), najmanji broj putnika za realizaciju je 140 putnika u avionu i najmanje 35 putnika na pojedinom autobusu na destinaciji.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se pravovremeno informirate o preporukama i uvjetima za putovanja na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske: www.mvep.hr


Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta.
U roku od 7 dana od prijave kupac uplaćuje 35% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.
Najmanji broj putnika po polasku: 35.

Mogućnost plaćanja:
Bankovna doznaka
Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.
IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.
Načini plaćanja:
1. internet bankarstvo, opće uplatnice

2. debitne i kreditne kartice* u poslovnici:
● jednokratno i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12
3. on-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr
● Visa Premium PBZ do 6 rata (m-token, aplikacija)
● Visa Inspire PBZ banke do 12 rata (m-token, aplikacija)
● Diners karticama do 12 rata (m-token, aplikacija)
● Mastercard ZABA do 12 rata (m-token, aplikacija)
● ostalim karticama jednokratno (m-token)
* kod plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5% ( kod rezervacije molimo napomenuti da se radi o plaćanju karticama).

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju ili uplatom akontacije suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Nikal d.o.o. HR-AB-01-080761107. Polica jamčevine br. P45-7002843311 i polica od odgovornosti br. P11-7002843308 uplaćene kod UNIQA osiguranje d.d. Planinska 13 A, 10000 Zagreb, OIB: 75665455333.

 

Opće uvjete i upute za turističke paket aranžmane naći ćete ovdje.



KORISNE INFORMACIJE O TURSKOJ:

Turska svojim gostima nudi mnogo više od sunca, plaže i mora. Ondje se nalaze zapanjujuće prirodne ljepote, kulturne i povijesne znamenitosti, zanimljiva mjesta i impresivne građevine. Doživite  uzbudljiva putovanja sa NIKAL TRAVEL-om, mješavinu 1001 noći i suvremenosti.

Ljubaznost i gostoprimstvo su veoma važni u Turskoj, stoga su cijene, sa svim pogodnostima i vrlo dobro opremljenim hotelima, pristupačne i povoljne za ugodan odmor. Uvjerite se sami u čaroliju ovog turističkog odredišta  -Turske!

Površina:   814.578 km²

Stanovništvo:         74.724.300

Gustoća naseljenosti:  91 stanovnik/km²

Glavni grad:  Ankara

Najveći gradovi:  Istanbul, Ankara, Izmir, Adana i Antalya

Službeni jezik:  Turski

Novac:  Turska Lira (TRY; YTL) = 100 Novi kuros (Ykr). Novčanice za YTL100, 50, 20, 10, 5. Kovanice za YTL1 i 50, 25, 10, 5, i 1 novi kurs. 1 turska lira = 2,5 kn

Plaćanje moguće svim karticama.

Vremenska zona:  MEZ +1

Telekomunikacija : pozivni broj za Tursku +90, pozivi iz Turske za Hrvatsku 00395 ( željeni broj bez 0). Sve mreže uglavnom rade, no za roaming obavezno provjeriti  prije putovanja kod telefonske kompanije čije usluge koristite.

Struja:  europski dvostruki priključak, 220 Volt

Geografska obilježja

Turska se geografski proteže preko dva kontinenta te na taj način stvara prijelaz između Azije i Europe. Anatolija, azijski dio, zauzima oko 97 % površine Turske (790 955 km²)dok pritom Istočna Trakija ,europski dio, zauzima oko 3 % površine zemlje (23.623 km²).

Turska obala dugačka 7.200 km se rasprostire na obali Egejskog mora na zapadu, Mediteranskog mora na jugu i Crnog mora na sjeveru.

 

Klima: Turska se proteže na nekoliko klimatskih zona. Ljeta su vruća, a zime uglavnom blage. Mediteranska je klima u ljetnim mjesecima najbolja za uživanje u Turskim plažama i kupanje, a proljeće ili jesen su idealni za kružna putovanja po Turskoj

 

Praznici: Državni praznici:

1. siječnja Nova godina

23. travnja    Nacionalni dječji festival

19. Svibnja    Spomen na Mustafu Kemala Ataturka, Dan mladih i sportski festival

30. kolovoza Nacionalni dan pobjede

28. / 29. Listopada Festival republike (29. listopada Državni praznik)

Vjerski blagdani se temelje na islamskom lunarnom kalendaru te stoga nemaju fiksni datum To su: Ramadan/Ramazan Bayram i Blagdan žrtvovanja/Kurban Bayram. Za razliku od drugih islamskih zemalja u kojima je tjedni dan odmora petak, u Turskoj je to nedjelja.

Hrana i piće: Kao i u drugim Mediteranskim zemljama, i Turska kuhinja je vrlo zdrava, svježa i ukusna. Glavni sastojci jela su meso (janjetina, piletina, teletina) i povrće (npr. grah, paprike, luk, češnjak, krumpir, itd..,a kao prilog se poslužuje riža ili žitarice. Važan sastavni dio turske kuhinje su također i riba i morski plodovi.

 

Covid -19 informacije za putovanja u Tursku

Napomene o zdravstvenim formalnostima i uvjetima ulaska u pojedinu zemlju mogu se pronaći na stranicama MVEP 

Sva ograničenja ulaska u Tursku vezana uz Covid-19, koja su do sada bila na snazi, ukinuta su 1. lipnja 2022. godine.

Za ulazak u zemlju više nije potrebno predočiti negativni nalaz PRC testa, brzi antigenski test na SARS-CoV-2 ili potvrdu o cijepljenju/oporavku od COVID-19. 

Obveza ispunjavanja obrasca za dobivanje tzv. HES koda, kao i njegova upotreba u zemlji, su također ukinuti.

Ukinuto je i obavezno nošenje maski u vozilima javnog prijevoza, trgovinama, hotelima, restoranima, kafićima i kinima te obaveza nošenja maski ostaje samo u bolnicama. 











22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija 22 Likija