Baltičke prijestolnice

Rezervacijska lozinka:
Odaberite termin:
First Minute
5.799 kn 
po osobi
Dvokrevetna soba
4.-11.4.2022. (8 dana)
First Minute
5.999 kn 
po osobi
Dvokrevetna soba
6.-13.5.2022. (8 dana)
Broj osoba:
       
Broj soba:

Ova je tura sjajan način za upoznavanje baltičkih zemalja. Baltičke zemlje pomalo su netipični dio Europe, smještene na sjevernoistočnom dijelu kontinenta. Česte su nedoumice je li najzanimljiviji i najljepši grad Vilnius, Riga ili Tallinn, no najbolji način da to saznate jest da ih istražite s nama! Otkrijte jedinstveni šarm baltičkih zemalja i posjetite njihove gradove, sela i prirodne atrakcije koje skrivaju!

1. dan: Tallinn
Sastanak u zračnoj luci u Zagrebu i prijava na let za Tallinn. Nakon dolaska u glavni grad Estonije slijedi transfer i smještaj u hotel. Ovisno o vremenu dolaska slijedi razgled grada (panoramski autobusom i pješice).Tallin je najbolje očuvan srednjovjekovni grad sjeverne Europe s očaravajućom arhitekturom. Nekada dom bogatih trgovaca iz Njemačke i Danske, danas obiluje mnogobrojnim muzejima, galerijama i restoranima. Obilazak obuhvaća razgled katedrale Aleksandra Nevskog, najznačajniji primjer ortodoksne sakralne arhitekture u Tallinnu.

2. dan: Tallinn – Sigulda
Doručak. Vožnja prema Siguldi uz zaustavljanje na slapovima Keila Joa Waterfalls. S visinom od 6 m, treći je slap po veličini u zemlji. Na lokalitetu se nalazi obnovljena hidroelektrana i jedan od najgrandioznijih ljetnikovaca u Estoniji, kao i poučna staza duljine preko 3 km. Nastavak vožnje prema Siguldi, uz zaustavljanje kod špilje Gutmanis u Latviji, najvećoj špilji Baltika. Špilja je prirodni fenomen i istovremeno mjesto mitske predaje o Rindaugasu koji je suprugu optužio za nevjeru i zakopao ju u korito rijeke Gauje. Prema legendi, njezine su suze stvorile rijeku koja je onda izdubila i stvorila spilju. Noćenje u Siguldi.

3. dan: Sigulda – Riga
Doručak. Slobodno prijepodne ili nam se pridružite na fakultativnom izletu u dvorac Turaida. Srednjevjekovni dvorac smjestio se u istoimenom gradu u pokrajini Vidzeme. Izgrađen je početkom 13. stoljeća u gotičkom stilu, a ovdje se danas nalazi i muzej koji svjedoči o povijesti ovoga prostora. Dvorac je izvorno sagrađen od cigle u gotičkom stilu 1214. godine pod Albertom, nadbiskupom Rige, na mjestu uništenog drvenog dvorca livonijskog vođe Caupo od Turaida. Vožnja prema Rigi uz slobodno vrijeme za ručak. Očekuje vas poludnevni razgled grada (panoramski autobusom i pješice) koji kombinira stari dio grada i Art Nouveau distrikt. Centar Rige pod zaštitom je UNESCO-a, a obiluje starim drvenim kućama. Stari grad broji više od 150 historijskih zdanja, raštrkanih u labirintu ulica, nepromijenjenih od 13. stoljeća. Art Noveau distrikt specifičan je zbog prekrasnih zgrada iz 19. stoljeća. Obilazak obuhvaća (uključeno u cijenu) ulaznicu za katedralu u Rigi, jednu od najstarijih srednjovjekovnih sakralnih građevina na Baltiku. Sjedište je nadbiskupa Evangeličke crkve i jedna od orguljaških atrakcija grada. Noćenje u Rigi.

4. dan: Riga – Vilnius
Doručak. Slijedi vožnja prema Vilniusu sa zaustavljanjem na Brdu križeva. Brdo križeva jedinstveno je sakralno mjesto, jedino takve veličine u svijetu. Poznato okupljalište vjernika različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti obuhvaća zbirku križeva i raspela donesenih iz cijelog svijeta. Od početka 20. stoljeća do danas broj križeva narastao je s oko stotinu na više od 100 000. Nalazi se na UNESCO-vom popisu nematerijalne svjetske baštine u Europi. Slijedi vožnja prema Vilniusu. Poslijepodne razgled grada (panoramski autobusom i pješice). Vilnius je barokni centar istočne Europe, osnovan u 13. stoljeću. Vidjet ćemo Stari grad (pod UNESCO-vom zaštitom od 1994.), univerzitet, katedralu, samostan sv. Bernarda i crkvu sv. Ane. Crkva sv. Ane jedinstveni je primjer kasnogotičke arhitekture i obilježje Starog grada u Vilniusu. Prva drvena crkva stajala je na tom mjestu od 14. stoljeća. Kasnije u razdoblju od 1495. do 1500. franjevci su sagradili kamenu crkvu, koja je dograđena 1582. i poprimila današnji oblik. Prema legendi, kada je Napoleon Bonaparte vidio ovu crkvu, toliko mu se svidjela da je razmišljao da je preseli u Pariz! Noćenje u Vilniusu.

5. dan: Vilnius – Riga
Doručak. Slobodno prijepodne za vlastite sadržaje ili nam se pridružite na fakultativnom izletu u dvorac Trakai. Nalazi se na otoku u jezeru Galvė. Trakai je bio jedno od glavnih središta Velike Kneževine Litve, a dvorac je imao veliku stratešku važnost. Nakon burne povijesti i oštećenja, sredinom 20. st. dvorac je obnovljen i danas je velika turistička atrakcija. Popodnevni povratak u Vilnius i vožnja prema Rigi. Prijava u hotel u Rigi, noćenje.

6. dan: Riga – Pärnu – Tallinn
Doručak. Slijedi vožnja prema Pärnu, gradu u jugozapadnoj Estoniji na obali zaljeva Pärnu, dijelu Riškog zaljeva na Baltičkom moru. Pärnu je poznato međunarodno lječilište s blatnim kupkama i najpopularnije odredište zdravstvenog turizma u Estoniji. Slobodno vrijeme za razgled i šetnju ili ručak (u vlastitom aranžmanu). Nastavak vožnje prema Tallinnu, glavnom gradu Estonije. Dolazak u hotel u Tallinu. Noćenje.

7. dan: Tallinn
Doručak. Slobodan dan za vlastite sadržaje ili nam se pridružite na fakultativnom izletu u Helsinki. Transfer iz hotela i odlazak na trajekt na 2,5-satnu vožnju prema Helsinkiju. Po dolasku, tramvajski odlazak u grad i obilazak Helsinkija. Vanjski razgled Predsjedničke palače, katedrale, popularne shopping ulice Esplanadi… Istražite uličice, trgovine i Market Square, središnji gradski trg koji od proljeća do jeseni vrvi prodavačima finske hrane i suvenira. Slobodno vrijeme za ručak (u vlastitom aranžmanu) ili kupovinu prije ukrcaja na trajekt za povratak u Tallinn. Po dolasku trajekta, transfer do hotela. Noćenje u Tallinnu.

8. dan: Tallinn 
Doručak i odjava iz hotela. Slobodno vrijeme, transfer do zračne luke Tallinn. Prijava na povratni let.

Raspored obilazaka svih lokacija i objekata navedenih u programu ili od strane agencije predloženih fakultativno podložan je promjenama prema procjeni pratitelja/voditelja putovanja, a ovisi o radnim vremenima pojedinih lokacija ili objekata, trenutnoj raspoloživosti pružatelja usluga na terenu te o vremenskim prilikama.

Dokumenti potrebni za putovanje:
Za ovo putovanje potrebna Vam je važeća osobna iskaznica ili putovnica. Preporuka agencije: putovati s putovnicom.

****************************************************************************************************************************

GRADOVI KOJE ĆETE POSJETITI:
Tallinn, grad smješten na sjevernoj obali Estonije, s više od 5000 godina dugom povijesti, jedan je od najstarijih glavnih gradova Sjeverne Europe. Osim što se ubraja u važno kulturno, znanstveno i povijesno središte, zbog položaja, također je važno industrijsko i trgovačko središte. Iako spada u relativno malen grad, očarat će Vas njegov stari dio koji je uvršten na UNESCO-ov popis Svjetske baštine te je jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u Europi. Glavni dio, Toompea, zbog svog uzvišenog položaja, nekada je bio glavno sjedište vitezova, upravitelja i kapetana, a u 19. stoljeću tamo je sagrađena pravoslavna katedrala Aleksandra Nevskog, na mjestu nekadašnje protestantske katedrale Martina Luthera.

Riga, najveća metropola Baltičkih zemalja i ujedno glavni grad Latvije, nalazi se na ušću rijeke Zapadne Dvine, na obalama Baltičkog mora. Ovaj zanimljiv grad, koji je 2014. godine bio proglašen Europskom prijestolnicom kulture, važno je financijsko, političko, kulturno, znanstveno i povijesno središte Baltika. Zahvaljujući najvažnijem dijelu grada, Art Nouveau District, Riga je dobila titulu glavnog grada kulture sjeverne Europe, dok je stari dio grada- Vecriga, mjesto gdje se nalazi najveći broj gradskih znamenitosti, uvršten na listu UNESCO-ve Svjetske Baštine.

Vilnius, glavni grad Litve i jedan od najljepših gradova Starog kontinenta, smješten je na lijevoj obali rijeke Neris u koju se ulijeva rječica Vilnia, po kojoj je sam grad dobio ime. Grad je poznat po dobro očuvanoj povijesnoj gradskoj jezgri, koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine 1994. godine. Jedan najpoznatijih gradskih znamenitosti Vilniusa je toranj Gediminas, danas ostatak srednjovjekovnog dvorca, jedan je od glavnih simbola grada i najznačajniji spomenik smješten na pedesetak metara nadmorske visine.

Helsinki (fakultativni izlet) Iskoristite priliku istraživanja Baltičkih zemalja i posjetite dragulj Finske- Helsinki (fakultativni izlet). Osnovan u 16. stoljeću, danas je ovaj grad, kojeg nazivaju Bijeli grad sjevera, jedan od glavnih gradova sjeverne Europe i glavni politički, financijski, kulturni, obrazovni i istraživački centar. Najpoznatije znamenitosti su pravoslavna katedrala Uspenski, građena u bizantskom i slavenskom stilu te Helsinška katedrala, poznata luteranska crkva smještena na Trgu Senata.

 

Predviđena vremena letova:

  1 LH1405   04APR   ZAGFRA       0650 0830                                                                 
  2  LH 880   04APR   FRATLL         0950 1305                     
  3  LH2405  11APR   TLLMUC        1255 1420                      
  4  LH1728  11APR   MUCZAG       1540 1640 

 1  LH1405    06MAY   ZAGFRA       0650 0830                                                                
  2  LH 880    06MAY   FRATLL        0950 1305                      
  3  LH2405   13MAY   TLLMUC      1255 1420                      
  4  LH1728   13MAY   MUCZAG     1540 1640    
 

Cijena uključuje:
- Povratni let sa zrakoplovnim pristojbama Zagreb - Frankfurt - Tallinn, prijevoznik Lufthansa
- 7x noćenje s doručkom u hotelima s 3* i 4*
- Prijevozi prema programu u klimatiziranom i udobnom turističkom autobusu
- Razgledi i ulaznice prema programu
- Pratitelj na hrvatskom + lokalni vodič na lokalitetima
- Priprema, organizacija i jamčevno osiguranje

Cijena ne uključuje:
- paket putnog osiguranja (preporučujemo)
- dodatne usluge, obroke i fakultativne izlete
- napojnice za lokalne vodiče i vozače
- troškove osobne prirode (dodatni obroci, piće, telefon, izleti, razgledi...)

Dodatne usluge uplaćuju se u agenciji:

Paket 3 izleta (Dvorac Turaida, dvorac Trakai s uključenim tradicionalnim lokalnim ručkom, Helsinki: 1.100,00 kn po osobi
• Izleti pojedinačno:
 Dvorac Turaida ( kraći izlet cca. 2-2,5 sata): 250,00 kn po osobi
 Dvorac Trakai s uključenim tradicionalnim ručkom (poludnevni izlet): 300,00 kn po osobi
 Helsinki (cjelodnevni izlet cca.11 sati) : 700,00 kn po osobi

• Paket 7 večera: 999,00 kn po osobi

 • Paket putnog osiguranja:
-
osiguranje prtljage: 250€
- osiguranje od opravdanog otkaza u vrijednosti do 1000€ po osobi
- pokriće COVID-19 za otkaz putovanja (karantena/izolacija nije u pokriću)
- zdravstveno osiguranje na destinaciji :15.000€
- pokriće Covid-19 PZO: uključuje pokriće liječenja bolesti i posljedica nezgode na putovanju u inozemstvu nastalih kao posljedica epidemije (karantena nije u pokriću), vrijedi isključivo uz uplaćeno putno zdravstveno osiguranje.
● Cijena osiguranja: od 158,00 kn po osobi
(za osobe od 0-70 god)
● Cijena osiguranja Senior: od 237,00 kn po osobi
(za osobe od 71-80 god)
● Cijena osiguranja Senior II: NA UPIT
(za osobe od 81-86 god)

• Obavezna doplata po osobi:
- Doplata za jednokrevetnu sobu (obavezna doplata ako osoba putuje sama): 1.499,00 kn 

- Obavezna doplata boravišne pristojbe na destinaciji u Vilniusu i Rigi od 1 EUR po osobi i noći.

Dokumenti potrebni za putovanje:
Za ovo putovanje potrebna Vam je važeća osobna iskaznica ili putovnica. Preporuka agencije: putovati s putovnicom.

Napomene:
Kategorizacija hotela odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Vremena polazaka zrakoplova navedena su prema redu letenja objavljenom 2021. godine i podložna su promjeni.

Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju te vremenskim uvjetima.
Promjene plana leta, hotela ili programa putovanja nisu predviđene, no zadržavamo pravo na iste.
Neispravni putni dokumenti, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Nikal d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja putničke agencije Nikal.
O eventualnom otkazu putovanja u slučaju premalog broja putnika biti ćete informirani do najmanje 20 dana prije polaska. U slučaju otkaza zbog premalog broja putnika agencija ne snosi odgovornost za troškove usluga koje nisu rezervirane u agenciji, a putnik ih je rezervirao kod treće strane u svezi planiranoga putovanja.

Paket aranžmani u organizaciji Nikal putničke agencije nisu primjereni za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Kupovina lokalnih proizvoda i usluga tijekom izleta leži u Vašoj vlastitoj odgovornosti.

Molimo da se o preporukama za putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Prijave /rezervacije zaprimamo do popune slobodnih mjesta.
U roku od 7 dana od prijave kupac uplaćuje 25% vrijednosti aranžmana, a preostali dio je dužan platiti 45 dana prije polaska. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma.

Najmanji broj putnika po polasku: 30

Mogućnosti plaćanja:
1. internet bankarstvo, opće uplatnice
2. debitne i kreditne kartice* u poslovnici:
 - jednokratno i obročno: Visa Premium PBZ do 6 rata, Visa Inspire PBZ banke do 12 rata
3. on-line plaćanje karticama* putem web stranice www.nikal.hr
 -Visa Premium PBZ do 6 rata (m-token)
 - Visa Inspire PBZ banke do 12 rata (m-token)
 - Master Card Zagrebačke banke do 12 rata (m-token)
 - Diners karticama do 12 rata (m-token)
 - ostalim karticama jednokratno ( m-token)
*kod plaćanja debitnim i kreditnim karticama cijena kompletne rezervacije uvećava se za 5 %

Opći uvjeti i upute za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Nikal d.o.o. HR-AB-01-080761107. Polica jamčevine br. P45-7002804669 i polica od odgovornosti br. P11-7002804688 uplaćene kod UNIQA osiguranje d.d. Planinska 13 A, 10000 Zagreb, OIB: 75665455333

Opće uvjete i upute za turističke paket aranžmane naći ćete ovdje. 

LITVA

Službeno ime: Republika Litva
Geografski položaj: Litva je smještena na sjeveroistoku Europe, na obali Baltičkog mora
Površina: 65.200 km2
Broj stanovnika: 3.592.561
Glavni grad: Vilinus
Službeni jezik: litavski
Religija: kršćanstvo (većina stanovništva)
Vremenska razlika: 1+GTM
Novčana jedinica: euro
Pozivni broj: +370
Viza: nije potrebna
Napon: 220V
Hrana i piće: Kada uspoređujemo litvansku kuhinju s estonskom i latvijskom kuhinjom, treba
obratiti pozornost na njezinu sitost i jednostavnost. Dok se u ostalim baltičkim zemljama
uglavnom koriste morski plodovi, u Litvi više vole jela od brašna i mesa, jela od mlijeka, sira i
minimalne količine začina.
Klima: umjerena kontinentalna

LATVIJA

Službeno ime: Latvijas Republika
Geografski položaj: država u sjeveroistočnoj Europi, na obali Baltičkoga mora, između Estonije
na sjeveru, Rusije na istoku, Bjelorusije na jugoistoku i Litve na jugu
Površina: 64 610 km 2
Stanovništvo: 2.254.653
Glavni grad: Riga
Službeni jezik: Letonski jezik
Religija: kršćanstvo (većina stanovništva)
Vremenska zona: 1+GSM
Novčana jedinica: euro
Pozivni broj: +370
Viza: nije potrebna
Napon: 220V
Klima: umjereno kontinentalna

ESTONIJA

Službeno ime: Republika Estonija
Geografski položaj: Estonija se nalazi na istočnoj obali Baltičkog mora.
Površina: 45,26 km2
Stanovništvo: 1.370.052
Glavni grad: Tallinn
Službeni jezik: estonski
Religija: kršćanstvo (većina stanovništva)
Vremenska zona: 1+GSM
Novčana jedinica: euro
Pozivni broj: +370
Viza: nije potrebna
Napon: 220V
Hrana i piće: Nacionalno jelo: Marinirana jegulja, nacionalno piće: Kali
Klima: umjereno kontinentalna

Primjeri hotela na putovanju

Zbog zauzetosti može doći do promjene hotela. Zamjenski hotel bit će iste kvalitete, a konačna lista hotela bit će navedena u završnoj obavijesti o putovanju.

20190518_tallinn_droon-0425-min

TALLIN: GO Hotel Shnelli 3*

Nalazi se u blizini starog grada Tallina. Reakoja Plats srce starog grada nalazi se na udaljenosti 550 metara. Ugodno uređene sobe sa privatnom kupaonicom opremljene su  TV-om, sušilom za kosu i besplatnim WIFI internetom. 

Internet stranica:

https://gohotels.ee

Standard-room-Balti-Jaam-Market-and-Kalamaja-view-1-1024x683
dining-and-breakfast-area--v97779_1024x683_Restoran
hotel-restaurant-cafe_1024x683
hotel-sigulda-entrance

SIGULDA: Hotel Sigulda 4*

Hotel s 4 zvjezdice nalazi se 300 m od željezničke stanice i na oko 1 km od najpoznatijih turističkih atrakcija. Ugodne sobe s privatnom kupaonicom opremljene su TV-om i besplatnim WIFI Internet pristupom. U hotelu uz doplatu na raspolaganju stoji i unutarnji bazen, sauna i spa centar.

Internet stranica:

https://hotelsigulda.lv

standard-1024x683
restorans1-1-1024x683
untitled-7-10124x683
bellevue-park-hotel-riga (1)

RIGA: Bellevue Park Hotel Riga 4*

Hotel s 4* smješten u blizini Victory parka i udaljen 1,7km od centra starog grada. Sobe s privatnom kupaonicom opremljene su TV-om i telefonom i sušilm za kosu. U hotelu su na raspolaganju besplatni WIFI internet i fitnness centar, te uz doplatu usluge spa centra. 

Internet stranica:

https://hotelbellevue.lv

standard-room_10124x683
park-restaurant_1024x683
le-sommet-restaurant_1024x683
hotel-panorama (2)

VILNIUS: Hotel Panorama 3*

Hotel s 3+* smješten je u starom gradu u blizini turističkih atrakcija. Sobe s privatnom kupaonicom opremljene su TV-om, sušilom za kosu i besplatnim WIFI Internet pristupom. U hotelu se nalazi restoran i konferencijski centar.

Internet stranica:

https://panoramahotel.lt

hotel-panorama_1024x683_soba
hotel-panorama_1024x683_restoran
hotel-panorama_1024x683_lobby

Covid -19 informacije 

Napomene o zdravstvenim formalnostima i uvjetima ulaska u pojedinu zemlju mogu se pronaći na stranicama MVEP na idućoj poveznici Informacije o putovanjima.

2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice 2022 Baltičke prijestolnice