Kuba: tura + all inclusive plaža

Rezervacijska lozinka:
Odaberite termin:
Broj osoba:
       
Broj soba:

 

Kuba s odmorom u  Cayo Santa Maria

Havana,Viñales, Cienfuegos, Trinidad, Santa Clara, Cayo Santa Maria...

14 dana/11noćenja


1. dan: let za Havanu
Sastanak putnika u zračnoj luci Ljubljana dva sata prije leta. Let iz Ljubljane u večernjim satima preko Istanbula za Havanu.

2.dan: Havana
Dolazak u zračnu luku Havana u jutarnjim satima. Nakon obavljenih carinskih formalnosti sastanak s predstavnikom lokalne agencije i transfer do hotela. Smještaj u hotel, nakon kraćeg odmora slijedi orijentacijska vožnja po Havani uz stanku u čuvenom Hotelu Nacional, ručak u lokalnom restoranu (uključeno u cijenu). Povratak u hotel i noćenje.

3. dan: Havana
Nakon doručka odlazimo u razgled Havane: polazak iz hotela klimatiziranim autobusom u 9 h, razgled grada koji uključuje bisere Havane: Trg Revolucije, Malecon, Sveučilište u Havani, Hotel Nacional, sjedište vlade Capitol… Nastavak razgleda pješice u pratnji vodica i otkrivanje starog dijela Havane - najbogatije zbirke kolonijalne arhitekture Latinske Amerike pod zaštitom UNESCO-a od 1982. Proteže se između četiri slavna trga: Plaza San Francisco, Plaza Vieja (Starog trga), Plaza de Armas (Trga oružja) i Centralnog trga. Posjet barovima El Floridita – omiljenom baru Garyja Coopera i Jean Paul Sartrea te Bodeguita del Medio, u kojeg su zalazili Hemingway i Pablo Neruda. Obilazak utvrde El Morro s koje se pruža predivan pogled na staru Havanu. Povratak u hotel u poslijepodnevnim satima. Noćenje.

4. dan: Slobodno ili fakultativno izlet u Viñales
Nakon doručka uživajte u samostalnom istraživanju Havane ili nam se pridružite na cjelodnevnom izletu u dolinu Viñales, provinciju duhana (uz doplatu, sadržano u paketu izleta). Posjetit ćemo Los Barrigonenes,
gdje možete vidjeti kako izgleda život lokalnog stanovništva ovog ruralnog kraja. Napravit ćemo stanku za odmor i fotografiranje na vidikovcu Las Jazmines. Odlazimo u indijansku špilju La Cueva del Indio unutar koje teče rijeka gdje nas očekuje kraća vožnja čamcem kroz špilju. Slijedi odlazak do murala prahistorije naslikanog na stijeni. Povratak u Havanu i noćenje u hotelu.

5. dan: Cienfuegos-Trinidad
Doručak. Napuštamo Havanu i krećemo prema Cienfuegosu. Putem ćemo posjetiti imanje Fiesta Campesina. Po dolasku u Cienfuegos obilazak znamenitosti grada, kojeg zovu i Biser juga. Šetnja gradskim ulicama, vanjski razgled Palacio del Valle, izgrađene 1917. Smatra se kubanskim arhitektonskim draguljem. Na palači se isprepliću značajke romanike, gotike i baroka. Slobodno vrijeme. Slijedi odlazak autobusom u hotel na području Trinidada. Večera i noćenje u Villi Yaguanabo ili Villi Guajimico.

6.dan: Slobodno ili fakultativno izlet u Trinidad
Doručak i slobodno vrijeme za samostalno istraživanje okolice ili nam se pridružite nacjelodnevnom izletu u Trinidad (uz doplatu, sadržano u paketu izleta). Polazak iz hotela u 8 sati udobnim turističkim autobusom do lokalne agencije u Trinidadu. Ovdje se pridružujete vođenom grupnom razgledu. Posjetit ćete Manaca Iznagu, slavni lokalitet u predgrađu Trinidada poznatom po visokom tornju podignutom 1750. godine. Služio je kao osmatračnica za nadgledanje robova tijekom rada na plantažama šećerne trske. Najviši je takav toranj ikada izgrađen na karipskim plantažama. Zaustavit ćemo se na vidikovcu Valle de San Luis i uživati u pogledu na planinu Escambray i Karipsko more. Ovdje možete snimiti sjajne fotografije. U nastavku posjećujemo lokalnu radionicu keramike i upoznajemo se s izradom i proizvodnjom uporabnih i ukrasnih predmeta. Izlet ćemo završiti šetnjom kroz stari dio Trinidada i njegovim popločenim ulicama, uključujući Plazu Mayor i Plazu Real del Jigüe. Posjetit ćemo slavni Canchanchara bar i kušati istoimeni osvježavajući koktel s medom i rumom. Ručak u lokalnom restoranu. Slijedi povratak u hotel. Noćenje i večera u hotelu.

7.dan: Santa Clara - Cayo Santa Maria
Doručak. Polazak prema Santa Clari, obilazak Trga revolucije i spomen-područja Che
Guevari. Posjetit ćemo i blindirani vlak, memorijalni park i muzej na otvorenome, podignut u sjecanje na bitku za Santa Claru. Nakon obilaska, oko 14 sati slijedi transfer do Cayo Santa Maria. Smještaj u hotelu ROC Cayo Santa Maria u standardnim sobama na bazi Ultra All Inclusive usluge za sljedeća 5 noćenja.

7.-11. dan: Cayo Santa Maria
Slobodno vrijeme za vlastite programe. Opustite se i uživajte na prekrasnoj plaži i all inclusive usluzi hotela. Odmor za dušu i tijelo!

12. dan: Cayo Santa Maria - Havana
Nakon doručka slobodno vrijeme za uživanje na plaži. Odjava iz hotela u 12 sati. Uslugu hrane i pića možete koristiti do transfera koji je planiran oko 15 sati. Slijedi transfer do Havane i smještaj u hotel. Večer iskoristite za vlastite programe i zadnje istraživanje noćnog života Havane.

13.dan: Havana - povratni let
U ranim jutarnjim satima transfer do zračne luke Havana na let za Istanbul.

14.dan: Povratak
Dolazak u Istanbul u jutarnjim satima. Nastavak leta za Ljubljanu u poslijepodnevnim satima.

Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.


Cijena uključuje:
Povratni let sa zrakoplovnim pristojbama Ljubljana - Havana preko Istanbula u ekonomskoj klasi, prijevoznik Turkish Airlines
1xručak u lokalnom restoranu u Havani
4 noćenja s doručkom u hotelu s 3 zvjezdice u Havani
2 noćenja s polupansionom u hotelu s 3 zvjezdice na području Cienfuegosa
5 noćenja s all inclusive uslugom u hotelu s 4 zvjezdice na Cayo Santa Maria
Prijevoze prema programu u udobnim i klimatiziranim autobusima
UKLJUČENA 3 RAZGLEDA:
• Havana
• Cienfuegos
• Santa Clara i Che Memorial
- NIKAL pratitelja putovanja na hrvatskom ili slovenskom jeziku i lokalni vodič
- Pripremu, organizaciju i jamčevno osiguranje


Cijena ne uključuje:- Vizu za Kubu
- Paket putnog osiguranja (preporučujemo)
- Dodatne usluge, obroke i fakultativne izlete
- Napojnice za lokalne vodiče i vozače
- Troškove osobne prirode (dodatni obroci, piće, telefon, izleti, razgledi...)
- Transfer do/od polazne zračne luke (Ljubljana) u vlastitoj organizaciji putnika


Dodatne usluge uplaćuju se u agenciji:
• Paket izleta: 990,00 kn po osobi
- Dolina Viñales i indijanska spilja s uključenim ručkom
- Trinidad s uključenim ručkom

Tropicana show: 800,00 kn po osobi

• Paket putnog osiguranja: izračun cijene kod rezervacije putovanja
        • zdravstveno osiguranje na putu do 30.000 €
        • osiguranje od opravdanog otkaza
• osiguranje prtljage do 500 €
• pokriće COVID-19 za otkaz putovanja (karantena/izolacija nije u pokriću)
• pokriće Covid 19: uključuje pokriće liječenja bolesti i posljedica nezgode na putovanju u  inozemstvu nastalih kao posljedica epidemije (karantena nije u pokriću), vrijedi isključivo uz uplaćeno putno zdravstveno osiguranje i ne može se ugovoriti niti se odnosi na otkaz putovanja.

• Vizu za Kubu: 350,00 kn (uključen trošak posredovanja agencije)


• Obavezna doplata po osobi:

• Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama): 1.800,00 kn
•  Napojnice za lokane davatelje usluge (obavezna doplata na destinaciji) 30 EUR po osobi

Dokumenti potrebni za putovanje:
Hrvatskim državljanima za ovo putovanje potrebna je putovnica koja važi još 6 mjeseci nakon datuma ulaska u zemlju i viza (turistički karton) koji pribavlja agencija NIKAL. Prilikom prijave (barem 45 dana prije polaska) agenciji je potrebno dostaviti čitljivu fotokopiju putovnice. Zdravstveno osiguranje u iznosu od 30.000 EUR obavezno je za dobivanje vize za Kubu.

Za ulazak u Kubu potrebna je potvrda o cijepljenju protiv SARS Cov-2 međunarodno odobrenim cjepivom i negativni rezultat PCR testa certificiranog laboratorija, ne stariji od 72 sata (antigenski testovi se ne priznaju). Od navedenih su obveza izuzeta djeca do 12 godina starosti. Po dolasku je obvezno predočiti i ispunjeni obrazac zdravstvenog nadzora Declaración de Sanidad del Viajero ( https://dviajeros.mitrans.gob.cu/).

Napomene:
Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Cijena zrakoplovnih pristojbi podložne su promjeni i važeće su na dan izdavanja zrakoplovne karte. Agencija zadržava pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5%. Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom za 2022. godinu i podložna su promjeni.
Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.
Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja 
Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.
Molimo da se o preporukama za putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Prijave/rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta.
U roku od 7 dana od prijave kupac uplaćuje 35% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.
Minimalan broj putnika: 20

Mogućnost plaćanja:
Bankovna doznaka
Plaćanje putem internet bankarstva, nalogom u banci, pošti ili drugoj ustanovi koja omogućuje provedbu transakcije na poslovni račun NIKAL d.o.o.
IBAN: HR10 2484 0081 1057 7892 6 kod Raiffeisen bank d.d. Austria, Zagreb.
Načini plaćanja:
1. internet bankarstvo, opće uplatnice
2. debitne i kreditne kartice* u poslovnici:
 jednokratno i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12
3. on-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr
 Visa Premium PBZ do 6 rata (m-token)
 Visa Inspire PBZ banke do 12 rata (m-token)
 Diners karticama do 12 rata (m-token)
 ostalim karticama jednokratno (m-token)
* kod plaćanja karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5% ( kod rezervacije molimo napomenuti da se radi o plaćanju karticama).

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju ili uplatom akontacije suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Nikal d.o.o. HR-AB-01-080761107. Polica jamčevine br. P45-7002804669 i polica od odgovornosti br. P11-7002804688 uplaćene kod UNIQA osiguranje d.d. Planinska 13 A, 10000 Zagreb, OIB: 75665455333.

 Opće uvjete i upute za turističke paket aranžmane naći ćete ovdje.

 


Zemljopisni položaj:
Kuba se sastoji od otoka Cuba, Otoka mladosti i pripadajućih manjih otoka. Kuba se nalazi u sjevernom Karibiku na tromeđi Karipskog mora, Meksičkog zaljeva i Atlantskog oceana.
Površina: 110 860 km2
Broj stanovnika: 11,3 mil. (službena procjena 2005.g.)
Religija: Rimokatolička većina. Postoji manjina afro-kubanskih religija.

Jezik: Službeni jezik je španjolski.

Državno uređenje: Socijalistička republika. Prema ustavu iz 1976. sva zakonodavna vlast je u rukama Narodnog parlamenta sa 499 članova. Predsjednik Državnog vijeća ujedno je i predsjednik države i predsjednik Vlade. Po Ustavu, Komunističa partija (PCC) jedina je zakonita politička stranka i predstavlja „vodeću snagu društva i države“.
Glavni grad: Havana, 2,2 mil. stanovnika (2005.)

VREMENSKA RAZLIKA: - 6 sati (Zagreb 15:00 / Cuba 9:00)

NOVAC: konvertibilni kubanski peso (CUC). Kubanski Peso (CUC) = 100 centavos. Novčanice su u denominacijama po CUC 100, 50, 20, 10 i 5. Kovanice su u denominacijama po CUC 1 te 20, 5, 2 i 1 centavos.

Novac: Kuba ima dvije službene valute: 1. konvertibilni kubanski pezos, omjer 1 CUC = 1 EUR. Ova se valuta upotrebljava prvenstveno u poslovanju s turistima i kao sredstvo plaćanja u svim dostupnim trgovinama. Kao napomena može poslužiti da se američki dolar može mijenjati u mjenjačnicama, no plaća se 20 posto provizije, pa se stoga ne isplati nositi tu valutu. 2. domaći kubanski pezos, upotrebljavaju Kubanci. Sav lokalni novac mora se ponovno razmijeniti za strane valute prije napuštanja zemlje. Prilikom odlaska s Kube, promijenite sve preostale pezose jer ih izvan Kube nije moguće promijeniti. Preferira se gotovina. Kreditne kartice se prihvaćaju, ali ne sve (ne prihvaćaju Diners ili kreditne kartice koje su izdale američke banke. Zbog skuplje provizije (oko 20 posto) prilikom mijenjanja dolara, preporuča se da sa sobom ponesete eure. Najzanimljivija papirnata novčanica svim turistima je od 3 nacionalna pezosa jer je na njoj lik Che Guevare pa tako možete sresti na ulici dosta ljudi koji vam pokušavaju tu novčanicu prodati za nekoliko cuc-a.

KLIMA: Lokalna klima je tropska, iako ublažena vjetrovima. Uglavnom (s lokalnim odstupanjima), suša sezona je od studenog do travnja, a kišnija sezona od svibnja do listopada. Prosječne temperature su 21°C u siječnju i 27°C u srpnju. Kuba se nalazi na putu uragana koji su najčešći u rujnu i listopadu.
HAVANA I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
DAN (°C) 25 25 26 28 29 30 32 32 31 28 26 26
NOĆ (°C) 19 19 20 22 23 24 24 24 24 24 22 20
SUNCE (sati/dan) 8 8 8 8 8 9 8 8 8 7 7 7
PADALINE (mm) 6 4 7 10 10 10 11 11 7 6

VODA: koristite isključivo vodu iz boce!
STRUJA / GSM: 110 V, potrebni adapteri
VIZA: potrebna je turistička karta. Hrvatski državljani, koji namjeravaju turistički putovati na Kubu, trebaju turističku vizu koja se izdaje u obliku tzv. „turističke karte“ (ne postoji posebni obrazac zahtjeva), s rokom valjanosti 30 dana od dana ulaska i može se produžiti u Republici Kubi za daljih 30 dana (u nadležnom uredu za strance ili policijskoj postaji).
Turistička karta može se pribaviti i kod turističke agencije koju je za to ovlastilo Veleposlanstvo Republike Kube i koja organizira putovanje. Za izdavanje turističke karte (turističke vize) u kubanskoj diplomatskoj misiji/konzularnom uredu potrebno je: putovnica ili preslika putovnice (stranice sa osobnim podacima) koja je valjana još najmanje 6 mjeseci od dana predviđenog ulaska i potvrda o rezervaciji leta (povratnog) ili povratna zrakoplovna karta. Naplaćuje se pristojba od 25 €. Turističke karte izdaju se odmah i nije potrebna osobna nazočnost. Turističku kartu moguće je zatražiti i poštom, ali je postupak dugotrajniji.

CIJEPLJENJE: nije potrebno

Električni napon:
110/230 V, 60 Hz. Ravni 2-pinski priključci američkog stila su u širokoj uporabi, osim u nekim velikim hotelima gdje se koristi okrugli 2-pinski europski standard.

Telefon:
Pozivni broj zemlje: 53.
Telefonske kartice za nacionalne i međunarodne pozive su dostupne u trgovinama i na kioscima. Neki pozivi se moraju izvršavati preko međunarodnog operatora pa mogu biti podložni odgodama.
Mobitel: Pokrivenost signala je ograničena.
A1
Oznaka mreže na zaslonu telefona: 368-01, CU/C_COM
T-Mobile
Preporučen roaming partner: Cubacel
Oznaka mreže na zaslonu telefona: 368 – 01, CU/C_COM, CUBACEL, 368 01

Korisne fraze:
• Da - Sí
• Ne - No
• Bok - Hola
• Doviđenja - Adiós
• Molim vas - Por favor
• Hvala - Gracias
• Zovem se... - Me llamo ...
• Kako si? - ¿Qué tal estás?
• Dobro sam - Estoy muy bien
• Koliko košta? - ¿Cuánto es?
• Govorite li engleski? - ¿Habla inglés?
• Ne razumijem - No entiendo
• WC - Servicios
• Menu - Carta

Gradski prijevoz, taxi:
Autobusi, minibusi i brojni dijeljeni taxiji operiraju po Havani po niskim cijenama. Autobusi su česti, ali često vrlo napučeni pa bi stranci mogli imati problema u plaćanju karte u pesosima. Taxiji i automobili s vozačima mogu biti jeftini kao i autobus ili vlak. Navala udobnih, modernih automobila čini ovo održivim oblikom prijevoza. Obično ih se naručuje preko hotela. Svi službeni taxiji imaju taximetre, a u privatnim taxijima cijena bi se trebala dogovarati unaprijed. Osobito na i okolo zračnih luka te u starom dijelu Havane operira puno lažnih turističkih agenata/taxi kompanija, pa bi posjetitelji trebali pripaziti da koriste samo službeno priznate.

Hrana i piće:
Restorani (bilo samoposlužni, bilo s poslugom) su u pravilu jeftini. Kuhinja je kontinentalna ili kubanska s jakim naglaskom na morske plodove.
Kubanska kuhinja: U tradicionalnoj kubanskoj kuhinji grah i riža zastupljeniji su od kruha, a najčešća jela su na bazi mesa. Iako je Kuba otok, riba i plodovi mora zastupljeniji su i dostupni samo u vrhunskim restoranima.

Nacionalni specijaliteti:
• omleti, vrlo često s mesom i/ili sirom
• kukuruzni uštipci
• juha od piletine ili crnog graška
• pečeni odojak
• piletina s rižom
• pečeni ili prženi pantain
• kubanski sladoled
Nacionalna pića:
• kubanska kava (vrlo jaka)
• kubansko pivo (ukusno, ali slabo)
• rum (u koktelima poput daiquirija ili mojita)

Napojnice
Umjerene napojnice se očekuju. Međutim, kako Kubom prolazi sve više stranaca, puno ljudi koji inače ne bi trebali počeli su zahtijevati napojnice. Možda će biti potrebno malo slobodne procjene.

Lokalni običaji
Rukovanje je normalan oblik pozdrava. Kubanci u pravilu oslovljavaju jedni druge s compañero, ali posjetitelji bi trebali koristiti señor ili señora. Neki Kubanci imaju dva prezimena iza svog krsnog imena, a prvo prezime je pravo koje treba koristiti. Prilikom posjeta nečijem domu trebalo bi se ponašati u skladu s uobičajenom ljubaznošću, a u slučaju poziva na obrok može se donijeti mali poklon. Formalno odijevanje je vrlo često nepotrebno, a šeširi se rijetko nose. Muškarci ne bi trebali nositi kratke hlače, osim na ili u blizini plaže. Žene nose lagane pamučne haljine ili hlače tijekom dana te cocktail haljine za obične večeri. Zbog tople i vlažne klime tijekom cijele godine idealna je lagana pamučna odjeća –hlače i lagane majice. Od obuće najbolje je ponijeti ugodne sandale ili lagane cipele. U zimskim mjesecima (od prosinca do travnja) bit će vam potrebna jakna ili lagani džemper jer su večeri svježije i prohladne. Budući da su zatvoreni prostori (hoteli, restorani i autobusi) klimatizirani, preporučamo da ponesete i neki topliji odjevni predmet.
Kupovina: kubanske cigare i kubanski rum, zlatni i srebrni nakit, ručno izrađeni predmeti od drva, slame, papira mache, morskih školjki, terakote i stakla. Postoje također i medicinski proizvodi koji se ne mogu kupiti nigdje drugdje na svijetu.

Kubanski simboli:
• nacionalna ptica: Tocororo (Priotelus temnurus) – ptica koja ima boje (plava, bijela i crvena) kao na kubanskoj zastavi
• nacionalno drvo: Kraljevska palma – nalazi se posvuda po otoku
• nacionalni cvijet: bijeli leptir
– specijalni endemski Jasmin koji su upotrebljavale kubanske žene tijekom rata kako bi poslale poruku na ratište. Simbolizira čistoću, pobunu i nezavisnost.

Radno vrijeme: normalno radno vrijeme na Kubi je od ponedjeljka do petka 08.30 – 17.30 sati (banke, uredi, privatne tvrtke, državne institucije). Radno vrijeme prodavaonica i trgovina za kupovinu je od ponedjeljka do petka 09.00 – 18.00 i nedjeljom 09.00 – 13.00 sati.

Što ne zaboraviti?
• kremu za sunčanje - bolje ponesite od kuće jer moguće da nećete naći u lokalnim dućanima
• sprej za komarce s DEET-om
• Od lijekova ponesite sto mislite da bi vam moglo zatrebati – protiv bolova, eventualno probiotici za reguliranje probavnih problema. Voda na Kubi je čista i dobra za piće, ali savjetujemo da kupujete vodu. Voda je od 0.50 cuc do 2 cuc za 2 litra ili 1.9-2.0 cuc za 5L
• transformator za struju i nastavke (dva paralelna plosnata). U nekim casama ima europskih utičnica sa strujom od 220V, ali uglavnom je struja 110V
• za Kubu ponesite eure, a ne dolare!
• valuta za strance je Cuc
• mobilni telefon: slanje poruka iz roaminga je jeftinije nego kupovina kubanskih kartica za mobilni. Provjerite s vašim operaterom koja je cijena poziva i sms poruka. - 1h interneta je od 2 cuc i ima ga po hotelima mada je brzina jako spora i često se dogodi da nema signala

Kuba
5.1.2022.

Kuba je od 5 studenog 2021. potpuno otvorena za posjetitelje, a od 7. studenog 2021. je ukinuta obveza karantene i testiranja po dolasku u zračnim lukama (nasumična testiranja u zračnim lukama su i dalje moguća). Za ulazak u zemlju se traži samo potvrda o cijepljenju protiv SARS Cov-2 međunarodno odobrenim cjepivom i negativni rezultat PCR testa certificiranog laboratorija, ne stariji od 72 sata (antigenski testovi se ne priznaju). Od navedenih su obveza izuzeta djeca do 12 godina starosti.

Po dolasku je obvezno predočiti i ispunjeni obrazac zdravstvenog nadzora Declaración de Sanidad del Viajero ( https://dviajeros.mitrans.gob.cu/).

Obvezno je nošenje maski i poštivanje drugih epidemioloških mjera, a za njihovo kršenje su predviđene novčane kazne.

Posjetitelji cijepljeni protiv SARS Cov-2 nisu izuzeti od poštivanja svih epidemioloških propisa i ograničenja.


2022 Kuba 2022 Kuba 2022 Kuba 2022 Kuba 2022 Kuba 2022 Kuba 2022 Kuba 2022 Kuba 2022 Kuba 2022 Kuba 2022 Kuba 2022 Kuba